Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
7. 3. 2021,
13.38

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,71

3

Natisni članek

alpsko smučanje Andreja Slokar Ana Bucik Meta Hrovat

Nedelja, 7. 3. 2021, 13.38

3 leta, 1 mesec

svetovni pokal, jasna, veleslalom, ženske

Vlhova vse bližje Gutovi, Italijanki mali kristalni globus, Bucikova si je zagotovila finale v Lenzerheideju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,71

3

Petra Vlhova | Petra Vlhova je slavila na domačem dvorišču. | Foto Reuters

Petra Vlhova je slavila na domačem dvorišču.

Foto: Reuters

Slovaška smučarska zvezdnica Petra Vlhova se je z zmago na veleslalomu na domačem prizorišču Jasni v skupnem seštevku Lari Gut-Behrami približala le na 36 točk zaostanka. Na drugo mesto se je po odlični drugi vožnji zavihtela Novozelandka Alice Robinson (+0.16), tretja pa je bila vodilna po prvem delu Američanka Mikaela Shiffrin (+0.37). Italijanka Marta Bassino si je s četrtim mestom že zagotovila veleslalomski globus. Tina Robnik, Ana Bucik in Andreja Slokar so tekmo končale v prvi petnajsterici. Pred smučarkami je le še veleslalom na zaključku svetovnega pokala, na tem bosta nastopili dve Slovenki, Hrovatova in Bucikova.

Mikaela Shiffrin
Sportal Bucikova do rezultata kariere, zmaga za Shiffrinovo

Slovakinja Petra Vlhova, ki je vodila po prvi vožnji slaloma, je po prvi vožnji veleslaloma zaostala na drugem mestu 16 stotink sekunde za Shiffrinovo, ki je nato včeraj z najboljšim časom finala zmagala na slalomu.

Tokrat pa Američanka v finalu kot zadnja na startu ni bila tako prepričljiva. Izgubila je boj z Vlhovo za zmago, z zaostankom 37 stotink sekunde pa je tekmo končala na tretjem mestu. Pred njo se je uvrstila Robinsonova (+0,16), ki je bila sedma po prvi vožnji, v finalu pa dosegla najboljši čas. Slovakinja se je v skupnem seštevku vodilni Lari Gut-Behrami, ki je bila tokrat deveta, približala le na 36 točk zaostanka.

Mali kristalni globus pričakovano v Italijo

Italijanka Marta Bassino si je že danes s četrtim mestom še pred finalom v Lenzerheideju zagotovila mali kristalni globus v seštevku discipline, premiernega v karieri.

Marta Bassino je potrdila status najboljše veleslalomistke sezone. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Marta Bassino je potrdila status najboljše veleslalomistke sezone. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Bassinova si je v prvi vožnji zagotovila peto izhodišče z zaostankom 84 stotink sekunde. V finalu pa se je uvrstila pred izzivalko za globus Tesso Worley in veleslalomski globus je bil v italijanskih rokah. Bassinova ima 510 točk, Worleyjeva, ki je bila danes deseta, pa 362. Prednost je neulovljiva.

Na veleslalomskem finalu dve Slovenki

Na zadnjem veleslalomu sezone v Lenzerheideju bosta nastopili dve Slovenki. Meta Hrovat kot deveta veleslalomistka sezone in Ana Bucik, ki je na Slovaškem skočila na 19. mesto v veleslalomskem seštevku sezone.

Bucikova in Slokarjeva do uspeha kariere

V drugi vožnji so nastopile tri Slovenke. Tina Robnik (+1,79) s 15. in Ana Bucik (+1,87) s 16. izhodiščem. V finale se je uvrstila tudi Andreja Slokar, odkritje letošnje sezone, ki se je s startno številko 49 zavihtela med najboljšo trideseterico. Ajdovka je za vodilno zaostala 2,43 sekunde za 20. čas.

V finalu se je nadaljeval odličen trend, ko so vse Slovenke, ki so se uvrstile v drugo vožnjo, še izboljšale svoje uvrstitve. Bucikova je bila na koncu 12. (+2,32), Robnikova 13. (+2,46), Slokarjeva pa 15. (+2,76). Bucikova je po šestem mestu, svojem najboljšem slalomskem dosežku v svetovnem pokalu, z 12. mestom prišla do svojega najboljšega veleslalomskega izida v svetovnem pokalu. Tudi Slokarjeva v veleslalomu še nikoli ni bila tako visoko.

Ana Bucik si je danes zagotovila tudi nastop na finalu veleslaloma. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Ana Bucik si je danes zagotovila tudi nastop na finalu veleslaloma. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

''Zagotovo je za mano lep vikend, zadovoljna sem tudi z veleslalomom. Vsakič, ko narediš najboljši rezultat, si lahko zadovoljen oziroma je prav, da si. Zelo je lepo, da se rezultati stopnjujejo, in potrudila se bom, da bom tako nadaljevala do konca sezone," je tekmi v Jasni ocenila Bucikova.

"Vesela sem, da sta mi danes uspeli dve solidni vožnji, nekateri deli so bili že na tisti pravi ravni, nekateri deli še niso bili tako dobri, a na koncu lahko rečem, da je dober rezultat. Glede na preteklost je to dobra spodbuda za naprej. Vsekakor sem si želela, da bi se nekako lahko uvrstila na finale, a ta bitka je bila najbrž izgubljena že na prejšnjih tekmah, saj je bilo preveč ničel. Z današnjo tekmo lahko rečem, da sem zadovoljna", je svoj nastop komentirala Robnikova.

''Je lep rezultat, sploh zato, ker je to moja slabša disciplina. Na začetku sezone sploh nisem pričakovala, da bom osvojila kakšno točko v veleslalomu. Škoda pa, ker je zame konec veleslaloma v svetovnem pokalu," pa je povedala Slokarjeva.

Meta Hrovat po padcu brez nastopa v Jasni

Meta Hrovat | Foto: AP / Guliverimage Foto: AP / Guliverimage Po padcu med ogrevanjem je veleslalomsko preizkušnjo izpustila prva slovenska veleslalomistka Meta Hrovat. Utrpela je udarec v glavo. Ker bi lahko šlo za sum pretresa možganov, so se v slovenski ekipi odločili, da bo Hrovatova izpustila veleslalomsko preizkušnjo.

Tekmovalka iz Podkorena, ki je letos zablestela s tretjim mestom na domačem veleslalomu za zlato lisico v Kranjski Gori, tako ni osvojila nobenih točk za točkovanje svetovnega pokala, a njena končna uvrstitev ni ogrožena ter je varno v najboljši petindvajseterici letošnje veleslalomske sezone z zagotovljenim nastopom na finalnem veleslalomu 21. marca v Lenzerheideju.

 Jasna, veleslalom, ženske:

Finale:

 

Skupna razvrstitev, svetovni pokal (27/33):

 1. Lara Gut-Behrami (Švi)      1256
 2. Petra Vlhova (Slk)          1220
 3. Michelle Gisin (Švi)         969
 4. Marta Bassino (Ita)          840
 5. Federica Brignone (Ita)      817
 6. Mikaela Shiffrin (ZDA)       775
 7. Sofia Goggia (Ita)           740
 8. Corinne Suter (Švi)          735
 9. Katharina Liensberger (Avt)  583
10. Tamara Tippler (Avt)         483
...
29. Meta Hrovat (Slo)            192
34. Ilka Štuhec (Slo)            161
35. Ana Bucik (Slo)              160
58. Andreja Slokar (Slo)          65
62. Tina Robnik (Slo)             59
75. Maruša Ferk (Slo)             43
91. Neja Dvornik (Slo)            21

Veleslalom, seštevek (7/8):

 1. Marta Bassino (Ita)          510
 2. Tessa Worley (Fra)           362
 3. Michelle Gisin (Švi)         344
 4. Mikaela Shiffrin (ZDA)       340
 5. Federica Brignone (Ita)      322
 6. Petra Vlhova (Slk)           318
 7. Lara Gut-Behrami (Švi)       288
 8. Alice Robinson (NZl)         178
 9. Meta Hrovat (Slo)            174
10. Sofia Goggia (Ita)           170
...
19. Ana Bucik (Slo)               77
28. Tina Robnik (Slo)             35
30. Andreja Slokar (Slo)          28
40. Neja Dvornik (Slo)            18

...

Prva vožnja:

 

Preberite še:

jean baptiste grange
Sportal Francoski smučarski as se po sezoni poslavlja
Ne spreglejte