Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
27. 2. 2011,
18.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nedelja, 27. 2. 2011, 18.01

8 let

Jakov Fak bo izpustil SP v Rusiji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Najboljši slovenski predstavnik letošnje sezone v biatlonu, Jakov Fak, zaradi težav z ozeblino na prstu v ponedeljek ne bo odpotoval na svetovno prvenstvo v ruskem Hanti Mansisku.

Na zadnjih tekmah ameriške turneje biatlonskega svetovnega pokala je na prstu desne roke dobil hude ozebline, ki so mu popolnoma omrtvičile kazalec s katerim sicer pritiska na sprožilec biatlonske puške. ''Takšna je bila odločitev zdravniške ekipe in vodstva reprezentance,'' je skrušeno povedal Jakov Fak. ''Težko se je sprijazniti s takšnim dejstvom tik pred največjim tekmovanjem sezone, vendar je zdravje na prvem mestu. Sam težko realno ocenim situacijo, vendar so vsi zdravniki zelo jasno povedali svoje mnenje. Kolikor sem sam trmast, bi celo tvegal z nastopi, vendar se lahko stanje radikalno poslabša. Sprijazniti se je potrebno s tem in storiti vse, da se prst obnovi, vanj pa se znova vrne občutek za tipanje. Jutri bodo naredili še dodatne preiskave, vendar sam zagotovo ne bom med potniki za Hanti Mansisk,'' je razkril svoje nenadno slovo od prvenstva.

Velepec: Lahko bi ostal brez prsta

''Jakov se zaveda, da bi s takšnim dejanjem lahko postavil na kocko tudi svojo kariero, zato smo se skupaj odločili, da ostane doma in hodi na terapije. Vsi priznani strokovnjaki, s katerimi sodeluje reprezentanca, so ocenili, da je tveganje preveliko. Storili smo vse, kar je bilo v naši moči in poizkušali tudi z bionergetikom Zdenkom Domančićem. Stanje se resda izboljšuje, vendar je potreben čas, da se bo tkivo popolnoma obnovilo. S potovanjem v Rusijo, kjer so trenutne temperature okrog -15 stopinj Celzija, bi se ozeblina lahko ponovila in Jakov bi zelo verjetno ostal brez njegovega najpomembnejšega prsta. Nič ne pomeni eno, četudi veliko tekmovanje, v primerjavi z desetletjem ali več kariere, ki mu je še ostala,'' je bilo stališče glavnega trenerja slovenske reprezentance, Uroša Velepca.

Oblak: Lahko bi se udeležil finala

''Po prihodu s tekem v ZDA smo ugotovili, da je Jakov dobil ozebline tretje stopnje. Kljub ukrepom ni prišlo do takšnega okrevanja, ki bi omogočilo varno nastopanje v razmerah sibirskega mraza in bi lahko le še poslabšalo stanje ozeblin na prstu,'' je povedal reprezentančni zdravnik, Matej Svetec in se zahvalil slovenskemu timu, ki se ukvarja z zdravljenjem ozeblin (asist. Jurij Gorjanc, prof. Igor Mekjavič, prof. Uroš Ahčan, prof. Matjaž Veselko). Slednji se je strokovno in nesebično odzval tudi izven svojih delovnih obveznosti in ponudil pomoč tudi v prihodnje. ''Treba je poiskati trajno rešitev in Jakov bo najprej opravil začeto terapijo. Ponudili smo mu končanje letošnje sezone, vendar je bilo njegovo mnenje, da bo naredil vse, da se še letos vrne na tekme. V toplejših razmerah bo poizkusil s postopnimi treningi na Pokljuki, da bi se v primeru zadostnega izboljšanja, lahko udeležil finala svetovnega pokala v Oslu konec marca, je še eno sago Faka sklenil Matej Oblak, vodja slovenske biatlonske reprezentance. Vsi ostali člani reprezentance se bodo po načrtu odpravili na prvenstvo v Rusijo v ponedeljek zgodaj zjutraj.

Ne spreglejte