Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
18. 7. 2016,
18.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Natisni članek

Jaka Hvala skoki

Ponedeljek, 18. 7. 2016, 18.00

6 let, 7 mesecev

Hvala prehodil težko pot: Stvari se zdaj odvijajo v pravo smer

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Ko govorimo o slovenskem skakalcu Jaki Hvali, sta pred nami dve zgodbi. Tista o pohodu k uspehu in tista, v kateri je iskal sebe. Na veselje vseh zadnja dobiva lepše nadaljevanje, a je bilo za to potrebno veliko potrpežljivosti.

Po prvi tekmi poletnega grand prixa v Courchevelu lahko Jaka Hvala z optimizmom zre v nadaljevanje poletja, saj si je dokazal, da je na pravih tirnicah. Zlasti kvalifikacijski in drugi skok na tekmi sta bila tista prava. V kvalifikacijah je bil namreč drugi, na tekmi pa je v drugi seriji s 17. napredoval na deseto mesto in bil ob odsotnosti Petra Prevca najboljši slovenski skakalec.

Pred tremi leti je 23-letni skakalec že zmagal v svetovnem pokalu v Klingenthalu in takrat veljal za skakalca, ki bi lahko v prihodnjih sezonah krojil sam svetovni vrh. A se mu je ustavilo, spet se je začel učiti skakalnih osnov, zdaj pa se počasi vrača. Prehodil je težko pot, ki je bila s psihološkega vidika zelo zahtevna.

"V letošnjem poletju nisem naredil pretiranih sprememb. Delam podobno kot v prejšnjih letih, da je telo pripravljeno za skakalnico. Mojih težav smo se lotili. Očitno je bilo potrebno daljše obdobje, da smo popravili, kar je bilo treba. Spet sem začel pridobivati zaupanje. Stvari se zdaj odvijajo v pravo smer," je vesel Hvala.

"To pot želim peljati naprej"

"Precej bolje se počutim kot lani. Nimam več velikih težav. Nekaj se jih še vidi, ne pa toliko, da bi jih v večjem obsegu občutil v zraku in bi moral skok zaustavljati. Treniram lahko običajno, so pa nihanja v skokih še prisotna," je o trenutni formi dejal skakalec s Ponikev.

Na treningih dela zavzeto, da bi bil na skakalnici boljši. | Foto: Na treningih dela zavzeto, da bi bil na skakalnici boljši.

V poletju bi si rad zagotovil vstopnico za zimo, v kateri si želi konstantno nastopati na tekmah svetovnega pokala. In to je njegov osrednji cilj, medtem ko se z rezultati ne ukvarja: "Če bom skoke stopnjeval in prišel do prave forme, sem lahko v zimski ekipi. Če bo forma dobra, bodo tudi rezultati. Si pa želim peljati to pot naprej in jo stopnjevati."

Kot je videti, bo v naslednji zimi skakal na Fischerjevih smučeh, potem ko je bil prej na Elanovih. Preizkusil je tudi Slatnarjeve, vendar le na dveh treningih. "Skačem na Fischerjevih. Nisem se še odločil dokončno, a sem 90-odstotno prepričan, da bom ostal pri Fischerjevih. Njihova smučka mi je nemudoma odgovarjala. Za zdaj skačem s temi smučkami," je še dejal Hvala.

Ne spreglejte