Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sobota,
27. 10. 2012,
20.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sobota, 27. 10. 2012, 20.06

8 let

Hirscher adut za ponovitev slovensko-avstrijskega zmagoslavja

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Medtem ko bi bili v slovenskem taboru v nedeljo zadovoljni že s kakšno točko, pa Avstrijci upajo, da bo moški slalom v Söldnu dobil domači adut.

Ob koncu ženskega veleslaloma je začelo na ledeniku Rettanbach in celo v dolini, v kraju Sölden, neusmiljeno snežiti. Tudi napoved za nedeljo ni pretirano ugodna, zato je jasno, da Günterja Hujaro in organizatorje uvodnega moškega veleslaloma za svetovni pokala čaka huda bitka z naravo. Prvi zimski davek so sicer najboljši alpski smučarji že plačali, saj so ostali brez uradnega preizkusa tekmovalnega terena.

V slovenski reprezentanci so ob tem še toliko bolj zadovoljni, da jim je uspelo pred tednom pridobiti termin za trening na tekmovalni progi, saj bi v nasprotnem primeru mladi Žan Kranjec ledeniško progo prvič občutil šele med nastopom, kaj prida več izkušenj z zahtevnim terenom pa, roko na srce, nima niti vodilni slovenski veleslalomist Janez Jazbec. Oba sta se sicer med ženskim veleslalomom povzpela do vznožja ledenika ter ob tem upala, da bo vreme ponoči in na tekmovalni dan bolj prizanesljivo. "Napoved ni prav optimistična," je ob tem priznal Jazbec, ki pa se je v zadnjem obdobju bolj kot z vremenom ubadal z opremo in lovljenjem občutkov na novih smučeh. Po mučnih tednih je pred dnevi le začutil, da prevzema nadzor nad smučmi, zato je bil ob prihodu v Sölden vendarle nekoliko vedrejše volje. "Forma se je ob odličnih pogojih povzpela. Imeli smo tudi nekaj primerjav s tujimi tabori, ki so me navdale z optimizmom. Tudi moja štartna številka bo kar ugodna, zato so pričakovanja o preboju v finale upravičena," pravi edini Slovenec z veleslalomskimi točkami v zadnjih dveh letih in pol.

O morebitnem preboju v finale pa sanja tudi Kranjec, ki pa bi moral ob visoki štartni številki in pomanjkanju izkušenj na pregovorno zahtevnem terenu za senzacionalni točkovni prvenec uprizoriti pravi sanjski tek. "Sem optimist. Ohrabrujejo pa me tudi rezultati na naših treningih, čeprav priznam, da sem občasno nekoliko nihal. Upam, da bo organizatorjem uspelo ohraniti dobro podlago. V tem primeru bi se lahko približal svoji optimalni vožnji. Kaj bi mi prinesla, ne vem. Morda finale. Vem pa, da me čaka težko delo na tej zelo zahtevni progi," napoveduje še ne 20-letni reprezentant, ki je doslej vknjižil tri štarte v svetovnem pokalu, a prav vse v domači Kranjski Gori.

Na eni od omenjenih tekem je pod Vitrancem tedaj zmago slavil Marcel Hirscher, ki v nedeljo ne bo nastopal zgolj kot zmagovalec skupnega seštevka svetovnega pokala, temveč tudi kot osrednji adut domače reprezentance. Avstrijci na zmago v Söldnu čakajo že vse od leta 2005, ko je na najvišjo stopničko tretjič stopil Hermann Maier. Zanimivo, dan pred tem je zmago slavila Tina Maze, zato v domačem taboru upajo na ponovitev scenariji z avstrijsko-slovenskim zmagoslavjem. Da je Hirscher prvi favorit, je v enem od intervjujev dejal tudi Maier, medtem ko pa je lastnik velikega globusa nekoliko bolj zadržan. "Poleti sem moral najprej umiriti misli, da sem lahko doumel, kaj mi je uspelo. Vseeno sem se kmalu lotil dela. Zdaj sem, željan dobrega začetka sezone," ostaja skromen Hirscher, ki pozornost pleni tudi z unikatnim modelom smuči. "Ponosen sem na te smuči. Zdaj moram dokazati, da so tudi hitre," še dodaja novi zvezdnik avstrijskega smučanja.

Ne spreglejte