Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
10. 2. 2008,
12.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nedelja, 10. 2. 2008, 12.44

8 let

Druga zmaga za Henklovo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Nemka Andrea Henkel je zmagovalka 10-kilometrske zasledovalne preizkušnje na biatlonskem svetovnem prvenstvu v švedskem Östersundu.

Od Slovenk je bila znova najboljša Dijana Grudiček Ravnikar (+2:28,0/2), ki je osvojila 11. mesto. Teja Gregorin je bila 31., Andreja Mali pa 41.Drugo mesto je osvojila Rusinja Jekaterina Jurjeva pred rojakinjo Albino Ahatovo. Od Slovenk je bila znova najboljša Dijana Ravnikar, ki je osvojila 11. mesto. Teja Gregorin je bila 31., Andreja Mali pa 41.

Tridesetletna Henklova je tako vknjižila že drugo zmago na tem prvenstvu, skupno pa že peti naslov svetovne prvakinje v karieri. Z zmago je ponovila tudi uspeh rojakinje Magdalene Neuner z lanskega prvenstva v Anterselvi.

Henklova je vodila od stara do cilja. Tokrat se je odločila za nekoliko bolj zanesljiv nastop, saj je streljala nekaj počasneje kot običajno in ves čas nadzirala zasledovalke. Po prvem streljanju se slika s sprinta ni spremenila, saj je vodila Nemka pred Rusinjo Albino Ahatovo in Ukrajinko Oksano Kvostenko. Ko pa je Kvostenkova na drugem streljanju zgrešila dvakrat, se je v ospredje prebila druga Rusinja Jekaterina Jurjeva, ki je prehitela tudi zmagovalko tekme na Pokljuki Ahatovo in je na koncu edina še ogrožala Nemko.

Odločitev je padla na zadnjem streljanju. Henklova je bila sicer nekaj hitrejša v smučini od Rusinje, slednja pa je izjemno hitro streljala, zato je bilo na koncu jasno, da bo zmagovalka Nemka, če bo zadela vseh pet strelov. Obe, pravzaprav vse tri dobitnice medalj, pa so imele strelski izkupiček 100-odstoten in še drugič zapored je na prvenstvu na najvišjem drogu zaplapolala zastava črne, rdeče in rumene barve. "Pred zadnjim streljanjem sem bila zelo napeta, saj sem vedela, da gre za zmago. Sicer nisem imela kaj izgubiti, saj sem zlato medaljo osvojila že včeraj, po drugi strani pa sem bila v vodstvu in tam sem seveda želela tudi ostati," je priznala Henklova, ki je povedala, da si je pred SP želela vsaj eno kolajno, ki so jo nemška dekleta že malo zalila: "Včeraj smo seveda nazdravile, a le s kapljico. Danes se bomo malce bolj poveselile." Jurjeva je potrdila, da je v odlični formi, v soboto pa je prvo odličje zgrešila zaradi slabega streljanja.

Slovenke poslabšale uvrstitve

Slovenske tekmovalke se v primerjavi s šprintom niso uspele izboljšati. Dijana Ravnikar je na prvem streljanju podrla vseh pet tarč in se prebila na sedmo mesto, na drugem in tretjem pa je morala enkrat v kazenski krog, a bila vseeno med petnajsterico. Ko je na koncu spet zadela vse, je že kazalo na novo uvrstitev med deseterico, a sta bili v zadnjem krogu dve tekmovalki hitrejši od Ravnikarjeve, ki je bila zadovoljna tudi z 11. mestom. "Svoje cilje na tem prvenstvu sem že izpolnila, seveda pa si bom visokih uvrstitev želela tudi na naslednjih tekmah. Zdaj sem utrujena in najprej se moram spočiti," je začela slovenska reprezentantka, nato pa nadaljevala: "Skušala sem nastopiti čimbolj sproščeno, kar mi je delno uspelo, vedno pa je v glavi seveda vprašanje kaj bi lahko bilo, če bi ... Vsekakor sem vedela, da je pred mano nekaj zelo hitrih tekmovalk in da lahko plačam visoko ceno, če bi se spustila v lov za njimi, zato sem se odločila, da se skoncentriram le na lastni nastop. Pri streljanju pa sem bila tokrat nekaj počasnejša, saj sem imela dobro izhodišče, zato sem šla bolj na 'ziher'."

Bolj razočarana je bila Teja Gregorin, ki je kljub visokim željam še drugič zapored ostala celo brez točk svetovnega pokala. Gregorinova po tekmi ni iskala prav nobenega opravičila za javnost. "Očitno sem popolnoma zgrešila formo. Želela sem si povsem drugačne nastope, a vselej ne gre po lastnih željah. Danes je bilo zelo podobno kot včeraj. Prevečkrat sem zgrešila, pa tudi tek ni bil tisti pravi. Zdaj bo na vrsti dan odmora in upam, da bo šlo na naslednjih tekmah vendarle boljše." Andreja Mali pa je prav na vsakem streljanju zgrešila po enkrat, kar je bilo preveč za nove točke svetovnega pokala.

Ne spreglejte