Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
3. 2. 2016,
14.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc Jani Grilc Domen Prevc

Sreda, 3. 2. 2016, 14.06

8 let

"Dobrodošlo je, da smo šli pri Petru Prevcu skupaj od začetka naprej"

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
"Verjetno ga takrat niso dali v izbor, ker v tistih letih ni kazal takšnega potenciala," je med drugim o vzponu Petra Prevca na skakalni vrh povedal skakalni trener Jani Grilc.

Pred devetimi leti je Jani Grilc, ki je v članski reprezentanci pomočnik Gorana Janusa, začel delati s Petrom Prevcem in zato podrobneje pozna njegov vzpon na skakalni vrh. Sprva ga drugi niso obravnavali kot talenta, saj ga niso gledali kot celote.

Dve leti pred olimpijskimi igrami v Vancouvru (2010) so odgovorni pri skokih na testiranju na Fakulteti za šport izbirali mlade skakalce, na katere so hoteli računati na olimpijskih igrah 2014 v Sočiju, vendar Petra v to skupino sprva niso uvrstili.

"Verjetno ga takrat niso dali v izbor, ker v tistih letih ni kazal takšnega potenciala, čeprav je iz leta v leto napredoval in kazal, da v sebi nosi izreden potencial v smislu svojega izkoristka. Ne samo fizično in tehnično sposobnost, ampak da je mentalno močan. Dela, kar je treba in tega se drži. Posluša trenerje in sledi navodilom. Zato je vsako leto napredoval," razlaga Grilc, ki ni pristaš testiranj.

Ti podatki mu ne dajejo celostne slike o skakalcu in pri Petru je videl nekaj več: "Veliko več vidiš, če posameznika spremljaš neposredno. Iz testov ne moreš razbrati, kdo je pravi in kdo ni. Določenih stvari se ne da izmeriti, zlasti ne pri skokih. To so občutki, preciznost ..."

"Peter je sledil temu, kar mu je bilo najbolj pisano na kožo"

V takratnih časih Petrova tehnika ni bila tako dovršena, kot je zdaj, kar je bilo razumljivo, vendar je postopoma sestavljal mozaik: "Ko je bil mlajši, je čepel višje kot zdaj. Odskakoval je s trupom. Dobrodošlo je bilo, da smo bili toliko časa skupaj in smo šli od začetka naprej. Pri skokih ne gre z danes na jutri. Tehnika se spreminja iz meseca v mesec. Pri skakalcih je zelo pomembno obdobje od trinajstega do šestnajstega leta. Takrat jo je treba popiliti, da v članski kategoriji ni težav. Napačni stereotipi se zelo radi pojavljajo tudi v nadaljevanju kariere, če ni rešeno, ko je čas za to."

Kot vsak skakalec je tudi Peter potreboval nekoliko drugačen trening, da je telo v mlajših letih funkcioniralo. Takrat je, kot pravi Grilc, potreboval več aktivacije od drugih fantov in zato so dali več poudarka mišicam, ki začenjajo odskok: "Ko je bil eno obdobje v mladinski reprezentanci, mu program ni ugajal in se ni sploh uvrščal na naše tekme. Pa ne, da bi se slabo delalo, daleč od tega. Peter je sledil temu, kar mu je bilo najbolj pisano na kožo. Da se je lahko dvigoval – fizično, tehnično in posledično mentalno."

"Če gledamo njegove vrhunske skoke, torej zmagovalne, je težko govoriti o rezervah"

Rasel je postopoma, pravi razcvet, čeprav je že v preteklih letih dosegal izvrstne rezultate, pa je doživel v tej zimi. Postal je kralj novoletne turneje, svetovni prvak v poletih, v svetovnem pokalu, v katerem je skočil do osmih od skupno 14 zmag, je prepričljivo vodilni (Nemec Severin Freund zaostaja za 369 točk).

In kje so njegove rezerve? "Če gledamo njegove vrhunske skoke, torej zmagovalne, je težko govoriti o rezervah. Drugi ga gledajo in skušajo posnemati. Dobrodošlo je, da tehniko nadgrajuje iz sezone v sezono. Da lovimo raven med eksplozivnostjo in tehniko. Da dobro čuti svoje noge in telo. Da ima dober izkoristek. Da deluje na mizi na refleks. Če dobro čepi in je zaktiviran, je predstava v glavi prava. Težko je iskati rezerve. Temu se reče vrhunski skoki," odgovarja Grilc.

"Domna v prihodnosti vidim zelo visoko"

Kot njegovo prednost v primerjavi s preostalimi skakalci vidi v tem, da je naredil korak naprej pri eksplozivnosti in je morfološko s kilogrami ter gibljivostjo na pravi ravni. Prav tako je Peter zelo elastičen in prožen: "Z majhnimi popravki lahko iz enega v drug skok naredi spremembo, ki jih drugi ne morejo. Mislim, da je v tem njegova največja prednost."

Odlično pa je v svetovni pokal zakorakal tudi njegov šestnajstletni brat Domen, ki je pri tej starosti v svetovnem pokalu že dvakrat stal na drugem mestu in obakrat je pred njega skočil prav Peter.

"Domna v prihodnosti vidim zelo visoko. Jasno, če se ne bo z njegovo morfologijo kaj spremenilo. Da ga narava v zaključku rasti ne bo obdarila z mišicami. Glede na konstitucijo se verjetno to ne bo zgodilo. Težko je predvideti, kako bo v prihodnje. Poznam ga, vendar ga nisem toliko treniral kot Petra. Pred seboj ima bleščečo prihodnost, če bo nadaljeval v tej smeri," pa je o mladem Domnu, ki je z izjemno agresivnim načinom skakanja nova popestritev v svetovnem pokalu in ga z navdušenjem gledajo tudi tisti izkušeni skakalci, spregovoril Grilc.

Ne spreglejte