SiolNET. Sportal Zimski športi
1,79

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Pogovor s Timom Mastnakom, najboljšim slovenskim deskarjem prejšnje zime

Dobro delo je obrodilo sadove: služba za svetovnega podprvaka #intervju

1,79

termometer

Tim Mastnak | Tim Mastnak ima tudi letos visoke načrte. "Moj cilj je konstantnost, na vsaki tekmi se želim boriti za najvišja mesta," napoveduje svetovni podprvak v paralelnem veleslalomu in zmagovalec veleslalomskega seštevka lanske zime. | Foto: osebni arhiv
Tim Mastnak ima tudi letos visoke načrte. "Moj cilj je konstantnost, na vsaki tekmi se želim boriti za najvišja mesta," napoveduje svetovni podprvak v paralelnem veleslalomu in zmagovalec veleslalomskega seštevka lanske zime. Foto: osebni arhiv

"Sezona bo naporna, pomembna pa bo vsaka tekma. Moj cilj je konstantnost, na vsaki tekmi se želim boriti za najvišja mesta, bo pa domača tekma na Rogli zame pomembna prav toliko kot svetovno prvenstvo, dober teden dni pred začetkom nove sezone svetovnega pokala v deskanju na snegu pravi lani najboljši slovenski deskar na snegu Tim Mastnak. Odlični rezultati v prejšnji zimi (naslov svetovnega podprvaka in mali kristalni globus za najboljšega v paralelnem veleslalomu) so mu prinesli posebno darilo: zaposlitev v Slovenski vojski.

Kje vas motimo? V Sloveniji ali ste kje na severu?

Sem v Cortini, kjer treniramo skupaj s slovensko reprezentanco. Tukaj so tudi trener Izi (Izidor Šušteršič), Žan Košir in Rok Marguč ter nekateri mlajši tekmovalci, medtem ko se Gloria Kotnik pripravlja v Rusiji.

Bi lahko rekli, da ste letos še bolj kot kadarkoli prej zimski športniki postali pravi lovci na sneg? Je letos zaradi klimatskih sprememb še težje priti do snega?

Tukaj v Dolomitih ga je ogromno in sneg ni težava, smo pa imeli obilo težav pred tem, oktobra in v začetku novembra, ko smo vsak po svoje iskali najbolje rešitve (Košir in Kotnikova sta trenirala v Argentini, op. p.) … Ni optimalno, vsako leto je slabše, a tako je, s tem se moramo sprijazniti.

Tim Mastnak | Foto: osebni arhiv Foto: osebni arhiv

Ste pa tudi letos ubrali preizkušeno varianto – treninge na bližnjih ledenikih?

Res je, tudi sneg na tekmah bo podoben. Kaj pa vem, nisem se odločil za kaj drugega, čeprav so me tako Poljaki kot Nemci vabili zraven, a sem se vseeno odločil, da ostanem v Evropi, kjer poznam razmere. Je pa povsod, kamor greš, tveganje, saj ne veš, kakšne razmere te čakajo.

Sezona v deskanju na snegu se bo začela v soboto, 7. decembra 2019, v Bannoyu v Rusiji, in končala 15. marca v Winterbergu v Nemčiji.

Sta z očetom trenirala sama?

Večino časa da, sem pa treniral tudi z reprezentanco, s Poljaki, Nemci, Švicarji … Tako je lažje, pa tudi drugi so veseli, ko se jim pridružim.

Tim Mastnak | Foto: osebni arhiv Foto: osebni arhiv

Kaj kažejo trenutni rezultati? Kako hitri ste?

Sem hiter, a to še niso prave primerjave. Na podlagi tega še ne delam nekih zaključkov, niti si ne ustvarjam velikih upov. Pomembno je, da sem zadovoljen s svojimi vožnjami. Glede na to, kako dolgo že vztrajam v deskanju, vem, da če je vožnja brez napak, bo tudi precej hitra.

Lani ste blesteli v paralelnem veleslalomu, za kar ste bili nagrajeni tudi z malim kristalnim globusom za zmago v skupnem seštevku veleslaloma, doma imate tudi srebrno snežinko s svetovnega prvenstva. Kaj pa slalom? Koliko ste mu letos posvečali dodatne pozornosti?

Že lani po koncu sezone sem veliko pozornosti namenil treningom slaloma, tudi zaradi razmer smo bili v to prisiljeni. Če ni dovolj snega, je pač lažje postaviti slalomsko progo in improvizirati, medtem ko za veleslalom potrebuješ širino in boljšo podlago, saj so hitrosti precej večje in je vse skupaj bolj občutljivo.

Tim Mastnak | Foto: osebni arhiv Foto: osebni arhiv

Nova sezona ne prinaša večjih tekmovanj, svetovno prvenstvo bo na sporedu prihodnjo sezono, olimpijske igre bodo na vrsti leta 2022 (oboje na istem prizorišču na Kitajskem). Na kaj se boste osredotočili, bo to bolj testna sezona, kot o njej razmišlja Žan Košir?

Zame bo pomembna vsaka tekma, na vsaki si želim biti najboljši. Moj cilj je konstantnost, na vsaki tekmi se želim boriti za najvišja mesta, to je moj cilj.

Sezona bo naporna, tekem bo ogromno, bo pa tekma na Rogli (18. januar 2020) zame pomembna prav toliko kot svetovno prvenstvo.

Lani ste izjemno začeli sezono, z zmago v Carezzi. Letos bo uvod v sezono svetovnega pokala gostila Rusija. Bannoye na Uralu je novo prizorišče na koledarju deskarskih preizkušenj, kaj veste o njem?

Prizorišča ne poznam, v Rusiji sem deskal edino v Moskvi, pa še to je bilo na umetni konstrukciji, ki se ne more primerjati z naravnimi.

Ne vem, kaj pričakovati, slišim pa, da je sneg umeten in zelo agresiven, kar mi načeloma ustreza in se tekme veselim. Tudi konfiguracija proge je zelo lepa, kar pomeni, da ni najbolj zahtevna, kot je na primer proga v Carezi, menda ni nekih prelomnic, niti ne visi, tako da gre za pravo bordersko progo. Ampak kot pravim, baje (smeh, op. p.).

Tim Mastnak Carezza | Foto: Miha Matavž/FIS Foto: Miha Matavž/FIS

Kako pomemben je dober začetek?

Zelo, za samozavest in nadaljnji razplet sezone zelo. Gre za potrditev dobrega dela čez poletje in jeseni. Lani mi je to odlično uspelo, celo sezono sem ohranjal na najvišji ravni, tudi mentalno sem bil odlično pripravljen.

Ste po koncu sezone občutili breme sezone, vas je vse skupaj izčrpalo, potem ko ste bili daleč proč od tekmovališča, medijskih luči …?

Definitivno, vsako leto pride za mano. April, ko se vse skupaj konča in imamo nekaj prostih dni do začetka kondicijskih treningov, je vedno zelo naporen. Takrat vse, kar se nabira čez zimo, pride za mano. Kar pobere me, v maju pa s pripravami na novo sezono spet zaživim.

Kaj je bil vrhunec letošnjega poletja?

Veliko jih je bilo, najbolj pa dopust v Grčiji, ki je vedno nekaj posebnega. Potoval sem s kombijem, kajtal, obiskal sem otok Lemnos, kjer do zdaj še nisem bil.

Novost v vašem življenju je tudi zaposlitev v Slovenski vojski. Kakšne zadolžitve prinaša?

Res je, v vojski sem "frišen", zaposlen sem od septembra. Po koncu sezone me čaka še usposabljanje, ki je menda zanimiv dogodek, sicer pa sem zelo vesel, da imam s to zaposlitvijo vsaj delno zagotovljeno socialno varnost.

V novo sezono se podajate tudi v novem tekmovalnem dresu. Pred dnevi ste se v njem sprehodili tudi po modni brvi, ki so jo postavili v Celju ob 30-obletnici podjetja And by Andraž.

Res je, s Filipom Flisarjem sva bila manekena, kar zabavno. S podjetjem sodelujem že deveto leto. Vsako leto povem, kaj si želim, in oni mi gredo pri tem zelo na roko. Kot družina smo.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Catwalkin’ into winter 2019/20 like...😹 #newoutfit #lifeofamodel #andbyandraz

A post shared by Tim Mastnak™ (@timmastnak) on

Ste z novo sezono na podlagi zelo uspešne lanske svoj dres zapolnili s kakšnim novim sponzorjem?

To sicer ne, sem pa vesel, da sem ohranil lanske. S Tušem sem podpisal pogodbo za nadaljnja štiri leta in to me zelo veseli. Upam, da jim bom lahko povrnil zaupanje.

Kaj bi rekli pred novo sezono? Da so oči usmerjene v vse mogoče globuse?

(Smeh, op. p.) Raje bom rekel, da so oči usmerjene v vsako tekmo posebej. Vsaka je poglavje zase in na vsaki si želim prikazati najboljše vožnje. Vem, kam me je to pripeljalo lani, in vem, kam spadam.

tim mastnak | Foto: Alenka Teran Košir Foto: Alenka Teran Košir

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 8
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin