Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Ponedeljek,
30. 1. 2012,
19.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 30. 1. 2012, 19.24

8 let

Deskarji na igrah X pisali zgodovino (video)

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Deskarji na prestižnih 16. zimskih igrah X, ki so potekale v mondenem Aspnu, so pisali zgodovino. Mark McMorris je osvojil dvojno krono, Shaun White pa je dobil maksimalno oceno v snežnem superžlebu.

Tekmo v "Big Air-u" je dobil Kanadčan Mark McMorris, ki je izvedel trik, ki na tekmovanjih ni uspel še nobenemu. "Backside triple cork mute 1440" mu je prinesel 49 od 50-ih možnih točk. Sam je enak trik uspešno izvedel že dvakrat, a nikoli na tekmovanju. Deskarskemu napredku so sledili tudi organizatorji, ki so zgradili še večjo skakalnico kot v prejšnjih letih in tako tekmovalcem omogočili skoke s trojnimi obrati. ''Sprva nisem verjel, da bomo izvajali trojne obrate, saj je bilo časa v zraku premalo. Če si se res močno odrinil, ti je uspelo, a je bil tudi pristanek bolj trd. Navdušen sem ,ker mi je uspelo pristati. To je moje prvo zlato na igrah X" je po tekmovanju razlagal 18-letni Kanadčan. Drugi je bil Norvežan Torstein Hormgo, ki mu je prav tako uspel isti trik, za katerega je dobil maksimalno oceno 50 točk, a je imel slabše ocenjen drugi najboljši skok. Tretji je bil še en Kanadčan, Sebastien Toutant, ki je najboljšo oceno dobil za svoj " double cork Cab 1260".

Le dan po tekmovanju v Big Air-u je McMorris osvojil še drugo zlato medaljo, tokrat v disciplini slopestyle, kjer je lani kot novinec osvojil srebro. Že za prvo vožnjo je prejel oceno 90,00 točk, v drugi, ki si jo lahko ogledate v spodnjem videu, pa je svojo oceno še izboljšal na 93,33 točke. ''Nekateri konkurenti so moji dobri prijatelji. Ko deskaš z ljudmi, s katerimi uživaš, je vse zelo zabavno," je preprost recept za uspel navedel 18-letni Kanadčan. Drugi je bil Američan Sage Kotsenburg (88,00), tretji pa Finec Peetu Piiroinen.

Shaun White ostaja največji med deskarskimi superzvezdniki. Ne le, da je preizkušnjo v snežnem superžlebu dobil petič zapored, temveč je za svojo finalno vožnjo prvič v zgodovini iger prejel maksimalno oceno 100 točk. ''To ne more biti res. Teh 100 točk sem čakal neskončno dolgo. Hvala vsem. Dejstvo, da nisem mogel nastopiti v slopestylu (tekmo je izpustil zaradi poškodbe gležnja, op.p.) me je zlomilo. Sedel sem z vrečko ledu na gležnju in se spraševal, če bom sploh lahko nastopil. To jezo sem sprostil v žlebu," je po tekmi povedal dvakratni olimpijski zmagovalec, ki je osvojil 12 zlato, skupaj pa že 17 medaljo na zimskih igrah X. Švicar Iouri Podladtchikov se je kljub odlični seriji finalnih voženj (90,00; 92,00 in 93,00) moral zadovoljiti s srebrno medaljo, bronm pa je osvojil Japonec Ryo Aono (86,00).

V deskarskem krosu so zmagovalne stopničke zavzeli Američani. Že šesto zlato medaljo na zimskih igrah X je osvojil Nate Holland, drugi je bil Nick Baumgartner, tretji pa Jayson Hale. Finalno vožnjo si lahko ogledate v spodnjem videu:

Američanka Jamie Anderson je na zimskih igrah nastopila šestič in še šestič stopila na zmagovalne stopničke. Tokrat celo na najvišjo, potem ko je za svojo zadnjo finalno vožnjo prejela najvišjo oceno v zgodovini iger (95,33 točke). Druga je bila branilka naslova Finka Enni Rukajärvi, tretja pa Norvežanka Kjersti Oestgaard Buaas. ''Veliko truda sem vložila v učenje novih trikov. Občutek priti na vrh po lanskem tretjem mestu je odličen," je zmago komentirala 21-letna Andersonova.

Zlato medaljo v snežnem superžlebu je ubranila olimpijska zmagovalka iz leta 2002 Kelly Clark. Z zmagovalno oceno 93,66 je 28-letna Američanka tekmice prekosila kar za 10 točk. Njeni rojakinji Elena Hight in Hannah Teter sta osvojili srebro in bron.

Tekmovanje v deskarskem krosu je prepričljivo dobila Kanadčanka Dominique Maltais, zmagovalka svetovnega pokala v lanski sezoni. Druga je bila Bolgarka Aleksandra Jekova, tretja pa še ena Kanadčanka Maelle Ricker. ''Rada imam hitrost in rada imam progo. Želela sem si stopničk in zelo sem vesela, da mi je uspelo stopiti na najvišjo," je dejala zmagovalka, ki je imela že najhitrejši čas kvalifikacij.

Ne spreglejte