Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
9. 2. 2008,
15.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sobota, 9. 2. 2008, 15.54

8 let

Čudovu sprinterska preizkušnja v Östersundu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ruski biatlonec Maksim Čudov se je v švedskem Östersundu okronal z naslovom svetovnega prvaka v sprinterski tekmi na deset km.

Za 25-letnim tekmovalcem iz sibirske Ufe sta se uvrstila Norvežana Halvard Hanevold in Ole Einar Björndalen. Med Slovenci je bil najboljši Klemen Bauer na 59. mestu, ki se je edini uvrstil na nedeljsko zasledovanje.

Moški sprint je bil dolgo v znamenju dvojne norveške zmage. Za pravo presenečenje je poskrbel Halvard Hanevold, ki bo letos dopolnil 40 let, s čimer je najstarejši med nastopajočimi, kljub temu pa je 100-odstotnemu streljanju dodal še zelo hiter tek in ugnal tudi reprezentančnega sotekmovalca in branilca naslova Björndalna, ki je resda moral dvakrat v kazenski krog. Hanevold ni skrival, da je, ko je premagal slavnega rojaka, že mislil, da je postal svetovni prvak: "Pokazal sem največ, kar zmorem, vem da sem v dobri formi in seveda sem verjel, da bom zmagal."

To pa je bil račun brez krmarja. S številko 96 je vrstni red iz ozadja premešal Čudov, ki je na koncu Hanevolda ugnal za skoraj 20 sekund. Björndalen bo nedeljsko zasledovanje začel z zaostankom 30 sekund, še en Rus Ivan Čerezov z zaostankom 35 sekund in z zaostankom 43 sekund najboljši Nemec Michael Rösch, ki je tik pred dirko zamenjal obolelega Michaela Greisa. "To je zmaga celotne ekipe. Imamo novo trenersko vodstvo, s katerim smo trdo delali, odlično so se odrezali tudi serviserji in zmage sem zelo vesel. Je že mali čudež," je na vprašanje, ali je Čudov v povezavi s priimkom pokazal čudežni nastop, odgovoril 169 cm visoki Rus iz sibirske Ufe, ki je lanskemu štafetnemu naslovu pri 27 letih dodal še prvi posamični naslov svetovnega prvaka in osvojil tudi svojo drugo zmago v svetovnem pokalu po lanskem uspehu na zasledovanju v Hanti Mansijsku. Z zmago Čudova, ki se je v skupnem seštevku svetovnega pokala prebil na tretje mesto za Björndalna in rojaka Dmitrija Jaročenka, ter s srebrom Albine Ahatove v ženskem sprintu so Rusi po prvem dnevu tudi najuspešnejša ekipa SP in tudi z lepim izhodiščem za nedeljo.

Slovenski tekmovalci so pred 15.000 gledalci, rekordno kuliso v Östersundu, zaostali za lastnimi pričakovanji. Na zasledovanje se je skozi šivankino uho z 59. mestom prebil le Klemen Bauer, Vasja Rupnik je osvojil 70., Gregor Brvar 76. in Peter Dokl 78. mesto, prav nobenemu pa se ni uspelo prebiti v prvo polovico nastopajočih. Krivo je bilo slabo streljanje. Bauer je na obeh streljanjih zgrešil po dvakrat, Rupnik je zadel le polovico od desetih strelov, Dokl (2) in Brvar (3) pa sta bila uspešnejša, a sta v smučini prepočasna, da bi si lahko privoščila nekajkratni obisk kazenskega kroga. "Že na treningu sem imel težave s prvim strelom in če ga zgrešim, se težko zberem za naprej. To se je zgodilo tudi tokrat. Zapravljeno sem skušal nadomestiti v smučini, a je to vselej težko," je po nastopu dejal Bauer, ki ni skrival razočaranja in jeze.

Prav nobenega razloga za veselje ni imel tudi moški trener Uroš Velepec. "Bauerja je že na streljanju leže pokopala prevelika želja. Rupnik je po mojem tukaj na treningih zgrešil vsega en strel, danes pa tole. To je vse v glavah," je dejal Velepec, ki vselej poudarja, da tekmovalci na treningih zadevajo kot za stavo, na tekmah ne gre, pravega recepta, da bi se to popravilo, pa kljub različnim poskusom še ni.

Izidi, moški, 10 km:

1. Maksim Čudov (Rus) 22:25,4/0 2. Halvard Hanevold (Nor) + 19,8/0 3. Ole Einar Björndalen (Nor) 30,0/2 4. Ivan Čerezov (Rus) 35,8/1 5. Michael Rösch (Nem) 43,5/1 6. Michal Šlesingr (Češ) 55,7/0 7. Daniel Graf (Nem) 58,5/1 8. Andreas Birnbacher (Nem) 1:00,4/0 9. Tim Burke (ZDA) 1:05,0/1 10. Dmitrij Jaročenko (Rus) 1:05,6/2 ... 59. Klemen Bauer (Slo) 2:27,8/4 70. Vasja Ruspnik (Slo) 2:55,2/5 76. Gregor Brvar (Slo) 3:07,9/3 78. Peter Dokl (Slo) 3:12,8/2

Ne spreglejte