Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
26. 3. 2013,
18.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Tina Maze Andrea Massi

Torek, 26. 3. 2013, 18.28

8 let

Blažič že gradi trenersko piramido

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Dušan Blažič bo kot vodja alpskih disciplin taktirko uradno prevzel prvega aprila, a je že odločno zavihal rokave in se lotil sestave celovite smučarske piramide.

Želel je popolno podporo in jo tudi dobil. Brez kakršnekoli glasnejše kritike ali opozicije je "preživel" obravnavo na seji alpskega odbora ter na eleganten način prejel zeleno luč na dopisnih sejah alpskega zbora in izvršnega odbora Smučarske zveze Slovenije. Dušan Blažič bo v kratkem postal novi vodja alpskih disciplin, torej tisti profesionalni delavec, ki bo držal roko nad delovanjem alpske druščine pod okriljem SZS. Nekdanji trener in nazadnje šef Elanove tekmovalne ekipe se je že lotil dela, a o imenih in številkah še ne želi govoriti. Zato pa je bolj jasen pri opredelitvi terminov. Predvidoma do petnajstega aprila bi imel rad dokument, ki bo vključeval sestavo vseh ekip s trenerskimi imeni in načrt priprav z ustreznim finančnim ovrednotenjem. "Ta predlog bi seveda moral naleteti na odobravanje alpskega zbora, zelena luč le-tega pa bi nam omogočila nov začetek. V prvi fazi moram opraviti pogovore z vsemi trenerskimi kandidati ter počakati do enajstega aprila, ko bo na podlagi posebne FIS lestvice jasno, kateri tekmovalci so izpolnili kriterije za dodelitev reprezentančnega statusa. Ponavljam, do sredine aprila bi imel rad jasno sliko, saj podaljševanje negotovosti ne bi bilo dobro. Ne skrivam, da se intenzivno pogovarjam s trenerji. Želeno trenersko piramido imam v glavi, večje pa je vprašanje izvedljivosti. O imenih še vedno ne morem govoriti. Lahko pa povem, da število trenerjev ne bo večje kot doslej. Marsikaj bo seveda odvisno tudi od števila tekmovalcev," pravi Blažič, ki bo skušal poskrbeti tudi za trajnejšo delovno rdečo nit, ki naj bi na daljši rok zmanjševala skorajda simptomatične težave pri prihajanju tekmovalcev iz ekipe v ekipo ter onemogočala izpade rodov. Ker so se s to nalogo skušali spopadati že njegovi predhodniki, je seveda jasno, da ne gre za preprosto nalogo. "Zveza bo morala z mojo pomočjo storiti več za dobre pogoje za otroško in mladinsko smučanje. Ne za vse, za najboljše prav gotovo. Vem tudi, da je možno izboljšati klimo v klubih," pravi Blažič in v isti sapi napoveduje sestanek s predsedniki klubov in najbolj izkušenimi trenerji, na katerem bodo poizkušali poiskati konsenz o skupni poti in enotnih smernicah delovanja in usmerjanja mladih smučarjev.

Nova trenerska piramida naj bi tako na ženski kot tudi moški liniji vključevala vodjo oziroma glavnega trenerja ekip ter nato trenerja hitre in tehnične ekipe ter vodjo ekipe evropskega pokala. "Trenerje imam sicer 'izbrane'. Sledijo pogovori o cenah in časovnem obdobju sodelovanja. Jasno, veliko bo odvisno tudi od konkretnega zneska, ki bo namenjen za izvedbo programov," pravi Blažič, ki poudarja tudi veliko pomembnost ostalih sodelavcev v ekipi. Tako je denimo posebej poudaril, da išče kondicijskega trenerja, ki bi s smučarji deloval tudi na snegu ter tam odigral vlogo pomočnika. Koliko dosedanjih trenerjev pa si lahko obeta ponudbo za nadaljnje sodelovanje? "V ekipi jih vidim kar nekaj ali večino. Na določenih mestih pa bodo menjave nujne," pravi novi šef slovenskega alpskega smučanja, ki si se bo v kratkem sestal tudi z Andrejem Jermanom, saj bi takšno osebo rad videl na terenu. Pomemben pa bo tudi sestanek s taborom Tine Maze. Prav v Blažiču namreč mnogi vidijo osebo, ki bi tabor najboljše smučarke na svetu vsaj nekoliko približal reprezentanci in postavil most čvrstejšega sodelovanja. "Z Andreo Massijem, ki nima prav nič proti korektnemu sodelovanju, sva sicer že govorila, a brez kakršnihkoli okvirov. Verjamem, da je sodelovanje možno. Zdaj lahko obljubim le pogovor še pred začetkom priprav," poudarja novi prvi mož slovenskega smučanja, ki upa tudi, da v odnosu SZS-team to aMaze ne bo prihajalo do nepotrebnih trenj. Letos naj bi jih bilo manj, saj je bila pogodba o pravicah in dolžnostih podpisana že lani, nekaj nejasnosti pa sproža le različna interpretacija podpisanega aneksa o nagradah.

Ne spreglejte