Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
15. 2. 2009,
11.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nedelja, 15. 2. 2009, 11.43

8 let

Björndalnu vendarle 12. naslov svetovnega prvaka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Norvežan Ole Einar Björndalen je vendarle tudi svetovni prvak v zasledovanju. Klemen Bauer odličen enajsti.

Potem ko mu je tekmovalna komisija na SP v Pjeongčangu danes najprej dodala kazensko minuto, ker naj bi med tekmo za nekaj metrov skrajšal progo, je pritožbena komisija odločitev razveljavila in priznala izide, dosežene na tekmi, kjer je z naskokom zmagal Norvežan.

Za 35-letnim Björndalnom sta se na 12,5 kilometra dolgi preizkušnji na stopničke uvrstila še Rus Maksim Čudov in drugi Norvežan Aleksander Os. Po tekmi pa je tekmovalna komisija ugotovila, da je Björndalen, tako kot kakšnih deset drugih tekmovalcev, med katerimi sta bila tudi oba Slovenca, za nekaj metrov spremenil smer in tekel zunaj proge. Vsi ti so dobili minuto pribitka, pozneje pa so jim kazen spet zbrisali in upoštevali na tekmi dosežene izide. "Še enkrat smo analizirali tekmo in soglasno ugotovili, da športniki zaradi napake niso imeli prav nikakršne rezultatske prednosti," je odločitev pritožbene komisije razložil podpredsednik Mednarodne biatlonske zveze (IBU) Italijan Gottlieb Taschler. Prav nasprotno, proga je bila po analizi komisije celo nekaj daljša in tekmovalci so bili kvečjemu oškodovani.

Mesti obdržala tudi oba slovenska biatlonca

Odločitev je bila na koncu po mnenju komentatorjev tudi nujna. Tekmovalna komisija je sicer poudarila, da se je z minuto pribitka odločila za minimalno kazen, a so se prizadete ekipe pritožile tudi zato, ker pravilniki IBU za storjeni prekršek takšne kazni sploh ne predvidevajo. Diskvalifikacija, ki bi bila možna, pa se je zdela tudi žiriji preostra kazen, kot je to povedal član te žirije Norbert Baier. Björndalen pa je videl krivdo tudi pri organizatorjih in v času, ko so mu odvzeli zlato, se je počutil ogoljufanega: "Proga ni bila jasno označena, zato smo nekateri zapeljali z nje."

Svoji mesti sta obdržala tudi oba slovenska biatlonca Klemen Bauer in Janez Marič, ki sta bila prav tako v skupini tekmovalcev s pribitkom minute. Klemen Bauer je tako na koncu zasedel 11. mesto in dosegel svojo najboljšo uvrstitev na svetovnih prvenstvih, Janez Marič pa je bil 36. Nastopa je pokomentiral slovenski moški trener Uroš Velepec: "Bauer je v zares vrhunski tekaški formi, strelsko pa tudi počasi dozoreva. Po zadnjih pripravah se spet vrača na bolj počasno, a toliko bolj zanesljivo streljanje. Ker so vetrne zastavice tukaj na strelišču nameščene precej nizko, sta na prvem streljanju oba tekmovalca napačno ocenila smer in jakost vetra, zato je bilo tudi zgrešenih strelov več. Rezultati Bauerja so po vseh težavah, ki jih je imel s prometno nesrečo, več kot smo si upali pričakovati pred sezono. Marič se je pred tekmo slabo počutil, zato tudi ni tekel, kot zmore in je trenutno sposoben. Leže je imel strele zelo desno zgrešene, stoje pa mu je najprej uspelo ohraniti še vedno relativno dober položaj, ki pa se mu je kasneje oddaljil. Še danes se bomo posvetovali z zdravnikom, da bi ugotovili, od kje izvira njegovo slabo počutje in kako z njim naprej. Na vsak način pa smo lahko z dosedanjima nastopoma Bauerja in Mariča zadovoljni."

Žensko tekma pripadla Švedinji Heleni Jonsson

Za Björndalna je bila današnja zmaga že 12. zlata kolajna na SP, druga letos, obenem pa 86. zmaga v svetovnem pokalu, s čimer je na večni lestvici smučarskih športov ujel legendarnega švedskega alpskega smučarja Ingemarja Stenmarka, ki je v karieri prav tako zbral 86 zmag.

Žensko tekmo je dobila Švedinja Helena Jonsson. Po zaslugi dobrega streljanja je ugnala zmagovalko v sprintu Nemko Kati Wilhelm za skoraj 20 sekund in Rusinjo Olgo Zajcevo, ki je bron osvojila že na sobotni 7,5-kilometrski tekmi. Na polovici tekme je kazalo, da bo še eno zlato kolajno osvojila Wilhelomova, ki si je priborila že 40 sekund prednosti pred prvo zasledovalko rojakinjo Neunerjevo, na zadnjih dveh streljanjih pa je morala štirikrat v kazenski krog, kar je izkoristila Švedinja.

Malijeva zgrešila osem strelov

Edina Slovenka na tekmi, Andreja Mali, je zgrešila kar osem strelov in na koncu pristala na 52. mestu (+ 5:50,4/8). "Res mi niso jasni vsi zgrešeni streli. Nikakor ne morem zadeti leže, pa čeprav naredim potrebne korekcije," je v pogovoru s trenerjem Tomašem Kosom razlagala Malijeva. "S toliko zgrešenimi streli že v ležečem položaju res ne moreš veliko pričakovati od razpleta tekme. Stoje pa sem glede na razmere opravila zadovoljivo," je še dejala Malijeva.

S tem se je strinjal tudi češki strokovnjak Kos in dodal: "Ne vem, zakaj nama ne uspe uskladiti streljanja leže. Andreja ima lepe skupine strelov, ki pa so bili tokrat levo od tarč. Na progi je bila živahna in lahko bi prišla vsaj do točk, kot smo tudi načrtovali. Nam res zelo nagaja veter, zato upam, da se bodo vremenske razmere spremenile in bomo lahko popravili tudi naše predstave. Na tem tekmovališču so pomembni še drugi dejavniki, npr. spusti, ki so bili danes zelo ledeni. Vso sezono ni bilo videti toliko padcev, kot tu v teh dneh. To bi morali upoštevati tudi pri projektiranju prog za takšna tekmovanja." Teja Gregorin in Lili Drčar se na zasledovanje nista uvrstili.

Za poseben zaplet pa je na že pred tekmo poskrbela Nemka Andrea Henkel, branilka naslova v tej disciplini. Med jutranjim treningom t.i. suhega streljanja je pozabila v puški naboj in ga izstrelila v steno kleti objekta, kjer tekmovalke hranijo orožje. Na srečo se je vse izšlo brez posledic za zdravje kakšnega izmed prisotnih, Henklova pa je bila zaradi neupoštevanja varnostnih meril diskvalificirana.


Moški, zasledovanje, 12,5 km:

1. Ole Einar Björndalen (Nor) 31:46,7/4 2. Maksim Čudov (Rus) + 41,7/3 3. Alexander Os (Nor) 52,8/3 4. Tomasz Sikora (Pol) 1:33,4/3 5. Lars Berger (Nor) 1:52,9/8 6. Halvard Hanevold (Nor) 2:06,9/5 7. Andrej Derizemlja (Ukr) 2:09,8/4 8. Martin Fourcade (Fra) 2:20,9/4 9. Michael Rösch (Nem) 2:29,2/4 10. Simon Fourcade (Fra) 2:31,7/6 11. Klemen Bauer (Slo) 2:32,8/4 ... 35. Janez Marič (Slo) 5:03,0/7

Ne spreglejte