Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 2. 2008,
18.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 13. 2. 2008, 18.38

8 let

Biatlonci za še strožje dopinške kontrole

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Mednarodna biatlonska zveza (IBU) je v ponedeljek potrdila dosmrtno prepoved nastopanja Finki Kaisi Varis, večina biatloncev pa zahteva, da bi se v tem športu uvedle še strožje dopinške kontrole.

"Moramo uvesti še strožji nadzor, s katerimi bomo preprečili vse možnosti, da se nepošteni športniki nekaznovano izmuznejo," je dejala nemška dvakratna svetovna prvakinja iz Östersunda Andrea Henkel, ki pravi, da ne bi imela prav nič tudi proti satelitskemu nadzoru športnikov, če bi na ta način lahko "očistili" šport. "Vsekakor je treba na tem področju vložiti še veliko več sredstev," je dejala športnica in se zavzela tudi za strožje kazni.

Da IBU zadeve včasih uhajajo izpod nadzora, je potrdil Norvežan Halvard Hanevold, dobitnik srebrne medalje na uvodnem sobotnem moškem šprintu, ki se je začudil nad lastno kontrolo na SP v Östersundu. Za norveško televizijo NRK je 39-letni biatlonec povedal, da je v soboto vzorec oddal brez sicer obveznega nadzora. "Prav lahko bi imel s seboj tuj vzorec in bi ga mirno oddal," je dejal Norvežan. V organizacijskem komiteju SP so svojo napako potrdili, a jo označili za "nedramatično napako, saj kontrolor ni želel nadzorovati postopka povsem do konca". Vsekakor pa se tudi v OK zavedajo, da mora biti športnik med testiranjem ves čas pod nadzorom.

Vsaj 80 odstotkov športnikov je poštenih

Večina biatlonskih strokovnjakov si je enotna, da je treba povečati število testiranj. Švedski trener Wolfgang Pichler pa poudarja, da je edina prava rešitev, da bi nadzor nad testiranji prevzelo popolnoma neodvisno podjetje. "Testiranja ne smejo imeti popolnoma nič skupnega s posameznimi nacionalnimi zvezami. Mislim, da je vsaj 80 odstotkov športnikov poštenih. Nikakor pa se ne smemo slepiti. Že dolgo vemo, da je doping prisoten tudi v biatlonu."

IBU je s strogo kaznijo za Kaiso Varis potrdila, da v boju proti dopingu ne popušča. "Z odločitvijo smo jasno pokazali kako bomo ukrepali in ukrepali bomo pri vseh enako. Odločitev je pravilna," je dejal podpredsednik IBU Alfons Hörmann.

Izvršni odbor je v ponedeljek zvečer sprejel pogumno odločitev, saj se je kljub nekaterim pravnim pomislekom odločil za dosmrtno prepoved nastopanja za Varisovo. Zdaj 32-letna športnica je bila namreč že leta 2003 zaradi pozitivnega dopinškega testa, takrat si je pomagala s sredstvom EPO, s strani Mednarodne smučarske zveze kaznovana z dveletno prepovedjo nastopanja. IBU pa je športnico zdaj kaznovala kot ponovno grešnico, pa čeprav gre za drugo krovno športno organizacijo, ki je izrekla kazen in se pri tem ni ozirala na dejstvo, ali gre za ponovni prekršek v biatlonu ali ne. Vsekakor ima Varisova še možnost, da se pritoži na Mednarodnem športnem razsodišču v Lausanni.

Ne spreglejte