Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 3. 2014,
10.58

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 17. 3. 2014, 10.58

8 let, 3 mesece

Andrea Massi: Žrtvoval sem vse. Osebnega odnosa s Tino ne bom!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
"Do Tine čutim moralno odgovornost. Kar čez noč je ne bom zapustil," po stresni sezoni poudarja Andrea Massi, gonilna moč spremljevalne ekipe Tine Maze.

Potem ko je bil Andrea Massi več let kondicijski trener slovenske ženske smučarske reprezentance, je leta 2008 Tino Maze prepričal v samostojni projekt. Do konca pravkar končane sezone je najboljša slovenska alpska smučarka osvojila veliki kristalni globus, deset kolajn na velikih tekmovanjih, med katerimi sta tudi po dve zlati na olimpijskih igrah in svetovnih prvenstvih, ter na tekmah svetovnega pokala slavila 17 zmag (na šest "podlage"). Je zgodba zdaj končana? Italijanski strokovnjak še nima končnega odgovora.

Ali lahko nedavno končani sezoni že danes pripišete visoko oceno ali pa je grenkoba ob zadnjih tekmah tako močna, da ne morete videti dveh zlatih olimpijskih kolajn? Vem, kaj je bil cilj. Trdim, da je bil presežen. Ko ima smučarka dve srebrni olimpijski kolajni, je jasno, kaj želi. Lagal bi, če bi dejal, da smo želeli "le" kolajno. Želeli smo zlato. Tina je osvojila dve. Cilj je torej presežen.

Ko govoriva o ciljni usmerjenosti, ne moreva mimo kriznega prehoda iz leta 2013 v 2014. Ste tedaj začeli dvomiti? Vas je zaskrbelo? Zaskrbelo me je že oktobra v Söldnu. Ker ni delovala v svoji paradni disciplini, me je zelo skrbelo. Sledile so stopničke v Leviju, ki pa so bile slaba tolažba. Še več, zaradi tistega rezultata sem kot vodja ekipe zamudil trenutek za spremembo.

Slalom v Leviju torej označujete za lažno upanje? Povsem odkrito priznam, da že v obdobju med obema sezonama nisem bil tako osredotočen kot v preteklosti. To je sicer povsem naravno, a hitro smo bili kaznovani. Nisem spal na starih lovorikah. Vseeno pa sem živel v prepričanju, da se stvari pomikajo v pravo smer. Jasno mi je bilo sicer, da zaradi Tininih težav s kolenom, o katerih javno nismo prav veliko govorili, proces dela ni bil stoodstoten. A verjel sem, da lahko tekmice ujamemo. Priznam, uštel sem se.

Prelomna točka sezone je bil telefonski klic in prihod trenerja Maura Pinija, ki je nasledil Walterja Ronconija? Nikoli ne bom pozabil 29. 12. 2013. Sovražim telefon. A takrat sem ga presneto potreboval. Da, Maruo Pini … Odločil sem se za radikalno spremembo. Na tej točki rad primerjam smučanje z nogometom. Klub trenerja ne odslovi zaradi tega, ker nogometaši ne bi znali igrati. Zamenja ga zaradi strategije, zaradi vzdušja. Tudi v našem primeru se je poteza izkazala za dobro. Mauro se je odlično znašel, Tina ga je začutila. Opazil pa sem tudi, da je v trenutku povsem razbremenjen postal serviser Andrea Vianello. Zakaj? Ker mi je ob številnih pomladnih možnostih predlagal, naj se odločim za Ronconija, se je po nepotrebnem počutil krivega.

Nadaljevanje zgodbe poznamo. Preobrazba in olimpijski vrhunec z dvema zlatima kolajnama. A sledila je vrnitev v svetovnim pokal. Sta s Tino verjela, da je še vedno dosegljiv tudi veliki kristalni globus? To je bila sezona nizkega števila točk in precejšnje točkovne razpršenosti, zato sva vsekakor čutila, da je zmaga v skupnem seštevku svetovnega pokala dosegljiva. A zavedal sem se, da ima Tina ob doseženem cilju občasno težave z motivacijo. Globus je splaval po vodi med obema veleslaloma v Aareju, kjer se je uštela v taktiki. V nadaljevanju sem jo poskušal motivirati na vse mogoče načine. Kot kaže, mi ni uspelo.

Ko je postalo jasno, da se Tina Maze poslavlja od smučarskega prestola, ste presenetili z napovedjo morebitnega umika. Kdaj lahko pričakujemo epilog te zgodbe? Hm, položaj je rahlo zapleten, celo nekoliko paradoksalen. Po eni strani imam kar nekaj časa, da se odločim, ali bom nadaljeval delo v tej ekipi. Precej manj časa pa imamo vsi skupaj, če se Tina odloči ostati v smučarskem svetu še eno sezono, saj ji je treba zagotoviti ekipo, proračun, priprave … Tudi če sam ne bom ostal del te zgodbe, bom storil vse, kar je v moji moči, da Tini pomagam zagotoviti vse potrebno za dobro delovanje.

Namigujete na scenarij, po katerem bi sodelovali v sestavljanju ekipe in programa, nato pa ekipi Tine Maze pomahali v slovo? Do Tine čutim moralno odgovornost. Ko sem jo potegnil iz reprezentančnega sistema, je bila moja naloga, da ji zagotovim boljše pogoje za delo. Če se torej zdaj Tina odloči za nadaljevanje kariere, ji moram zagotoviti okolje, ki omogoča konkurenčnost. To mi narekuje morala. Tekmovalke zanesljivo ne bom zapustil kar čez noč.

A znana smučarska krilatica pravi, da se nova sezona začne le en dan po koncu stare … Veliko razmišljam o tem. Ena od misli, ki me je prešinila, je bila tudi, kaj se zgodi, če se umaknem. Pogosto sem namreč opravljal službi dveh trenerjev in še enega pomočnika. O tem se razmišljal že takrat, ko so pri Smučarski zvezi Slovenije kljub dejstvu, da je to omejevala pogodba, javno govorili o zneskih za ekipo Tine Maze. To je bila zame ena največjih žalitev. Je mar tedaj kdo pomislil, da sem v šestih letih s trojno vlogo opravil delo 18 trenerjev?!

Dejstvo pa je, da bo treba, če se Tina odloči za nadaljevanje kariere, v kratkem zagotoviti proge. Mar ne? Lahko se pohvalim z dobrim izhodiščem. V Čilu in Argentini imamo dober status. Tudi pri zagotavljanju letalskih vozovnic večjih težav ne bi smelo biti. Težava nastane pri proračunu. Da, po eni strani imamo veliko časa, po drugi zelo malo.

Lahko malce napoveva tok dogodkov. Počitek, pogovor s Tino in novinarska konferenca z razgrnitvijo ciljev? Zaradi spoštovanja, ki ga gojim do novinarjev, pokroviteljev in seveda vseh navijačev, lahko pričakujete, da bom odkrito spregovoril o svoji odločitvi. Poudaril pa bi, da moja izjava o tem, da se nagibam k umiku, ni bila nepremišljena ali pa posledica utrujenosti. V življenju imam prioritete. V zadnjih letih pa sem za alpsko smučanje in ta projekt žrtvoval vse. Pred kratkim sem v vašem mediju bral intervju z Vedranom Pavlekom, ki je na slikovit način opisal svojo predanost športu. Moja zgodba je podobna. Naj povem, da sem poleti izgubil še zadnjega sorodnika. V jutranjih urah sem bil na pogrebu, ob 14. uri pa sem bil že s Tino na treningu. Tudi jaz sem torej žrtvoval vse. Da ne bo pomote, sam sem tako želel. Nihče me ni silil. Ne želim pa žrtvovati svojega osebnega odnosa s Tino. Ne, to pa ne!

Ali smučarska kariera torej vajin odnos postavlja na kocko? Odnos je že šest let prav vsak dan postavljen na kocko. Postavite se v mojo kožo. Osebo iz dneva v dan priganjam na smučarskih treningih, pri kondicijski vadbi, na sestankih … Če imaš s to osebo še intimen odnos, je logično, da ne gre v nedogled. Poleg tega je Tina zelo čustvena oseba. Pogosto sem se zaradi tega jezil. Zdaj trdim, da je čustvena, a ko je treba osvojiti zlato olimpijsko kolajno, jo tudi osvoji. Neizmerno jo spoštujem.

Tina ima doma veliki kristalni globus, pohvali pa se lahko tudi z naslovom svetovne in olimpijske prvakinje. Poraja se vprašanje motiva za nadaljnjo pot. Motivacijo za novo sezono mora poiskati Tina. Potrebuje čas. Glede na vse opravljene treninge si lahko vzame tudi en mesec premora. A tu znova pridemo do prej omenjenega položaja. Vsekakor ji bom dal dovolj časa, a po drugi strani bomo morali delovati tako, kot bi se na vso moč pripravljali za nadaljevanje kariere. Ponavljam, ključen bo Tinin motiv. V zadnjem obdobju ni bila tako motivirana kot na začetku sezone, obenem pa ni sprejemala mojih načel. Morda sem tudi zaradi tega začel razmišljati o umiku.

Ne spreglejte