SiolNET. Sportal Tenis
0,03

termometer

  • Messenger
  • Messenger
ATP koronavirusu prilagaja jakostno lestvico

Zaradi izrednih razmer spremembe pri točkovanju

0,03

termometer

tenis, pesek
Lestvica je zamrznjena od 16. marca, po novem pa bo namesto 52 tednov upoštevala izide 22 mescev - od marca 2019 do decembra 2020. Foto: Gulliver/Getty Images

Iz vodstva Združenja teniških igralcev (ATP) so danes sporočili, da zaradi izrednih razmer v povezavi s pandemijo novega koronavirusa spreminjajo tudi točkovanje na svetovni jakostni lestvici. Lestvica je zamrznjena od 16. marca, po novem pa bo namesto 52 tednov upoštevala izide 22 mescev - od marca 2019 do decembra 2020.

Še naprej bo za lestvico štelo 18 najboljših izidov v sezoni, a dvojne točke seveda ne bodo možne. Tako isti igralec ne bo mogel imeti upoštevnega istega turnirja iz leta 2019 in 2020 v štetju 18 najboljših izidov. V letu 2021 naj bi se štetje vrnilo na običajno raven enega leta.

Spremembe so podprli tudi organizatorji turnirjev za grand slam v Melbournu, Parizu, New Yorku in Wimbledonu, dogovorjeni pa so tudi z Mednarodno teniško zvezo (ITF). Letošnja nova lestvica predvideva še eno pomembno spremembo. Novo je tudi točkovanje za ATP finale v Londonu. Zaradi posebnih razmer bo za uvrstitev na turnir veljala lestvica ATP z 9. novembra.

Z novim načinom naj bi pridobili predvsem igralci, saj številni med njimi v letu 2020 ne želijo ali pa ne morejo nastopati, potovati, se pripravljati na tekmovanja. Z novim točkovanjem bodo tako obdržali dosežke za leto 2021, vsi tisti, ki pa bodo avgusta začeli nastopati na turnirjih, pa bodo svoj položaj lahko vsaj delno popravili.

Preberite še:

Novak Đoković Sportal Pa kaj, če ne prideta Đoković in Nadal

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin