SiolNET. Sportal Tenis
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zakaj pri tenisu rečemo, da nekomu zavežemo kravato?

1

termometer

Rek, da nekomu pri tenisu zavežeš kravato, če niz dobiš s 6:0, je že splošno znan, a zanimivo je, da vsi igralci in igralke ne vedo, od kod izhaja ta besedna zveza.

V angleščini uporabljajo besedo "bagel" (tradicionalen kruh, ki izvira iz Poljske, je okrogle oblike in spominja na število 0), če kdo v enem nizu premaga nasprotnika s 6:0.

Pri nas velikokrat rečemo, da je nekdo tekmecu zavezal kravato, če je bil suveren na igrišču in dobil niz s 6:0. Ko smo teniške strokovnjake in tudi nekatere naše najboljše teniške igralce povprašali, zakaj se pri nas temu tako reče, zanimivo niso poznali odgovora. Eno od razlag smo našli v dejanskem zavezovanju kravate. Načinov, kako jo zavezati, je več, a največkrat slišimo, da se kravato zaveže v šestih korakih. Če to prenesemo v tenis, bi lahko rekli, da smo nasprotnika premagali v šestih potezah oziroma igrah (6:0) in mu na ta način zavezali kravato.

Od leta 2004 naprej se podeljujejo nazivi za tiste, ki so zavezali največ kravat

V svetu tenisa obstaja celo nagrada za tiste igralce, ki so zavezali največ kravat. V angleščini se imenuje Golden Bagel Award, podeljevati pa so jo začeli leta 2004.

Ni vam treba prav veliko razmišljati, da bi ugotovili, kdo je tisti igralec, ki je nasprotnika največkrat pustil na ničli. Roger Federer je v enem samem letu zavezal 19 kravat. To se je zgodilo leta 2009. Pri podeljevanju teh nagrad upoštevajo le dosežke tistih teniških igralcev, ki so na svetovni ATP-lestvici med prvimi osmimi ali pa ob koncu leta igrajo na zaključnem turnirju. Tekme Davisovega pokala in nedokončani dvoboji niso vključeni.

V enajstletni zgodovini podeljevanja nagrad sta jih največ prejela Rafael Nadal in Novak Djoković, ki sta v treh različnih letih zavezala največ kravate, po dvakrat pa je ta podvig uspel Federerju in Davidu Ferrerju.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin