Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Petek,
25. 12. 2015,
8.20

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

tenis Novak Đoković Serena Williams

Petek, 25. 12. 2015, 8.20

6 let, 7 mesecev

Vpletena v enega največjih škandalov, a ne kriva ne dolžna

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Ni bilo dolgčas. Tudi letos so najboljši teniški igralci in igralke poskrbeli za pestro sezono. Dogajalo se je tako na igriščih kot ob njih.

Če se sprva dotaknemo teniških uspehov najboljših igralcev, zagotovo ne moremo mimo Novaka Đokovića in Serene Williams. Na igriščih je še posebej dominiral srbski zvezdnik, ki je bil praktično nepremagljiv. Veliko ljudi se sprašuje, ali je sploh mogoče ponoviti tako superiorno sezono. Prvi lopar sveta je v zadnji sezoni zmagal na enajstih turnirjih, od tega na treh turnirjih za grand slam (OP Avstralije, Wimbledon in OP ZDA). Njegova statistika je zastrašujoča, v vsem letu je zmagal na 82 dvobojih, pred nasprotnika pa je moral lopar položiti le šestkrat. Da še ni za v staro šaro, iz leta v leto dokazuje 34-letni Roger Federer. Švicar s svojimi prefinjenim občutkom še vedno para živce veliko mlajšim tekmecem. Letos je zmagal na šestih turnirjih in bil eden redkih, ki mu je uspelo premagati Novaka Đokovića.

Nekoliko manj kot Nole je bila v ženski konkurenci z veliko prednostjo najuspešnejša Serena Williams. Američanka je pri svojih 34 letih še vedno daleč najboljša in z naskokom na prvem mestu lestvice WTA. V sezoni 2015 je zmagala na petih turnirjih in tudi ona veliki pokal za grand slam dvignila na treh turnirjih. V prihodnji sezoni bo ena glavnih kandidatk za zmago na največjih turnirjih.

Đoković podiral rekorde

Na podlagi omenjenih uspehov smo bili lahko priča vrtoglavim zaslužkom. Tudi na tem področju sta prednjačila Serena in Novak. Srbski teniški zvezdnik je samo s turnirskimi nagradami zaslužil več kot 21 milijonov ameriških dolarjev, natančneje 21.646.145 ameriških dolarjev, kar je 20.285.020 evrov. Pred tem je imel rekord v svojih rokah Rafael Nadal. Španec je v svoji najboljši sezoni zaslužil 14,5 milijona dolarjev (13,6 milijona evrov).

Čeprav je Serena sezono končala predčasno in igrala na manj turnirjih kot njene nasprotnice, pa je v primerjavi z njimi njen letni zaslužek naravnost neverjeten. Serena je samo v letošnji sezoni zaslužila več kot deset milijonov dolarjev, natančneje 10.582.642, kar znese 9.935.820 evrov. Največji kos pogače je odnesla s turnirja na sveti travi, kjer so ji organizatorji nakazali okrogle tri milijone dolarjev (2,8 milijona evrov).

Slaba sezona Rafaela Nadala

Eno najslabših sezon v svoji profesionalni karieri je imel Rafael Nadal. Španec je imel sezono pred tem velike težave s poškodbami, saj je moral izpustiti pol sezone. Zadnje leto ni našel prave forme. Kot je večkrat poudaril, v svoji igri ni bil dovolj konstanten, prav tako na igrišču ni bil dovolj samozavesten. Nekateri teniški strokovnjaki so namigovali, da bi potreboval spremembe v svoji ekipi, a Nadal še vedno zaupa svojemu prvemu in edinemu trenerju Toniju Nadalu. Majorčan je sezono končal na petem mestu svetovne lestvice, zmagal pa je na treh nekoliko manj pomembnih turnirjih.

Slovenec, ki se je pridružil Andyju Murrayju

Precej veliko zanimanja je bilo za slovenskega teniškega igralca Aljaža Bedeneta. Ta je marca postal državljan Velike Britanije in od takrat na turnirjih igra pod britansko zastavo. Očitno je prestop dobro vplival nanj, saj se je povzpel na 45. mestu svetovne lestvice. Višje je bil le še Grega Žemlja (43. mesto). "Danes je eden najbolj posebnih dni v mojem življenju. Bil je zelo dolgotrajen postopek, da sem dobil državljanstvo. To je tisto, kar sem si želel od prvega dne, ko sem prišel v to prelepo deželo, in počaščen sem, da bom lahko na turnirjih ATP igral za Veliko Britanijo," je takrat povedal 26-letni Ljubljančan.

Avstralec, ki je šokiral ves teniški svet

Veliko zanimivega se je dogajalo tudi ob igri tenisa. Za enega največjih škandalov v zgodovini tega belega športa je poskrbel Nick Kyrgios. Mladi avstralski teniški zvezdnik je znan po ostrem jeziku in izpadih. Na turnirju serije masters v Montrealu je Nick v dvoboju s Stanom Wawrinko najbrž nekaj zamrmral samemu sebi. To so posneli mikrofoni ob igrišču, tako da je izrečene besede slišala vsa svetovna javnost. Dejal je, da je njegov rojak in dober prijatelj Thanasi Kokkinakis spal z dekletom švicarskega zvezdnika. Te besede so letele na mlado hrvaško teniško igralko Donno Vekić, s katero prijateljuje Wawrinka. Dejanje so obsodili vsi, ki kaj pomenijo v tenisu.Kyrgios je dobil 25 tisoč dolarjev kazni in 28-dnevni suspenz, če se bo naslednjih šest mesecev grdo obnašal. Incident se je zgodil 12. avgust.

Veliko smole je imela vzhajajoča zvezda svetovnega tenisa Eugenie Bouchard. Kanadčanka po lanski vrhunski sezoni letos ni našla pravega ritma in vse bolj nazadovala po lestvici. Na OP ZDA je kazalo, da se počasi vrača v stare tirnice, a se ji je v slačilnici pripetila nesreča. Spodrsnilo ji je, ob tem pa se je hudo udarila v glavo in morala predati naslednji dvoboj. Pozneje je na turnirju v Pekingu zaradi omotice znova predala dvoboj in predčasno končala sezono.

Imela je vse na pladnju, a nato je prišla Italijanka

Serena Williams je imela vse možnosti, da po 27 letih osvoji sezonski grand slam (zmaga na vseh štirih turnirjih za grand slam). Nazadnje je to leta 1988 uspelo nemški teniški igralki Steffi Graf. Američanka je imela na OP ZDA vse na pladnju, a se je na koncu izkazalo, da je tudi ona samo človek. V polfinalu New Yorka je za eno večjih presenečenj poskrbela Italijanka Roberta Vinci, ki je prvo igralko premagala po treh nizih. S tem je bilo konec sanj o sezonskem grand slamu. Morda bo Američanki uspelo prihodnje leto.

Obupal je in se poslovil

Švedski teniški igralec Robin Söderling je pred dnevi uradno sporočil, da je končal kariero, čeprav je zadnji dvoboj odigral pred več kot štirimi leti. Šved je v letih 2009 in 2010 prišel v finale Odprtega prvenstva Francije in bil na četrtem mestu lestvice ATP. Leta 2009 je kralju peska, Špancu Rafaelu Nadalu, prizadejal sploh prvi poraz na Rolandu Garrosu. "Spoznal sem, da ne bom več dovolj dobro pripravljen za igranje tenisa na ravni, na kakršni si želim biti," je ob tem povedal 31-letni Šved.

Ne spreglejte