Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Ponedeljek,
20. 11. 2017,
10.15

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,58

Natisni članek

Jana Novotna

Ponedeljek, 20. 11. 2017, 10.15

6 let, 5 mesecev

Umrla je nekdanja zmagovalka Wimbledona

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,58
Jana Novotna | Foto Reuters

Foto: Reuters

Športni svet je pretresla novica, da je v 49. letu umrla Jana Novotna, nekdanja vrhunska teniška igralka.

Nekdanja češka teniška igralka je po pisanju uradne strani WTA v nedeljo izgubila boj z rakom. Nekdanja prva igralka sveta med dvojicami, v posamični konkurenci pa je bila najvišje na drugem mestu, je umrla v miru in krogu svoje družine.

Novotna, ki je bila znana po izjemni igri, je v karieri osvojila 24 turnirjev WTA, med dvojicami pa je v vitrino postavila kar 76 turnirskih lovorik. V 14-letni športni karieri je njen največji uspeh iz leta 1998, ko je zmagala na najprestižnejšem turnirju, v Wimbledonu.

Jana Novotna | Foto: Guliverimage/Getty Images Foto: Guliverimage/Getty Images

Solze, ki se jih bodo vedno spominjali

Jana se je posebej zasidrala v srca navijačev leta 1993, ko je v finalu igrala proti Steffi Graf. V tretjem, odločilnem nizu je Čehinja vodila s 4:1 in kazalo je že, da bo dobila turnir na sveti travi. V nadaljevanju je Nemka dobila pet iger zapored in nepričakovano zmagala z izidom 7:6 (6), 1:6, 6:4. Ko je na razglasitvi na igrišče prišla kot poraženka, so jo oblile solze. Vojvodinja jo je objela in ponudila svojo ramo. Novotna je pozneje razkrila, da ji je takrat dejala, da ji bo enkrat uspelo. Čeprav je leta 1997 izgubila proti Martini Hingis, ji je leto pozneje vendarle uspelo. Takrat je z 29 leti in devetimi meseci postala najstarejša igralka, ki je osvojila prvo lovoriko na turnirjih za grand slam.

Največji uspeh je dosegla leta 1998, ko je zmagala v Wimbledonu. | Foto: Reuters Največji uspeh je dosegla leta 1998, ko je zmagala v Wimbledonu. Foto: Reuters

Bila je vzor mnogim

Skupno je zmagala na 17 turnirjih za grand slam. Poleg že omenjenega Wimbledona v posamični konkurenci je 12-krat zmagala v ženskih dvojicah, štiri zmage pa je dosegla še v mešanih dvojicah. Na olimpijskih igrah je osvojila tri medalje, leta 1988 je bila tudi članica češke ekipe, ki je zmagala v pokalu Fed.

Leta 2005 je bila sprejeta v teniško hišo slavnih, s svojim pristopom pa je bila vzor mnogim mladim teniškim igralkam. Novotna je po končani karieri ostala povezana s tenisom, v zadnjih letih je delovala kot trenerka.

"Jana je bila tako na igrišču kot zunaj njega navdih vsem, ki so jo spoznali. Njena zvezda bo zmeraj sijala v zgodovini WTA. Naše sožalje njeni družini," je v izjavi za javnost zapisal Steve Simon, predsednik WTA.

"Vedno boš moja junakinja"

Na družabnih omrežjih je že mogoče zaslediti odzive na njeno smrt. Med prvimi je bila nekdanja teniška igralka Pam Shriver, ki je v dvojicah zmagala na 21 turnirjih za grand slam. Prav tako šokirana je bila nekdanja češka igralka Iveta Benešova, ki je zapisala, da bo vedno njena junakinja iz otroštva.


Ne spreglejte