Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 12. 2022,
13.36

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,55

Natisni članek

Ponedeljek, 5. 12. 2022, 13.36

1 leto, 4 mesece

Nick Bollettieri (1931–2022)

Umrl je teniški trener, ki je v marsičem spremenil svet tenisa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,55
Nick Bollettieri | V 91. letu starosti je umrl eden od največjih teniških trenerjev vseh časov Nick Bollettieri. | Foto Guliverimage

V 91. letu starosti je umrl eden od največjih teniških trenerjev vseh časov Nick Bollettieri.

Foto: Guliverimage

Po dolgi in težki bolezni je v 91. letu starosti umrl legendarni teniški trener Nick Bollettieri. Na njegovi teniški akademiji na Floridi so se kalila številna eminentna teniška imena, dve leti je sodeloval tudi z Borisom Beckerjem.

Nick Bollettieri je za številne z naskokom največji teniški trener vseh časov. Človek, ki je zaradi svojega pristopa v marsičem spremenil tenis.

Prvi teniški kamp je ustanovil na akademiji Wyland v Beaver Damu v ameriški zvezni državi Wisconsin, potem pa se je postopoma vzpenjal po hierarhični teniški lestvici. Leta 1978 je, zahvaljujoč izjemni osebnosti in viziji, ustanovil teniško akademijo Nick Bollettieri v Bradentonu na Floridi. To je bil prvi veliki teniški internat na svetu, ki je povsem spremenil način poučevanja tenisa na elitni mladinski ravni.

"Verjamem, da trenerji nekako poskušajo oblikovati igralce v takšne, kot si jih želite. Tako ne gre. Z njimi morate sodelovati, z njihovimi vizijami, njihovim talentom in njihovo osebnostjo," je izjavil v enem od intervjujev.

Nick Bollettieri | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Njegovo slavno akademijo na Floridi so obiskovala številna znana imena. Bedel je nad teniškimi igralci, kot so Andre Agassi, Jim Courier, Monica Seleš, Mary Pierce, Marija Šarapova, Venus Williams, Serena Williams, Martina Hingis, Daniela Hantuchová, Jelena Janković, Nicole Vaidišova, Sabine Lisicki, Sara Errani, Tommy Haas, Max Mirnyi, Xavier Malisse, Ana Kurnikova, Marcelo Ríos in Kej Nishikori.

Vodil je tudi nekaj drugih igralcev, ki nikoli niso obiskovali njegove akademije, najbolj znan med njimi je Boris Becker, s katerim je sodeloval dve leti.

Ne spreglejte