Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 4. 2009,
10.06

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 14. 4. 2009, 10.06

8 let, 2 meseca

Svetovni asi se še vedno bojijo Federerja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Kaj meni svetovna teniška elita, ki je ta teden zbrana v Monte Carlu, o zadnjih neprepričljivih predstavah Rogerja Federerja? Svoja razmišljanja so podali Rafael Nadal, Novak Đoković in Gilles Simon.

Dolgoletni prvi igralec sveta v tem letu še ni dočakal turnirske lovorike. Še več ... Čeprav se ga je v obdobju, ko mu ni bil nihče kos, oprijel naziv najbolj hladnokrvnega in mirnega asa v teniški karavani, se je letos v glavi bodočega očka iz Basla (konec minulega tedna je vstopil v zakonski stan) marsikaj spremenilo. Po porazu v velikem finalu odprtega prvenstva Avstralije ni mogel zadržati solza, kar je bilo še nedavno nepredstavljivo, še bolj pa je dvignil novinarski prah v Miamiju, ko je v polfinalu po izbruhu nemoči in jeze namenoma razbil lopar. Je za 27-letnega Rogerja Federerja, ki je tako blizu, a še vedno tako oddaljen od večnega rekorda v številu osvojenih turnirjev za nagrado grand slam, napočilo novo obdobje, v katerem se ne bo več izvil iz objema povprečnosti? Proti največjim tekmecem (Nadal, Đoković in Murray) je skupno izgubil zadnjih deset medsebojnih dvobojev, tako da je v resni nevarnosti tudi njegovo drugo mesto na svetovni jakostni lestvici. Zadnji turnir serije ATP Masters, ki je romal v njegovo zbirko lovorik, sega v leto 2007 (Cincinnati). Za nameček je predstavnike sedme sile po slovesu v Miamiju presenetil z razmišljanjem, da je neizmerno vesel, ker se teniško leto preveša v peščeni del sezone. Nekdanji kralj trdih in hitrih podlag je torej prepričan, da bo imel na pesku, ki mu v zadnjih letih ni prinesel popolnega zadovoljstva, več možnosti v dvobojih z največjimi zvezdniki svetovnega tenisa kot pa na hitrejših podlagah.

Ne more biti govora o krizi

Razbit lopar sredi Floride je v polfinalnem dvoboju nedavnega spektakla v Miamiju presenetil tudi Novaka Đokovića, ki je vedno občudoval njegovo mirnost. Po besedah srbskega zvezdnika pa je to povsem normalen odgovor na frustracijo, ki prej ali slej na igrišču doleti vsakega športnika. Tretji igralec na svetu meni, da je Federer po štiriletnem obdobju neprestanih zmag, ko tekmecem ni ponudil veliko možnosti, začel izgubljati malce več dvobojev kot pa poprej, da pa še vedno ne more biti govora o kakšni izmed resnejših oblik krize. Enako mnenje je podal nekdanji kralj "peščenih igrišč", sedaj pa uradni vladar malodane vseh igralnih podlag Rafael Nadal. Španski teniški junak je dejal, da se je Federer v tem letu uvrstil v finale turnirja za nagrado grand slam (v Melbournu ga je ugnal prav "Rafa"), dvakrat pa je pot končal v polfinalu turnirjev serije ATP Masters (v Indian Wellsu in Miamiju), kar je izvrsten dosežek. Po njegovem mnenju potrebuje Švicar le eno lovoriko, ki bi ga razbremenila v psihološkem smislu in mu odprla vrata do novih uspehov. Nadala tudi motijo pretirani naslovi o razbitem loparju, ki naj bi preveč napihovali zgodbo o drugačnem Federerju. Prepričan je, da bo njegov največji tekmec kmalu pokazal zobe ...

Še vedno najboljši na svetu

Francoz Gilles Simon je lani dvakrat ugnal Federerja, v medsebojnih dvobojih s priljubljenim Švicarjem pa še ni izkusil poraza. Sedmi igralec na svetu je prepričan, da je "Fed-Ex" še vedno najboljši igralec na svetu, razlika od minulih let je le v tem, da mora sedaj za vrhunsko predstavo naleteti na svoj "dober" dan, včasih pa je lahko tekmecem dvigoval tlak tudi že s polovičnim razkazovanjem vsega, kar premore. Takrat mu na igriščih tudi ni bilo potrebno vpletati čustev, kar je velika razlika z letom 2009. Po mnenju Simona to niti ni tako slaba reč, saj je navsezadnje postal bolj človeški. Profil robotskega zmagovalca, ki je v najbolj ključnih trenutkih vedno izbral pravo potezo in je le redko kdaj plačal davek čustveni raztresenosti, je doživel temeljito preobrazbo. Sedaj je med nami švicarski velemojster iz mesa in krvi, ki kdaj pa kdaj po porazu tudi zajoče ali pa mu živci ponagajajo do te mere, da sredi teniške arene obračuna s svojim loparjem. Da ga imajo tudi takšnega radi gledalci, pričajo zaporedni naslovi najbolj priljubljenega igralca teniške karavane. Zgodba s srečnim koncem ima le eno pomanjkljivost. Švicar pogreša več zmag in lovorik.

Ne spreglejte