Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 2. 2009,
9.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nedelja, 1. 2. 2009, 9.34

8 let

Nadal: Roger, oprosti, da sem zmagal

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Španec Rafael Nadal je s 3:2 v nizih v finalu premagal Švicarja Rogerja Federerja in prišel do prvega naslova na OP Avstralije.

Prvi igralec sveta je za šesti grand slam v karieri v finalu po petih nizih s 7:5, 3:6, 7:6 (3), 3:6 in 6:2 premagal nekdanjo številko 1 moškega tenisa, Švicarja Rogerja Federerja.

Nadal je v Melbournu zaigral drugi zaporedni dvoboj, ki je trajal pet nizov, potem ko je v polfinalu po petih setih premagal rojaka Fernanda Vardasca. Proti Federerju je za zmago potreboval štiri ure in pol, skupaj pa je tako v zadnjih treh dneh na igrišču prebil skoraj deset ur. Dvaindvajsetletni Španec si je s to zmago priboril šesti naslov za grand slam, v svoji vitrini pa že ima zmage iz Pariza in Wimbledona.

Nadal in Federer sta si na turnirjih za grand slam nasproti stopila sedmič v karieri, na zadnjih treh srečanjih pa je od lanskega Roland Garrosa zmage slavil Španec. Za njim je več kot odlično leto, poleg zmage v Parizu in Wimbledonu je na OI v Pekingu osvojil zlato kolajno, prav tako pa je postal tudi številka 1 moškega tenisa. Skupno znaša izid dobljenih medsebojnih dvobojev v karieri 13:6 v korist Nadala.

Španec je povsem upravičeno prvi igralec sveta. To je dokazal že v prvem nizu tokratnega dvoboja, potem ko mu je Federer odvzel že prvi servis. Nadala to ni zmedlo, Švicarju je hitro vrnil in mu v nizu skupno trikrat odvzel servis ter prvi niz dobil s 7:5. Nato se je prebudil Federer, ki je bil v drugem setu s 6:3 zlahka boljši. Precej odločilen je bil tretji niz, ko je Švicar zamudil priložnost in zapravil kar šest priložnosti za "break" v dveh igrah, Nadal pa je to s pridom izkoristil v podaljšani igri.

Prelomna četrta igra

Švicar se je zmagoslavno vrnil v četrtem nizu in ga znova dobil s 6:3, o zmagovalcu pa je odločal peti set. Prelomna je bila četrta igra, ko je Federer "backhand" poslal v mrežo, Nadal pa je povedel s 3:1. Od tam je šlo za Švicarja le navzdol, bil je samo še bleda podoba nekdanjega šampiona, ki je znal zadržati mirne živce, tudi ko je bilo to najtežje. Tokrat ni šlo. Napake so se vrstile, Federer je vedno znova poskušal s svojim močnim "forehandom", kar pa je Nadal znal izkoristiti, s tem ko je Švicarja pošiljal vse bolj in bolj na levo stran igrišča. Federer je še uspel ubraniti dve zaključni žogi Nadala na svoj servis, a je nato žogo poslal predolgo izven igrišča in Nadal je ob besedici "out" od veselja padel po tleh.

Federer, ki je kot poraženec prvi dobil besedo, je sprva zmogel le "Hvala za podporo. Bili ste odlično občinstvo. Joj, kaj mi delate," nato pa so ga premagala čustva in solze. Po glasnem aplavzu je po nekaj minutah, ko je na govorniški oder že hotel Nadal, zbral pogum in le spregovoril, čeprav s cmokom v grlu: "Nočem imeti zadnje besede, to si zasluži Rafa. Odlično si igral in povsem zasluženo zmagal, vse čestitke. Želim ti uspešno sezono. Hvala vsem legendam svetovnega tenisa, ki so si danes vzele čas in prišle navijat, celotnemu občinstvu pa le to, odlični ste bili, se vidimo drugo leto."

Ve, kako se počuti

Tudi Nadal ni skoparil z zahvalami in lepimi besedami, preden je stopil pred mikrofon, je Federerja objel. "Dober večer vsem skupaj. Roger, oprosti za danes, vem, kako se počutiš, vem, kako si si želel ta 14. naslov. Velik šampion si in proti tebi je zmeraj veselje igrati. Tudi jaz ti želim vse naj za nadaljevanje sezone," je začel Nadal in nadaljeval: "Hvala vsem za podporo, celotni ekipi, trenerju, družini, tistim, ki so ostali doma in me podpirali preko televizijskih zaslonov. To so moje sanje, stati tukaj kot zmagovalec, res ne bi moglo biti lepše. Za nami sta čudovita dva tedna, še enkrat hvala vsem, še posebej pokroviteljem, ki so znova zagotovili lep turnir," pa je povedal Nadal, ki je postal prvi Španec z zmago v Melbournu.

Ne spreglejte