Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 7. 2011,
17.51

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 1. 7. 2011, 17.51

7 let, 12 mesecev

Na Smaragdno obalo po svetovno skupino

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovensko teniško reprezentanco prihodnji konec tedna čaka nov izziv v Davisovem pokalu. Od 8. do 10. julija bo na Sardiniji igrala z Italijo, ki je predzadnja stopnička do elitne svetovne skupine.

Slovenija v dvajsetletni zgodovini še nikdar ni igrala dvoboja na tako visoki ravni. Bila je sicer že dvakrat v prvi evroafriški skupini Davisovega pokala, vendar je tako leta 1995 kot 2001 izgubila obe partiji in nazadovala v nižji rang tekmovanja.

Zgodovinska priložnost - ob zmagi nad Italijo bi naše tenisače septembra čakal še en dvoboj - je prišla skladno z razvojem slovenskega moškega tenisa. Blaž Kavčič in Grega žemlja kot nesporna prva igralca reprezentance sta v preteklih letih na osebnem področju postavila mnoge nove mejnike, ob pomoči drugi dveh članov, Luke Gregorca in nadarjenega Aljaža Bedeneta, pa so se dobre predstave prenesle tudi na reprezentanco. Slovenija je v zadnjih treh sezonah zmagala na šestih dvobojih (štiri od teh je dobila z maksimalnim izidom 5:0) in izgubila le enega. Neuspeha varovanci Blaža Trupeja ne poznajo že od septembra 2009, ko so bili tesno poraženi v Latviji.

Kljub optimizmu, ki vlada v slovenski izbrani vrsti, se kapetan in igralci zavedajo, da so Italijani nesporni favoriti. Ekipo sestavljajo trije izkušeni igralci, dva od njih sta uvrščena med prvih 50 na svetu med posamezniki - Fabio Fognini (32.) in Potito Starace (49.) -, eden pa je 40. igralec lestvice ATP med pari (Daniele Bracciali). Četrti član ekipe je Simone Bolelli, ki je s 116. mestom precej višje kot naš drugi lopar Grega Žemlja (157.) in dobrih 40 mest za Blažem Kavčičem (74.).

"Glede na to, da v tenisu ni remijev, nas na Sardiniji zanima le zmaga. Res je pa tudi, da Slovenija še nikdar ni igrala proti tako kakovostni ekipi, kot je Italija. Podatek, da slovenski igralci v Davisovem pokalu še niso premagali igralca iz prve stoterice - Italija ima kar dva -, zgovorno priča o vlogi favorita. Toda statistika je zato, da se spremeni in če bomo kdaj hoteli igrati v kvalifikacijah za svetovno skupino ali celo v njej, bomo morali premagovati tudi takšne igralce," pravi kapetan Blaž Trupej.

Na novinarski konferenci na teniški akademiji Breskvar v Ljubljani je od igralcev manjkal le Luka Gregorc, ki bo na Smaragdno obalo pripotoval iz ZDA, ostali trije člani se že nekaj dni privajajo na peščeno podlago, na kateri bo dvoboj v Arzacheni.

"Zadnje dni veliko treniram, saj se želim čim bolje privaditi na novo podlago. Forma je vzponu in čeprav v zadnjem mesecu nisem dosegel kakšnih odmevnih rezultatov, mi samozavesti ne manjka. Prepričan sem, da lahko na Sardiniji premagam tudi katerega od dveh italijanskih igralcev iz top 50," pravi Kavčič. S svojo formo je zadovoljen tudi Žemlja, ki je prejšnji teden odlično nastopil v Wimbledonu. Težav mu ne povzroča prehod s trave na pesek, temveč nelagodno počutje izven terena. "Bil sem tudi pri nevrologinji, ki mi je dejala, da imam neko vrsto migrene. Trenutno je stanje precej boljše in mislim, da bom na Sardiniji že popolnoma osredotočen na igro," je dejal Žemlja.

Ne spreglejte