Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Nedelja,
1. 5. 2016,
20.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,63

Natisni članek

tenis

Nedelja, 1. 5. 2016, 20.30

6 let, 6 mesecev

Mineva 23 let, ko jo je zabodel neuravnovešen navijač

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,63
monika seleš

V soboto je preteklo natanko 23 let, ko je nekdanjo vrhunsko teniško igralko Moniko Seleš na turnirju v Nemčiji z nožem zabodel neuravnovešen navijač. Od takrat ni bila več ista.

Ta dogodek velja za enega najbolj mračnih trenutkov v zgodovini športa. Seleševa je v Hamburgu igrala v četrtfinalu proti Bolgarki Magdaleni Malejevi. V drugem nizu med premorom je pri vodstvu Seleševe 6:4, 6:3 na igrišče prišel Günter Parche, obsedeni navijač Steffi Graf, in s 23 centimetrov dolgim nožem zabodel teniško igralko iz takratne Jugoslavije. Takrat šele 19-letno Moniko je zabodel v predel med lopaticami. Rana, ki je bila globoka centimeter in pol, je verjetno za vedno spremenila zgodovino "belega športa".

"Sedela sem na klopi in začutila ostro bolečino na hrbtu. Pogledala sem nazaj in videla osebo z nožem v roki in pomislila: 'O moj bog, ta človek mi je zaril nož v hrbet.' Bil je kaos in videla sem, da so varnostniki vlekli nekega človeka," je Selešova opisala svoj najhujši dan v življenju.

Napadalec sploh ni bil v zaporu

Po tem incidentu so se pojavila celo namigovanja, da je šlo za politični motiv, vendar so takratne nemške oblasti potrdile, da je bili napadalec mentalno neuravnovešen. Parche, ki je bil obsojen za napad, ni bil nikoli v zaporu, ampak je dve leti preživel v psihiatrični bolnišnici.

Seleševa je zaradi neljubega dogodka morala prekiniti svojo športno kariero. Na teniška igrišča se je vrnila šele po 27 mesecih, vendar nikoli več ni igrala na tako visoki ravni kot pred napadom. Mnogi poznavalci tenisa menijo, da bi se zgodovina ženskega tenisa lahko odvila povsem drugače. Sprašujejo se, ali bi legendarna Steffi Graf lahko dosegla tako velike uspehe, kot jih je. Monika je bila namreč v tistem času njena nočna mora.

Seleševa, ki je v svoji karieri zmagala na devetih turnirjih za grand slam, je pozneje priznala, da je imela po tem incidentu tudi težave s prenajedanjem in prekomerno telesno težo. Zadnji profesionalni dvoboj je odigrala leta 2003 na OP Francije, kjer je slavila tri leta zapored (1990, 1991, 1992).


Ne spreglejte