Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
13. 4. 2012,
13.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Maja Matevžič Polona Hercog

Petek, 13. 4. 2012, 13.13

8 let

Maja in Polona v en glas: V Francijo po zmago

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Bodo slovenske teniške igralke del svetovne elite tudi prihodnje leto? Odgovor bo znan v nedeljo, ko se bo v Besanconu zaključil dvoboj pokala Fed. Potrebna bo zmaga nad oslabljeno Francijo.

Slovenska ženska izbrana vrsta se je v petek, tik pred odhodom na prizorišče odločilnega dvoboja za obstanek v drugi svetovni skupini pokala Fed, predstavila sedmi sili v zdesetkani postavi. Katarina Srebotnik, nesporna velemojstrica igre dvojic, je še v tujini, prav tako Petra Rampre, ki navkljub 32 letom doživlja drugo teniško pomlad in prebija mejnike na svetovni lestvici. Manjkala pa je tudi Nastja Kolar, najbolj obetavna Slovenka v teniški karavini, ki ima manjše težave s hrbtom in je morala opraviti fizioterapijo. ''V Francijo odhajamo po zmago in obstanek v svetovni skupini,'' osnovnega cilja, s katerim se bo slovenska odprava podala v Besancon, ne skriva Maja Matevžič. Kapetanka slovenske reprezentance je s podobnimi željami odpotovala že na uvodno letošnje gostovanje na Japonsko, kjer pa so njene izbranke (vsaj na papirju) doživele prepričljiv poraz, čeprav je bila večina dvobojev odločena po treh nizih. ''Ne bo najboljše Francozinje Bartolijeve (spor s francosko krovno zvezo, op. p.), tako da je Francija v tej postavi premagljiva. Res je, da se je že začela peščena sezona, nas pa v Franciji čaka trda podlaga v dvorani, a bomo tja prispele že teden dni prej. Dekleta so profesionalke, na samem prizorišču pa bomo videli pogoje za trening in podlago,'' razmišlja Ljubljančanka, ki bo vlogo prve igralke logično ponudila Poloni Hercog, z naskokom najvišje uvrščeni igralki francosko-slovenskega obračuna, o tem, kdo bo dobil prednost na ''drugi plošči'' (Kolarjeva ali Rampretova), pa se bo odločila tik pred žrebom. Njena želja je tudi, da bi v primeru, če bi bil rezultat po posamičnih dvobojih izenačen (2:2), v igri dvojic združili moči Srebotnikova in Hercogova.

Hercogova ne čudi dodatnega pritiska

Pred odhodom v Francijo je optimistična tudi Hercogova, ki se je pred kratkim vrnila iz Barcelone. V Kataloniji je morala zaradi izčrpanosti in vrtoglavice predati dvoboj uvodnega kroga, a zalogo dobre volje in samozavesti še vedno črpa iz imenitnega dosežka v Charlestonu, kjer se je prebila med štiri najboljše. V Besanconu jo ne bo motila tudi manjša dvorana. ''Naši navijači bodo že prišli v dvorano,'' je v šali povedala 21-letna Štajerka, ki je v karieri že ugnala tri francoske predstavnice (Virginie Razzano, Pauline Parmentier in Kristina Mladenović). Ni se pomerila le še s Stephanie Foretz Gacon, ki pa po njenem mnenju niti ne bo zaigrala v konkurenci posameznic. ''Osredotočati se moramo le nase. Prepričana sem, da sem sposobna premagati katerokoli tekmico, ki bo na drugi strani mreže. Naše možnosti so velike, moramo izkoristiti tisto, kar nam je dano. To, da ni Bartolijeve, je za nas samo še dodaten plus. Dodatnega pritiska zaradi tega, ker lahko izpademo iz svetovne skupine, ne čutim. Kvečjemu je še večja želja po zmagi. Na zadnjih turnirjih sem se začela počutiti boljše. Zdaj moramo izkoristiti le še priprave in pokazati tisto, kar znam najboljše,'' sporoča Hercogova, ki ima v tej sezoni še nekaj ciljev. Tudi tega, da bi odprto prvenstvo Francije dočakala kot ena izmed nosilk, za kar pa bo potrebno še malce popraviti uvrstitev na svetovni jakostni lestvici. Zmage v Miamiju doživlja kot dodaten zagon in motivacijo, vrnitev na trdo podlago po izjemnih nastopih na zelenem pesku v Južni Karolini pa jo pretirano ne skrbi. ''Dovolj smo izkušene, da se pravočasno privadimo na podlago. V Francijo gremo z veliko željo po zmagi.'' Ker je od reprezentančnega nastopa na Japonskem povzdignila formo, tokrat pa bo slovenski tabor okrepila še izkušena Srebotnikova, ima Matevžičeva četa realne možnosti, da si zagotovi obstanek. A podobno so pred gostovanjem v JAR razmišljali tudi najboljši Slovenci, nato pa se je izkazalo, da pri ekipnih tekmovanjih vladajo posebne zakonitosti. Če bodo šle konec tedna Slovenkam na roko ...

Ne spreglejte