Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Nedelja,
17. 6. 2018,
4.00

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,62

Natisni članek

tenis skok v športno preteklost

Nedelja, 17. 6. 2018, 4.00

5 let, 10 mesecev

Skok v športno preteklost

Bolestno obsedeni oče omamljal tekmece svojih otrok

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,62
Christophe Fauviau | Foto YouTube

Foto: YouTube

Zgodba, ki je pred 15 leti pretresla teniški svet. Christophe Fauviau, oče dveh teniško nadarjenih otrok, je načrtno omamljal njune nasprotnike. Stvar je šla na koncu tako daleč, da je eden od igralcev izgubil življenje.

Velikokrat se dogaja, da so straši veliko bolj ambiciozni od svojih otrok. Sploh pri posamičnih športih. V nekaterih primerih stvari presežejo meje zdravega razuma. Takšna je zgodba Christopha Fauviauja, očeta dveh mladih nadarjenih teniških igralcev.

To sta bila hčerka Valentin in sin Maxime. Predvsem hčerka je veljala za zelo perspektivno igralko, saj je bila v svoji generaciji uvrščena med deset najboljših igralk v Franciji. Nekoliko manj, vendar prav tako svetlo teniško prihodnost je imel pred sabo sin Maxime. Njun oče, ki je bil pred tem vojaški pilot helikopterja, je pustil službo in se povsem posvetil karieri otrok.

Sportal Njegovo veličanstvo in tisti met

tableta | Foto: Zaradi podtaknjenih tablet je zaspal in se smrtno ponesrečil

Za Alexandra Lagarderja, nasprotnika Maxima Fauviauja, je bil usoden eden izmed lokalnih turnirjev v Franciji konec junija leta 2003. Prvi alarm na turnirju se je že prižgal, ko je moral eden izmed nasprotnikov Maxima iti v bolnišnico, potem ko se mu je pred očmi meglilo in mu je postalo slabo. V finalu turnirja, glavna nagrada je bil pršut, je bil nasprotnik Maxima Fauviauja prav 25-letni učitelj tenisa Alexandre Lagardere.

Kljub nepomembnemu turnirju je Christophe Fauviau za vsako ceno želel zmago svojega sina. Zato je nasprotniku dal v pijačo šest tablet zdravila Temeseta. To so zdravila proti tesnobi, stranski učinek teh zdravil je zaspanost. Stvar verjetno ne bi nikoli prišla na dan, če ne bi Alexandre Lagardere na poti domov zaspal za volanom ter se smrtno ponesrečil. Francoski policiji se je takoj zdelo nenavadno, kako je lahko mlad človek zaspal pri belem dnevu. Opravili so preiskavo in bili so šokirani nad rezultati.

Omamil je tudi 11-letnega otroka Sodišče je Christophea Fauviaua obsodilo na osem leta zapora. | Foto: Sodišče je Christophea Fauviaua obsodilo na osem leta zapora.

Pozneje so odkrili, da je bolestno ambiciozni oče v letih med 2000 in 2003 omamil več kot dvajset nasprotnic hčerke in šest nasprotnikov sina. Med njimi so bili tudi enajstletni otroci, ki jim je med dvobojem postalo slabo ali so celo omedleli. Žrtvi teh dejanj sta takoj postala tudi oba njegova otroka, ki so jih francoski mediji "raztrgali", čeprav je policija ženo in oba otroka izločila iz postopka, saj pravzaprav nihče od njih ni vedel, kaj počne njun oče oziroma mož. Hčerka Valentin Fauviau je pozneje želela nadaljevati svojo teniško kariero in zlobnim jezikom dokazati, da svojih uspehov ni dosegla samo po zaslugi očeta. Žal se je njena kariera prekmalu končala. Na profesionalnih turnirjih je odigrala tri dvoboje in dosegla eno zmago.

Tožilstvo, ki je Christopha Fauviauja obsodilo na osem leta zapora, ga je na sojenju v Mont-de-Marsanu v jugozahodni Franciji označilo za sebičnega, manipulativnega lažnivca, ki ni izbiral sredstev za uspehe svojih otrok. Fauviau je spoznal, da je s svojimi dejanji škodoval ljudem, prav tako je prevzel odgovornost za smrt Alexandra Lagarderja in ob tem povedal, da njegov namen ni bil ubijati ljudi.

Oče in mama pokojnega igralca, ki je umrl v prometni nesreči. | Foto: Guliverimage/Getty Images Oče in mama pokojnega igralca, ki je umrl v prometni nesreči. Foto: Guliverimage/Getty Images

"Prosim vas, da mi nekega dne oprostite"

Straši umrlega so na sodišču povedali, da se je s smrtjo njunega sina ustavilo tudi njihovo življenje in da še vedno ne morejo razumeti, kaj je obtoženi storil. "Prosim vas, da mi nekega dne oprostite. Razumem vašo bolečino in nikoli si nisem želel, da bi stvar tako razpletla. Nisem tako slab človek," se je Christophe opravičil staršem umrlega, ki obtoženega nista niti pogledala oziroma je mama med njegovim opravičevanjem zapustila sodniško dvorano.

tenis | Foto:

V bran se mu je postavila hčerka, trener presenečen

Nad tem dejanjem je bilo zelo presenečen tudi francoski trener Pascal Lascerre, ki je skrbel za oba otroka. "Christophe Fauviau je bil zelo miren in pameten človek. Grozna zgodba. Družini sem bil zelo blizu in niti sanjalo se mi ni, da bi lahko storil kaj takšnega. Res me je presenetilo."

Na sodišču se je očetu v bran postavila hčerka Valentin, ki je povedala, da je to vse delal iz ljubezni do svojih otrok. "Oče ni želel nikomur škodovati. Alexandrova smrt ga je uničila. Veliko je staršev, ki silijo svojo otroke in zaradi tenisa izgubijo razum."

To je postal eden od najbolj prepoznavnih primerov preveč ambicioznih staršev v svetu športa in ga v številnih oddajah navajajo kot primer.

Ne spreglejte