Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 6. 2024,
8.30

Osveženo pred

1 teden, 1 dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,77

Natisni članek

Alexander Zverev tenis Carlos Alcaraz

Ponedeljek, 10. 6. 2024, 8.30

1 teden, 1 dan

Po finalu OP Francije

Alexander Zverev o napaki glavnega sodnika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,77
Aleksander Zverev | Alexander Zverev o napaki glavnega sodnika | Foto Guliverimage

Alexander Zverev o napaki glavnega sodnika

Foto: Guliverimage

V finalu teniškega OP Francije, ko sta se merila Carlos Alcaraz in Alexander Zverev, je glavni sodnik v ključnem trenutku naredil napako. Mnogi menijo, da je bil Nemec hudo oškodovan in da bi se dvoboj lahko odvil v drugo smer. Kaj sta po dvoboju povedala Alcaraz in Zverev?

"Težko je, želel bi si, da ne bi bilo napak," je skrušeno dejal Alexander Zverev, ko so ga vprašali, kaj si misli o napačni odločitvi glavnega sodnika.

Aleksander Zverev je bil v ključnem trenutku petega niza oškodovan. | Foto: Guliverimage Aleksander Zverev je bil v ključnem trenutku petega niza oškodovan. Foto: Guliverimage Lahko bi se obrnilo drugače

V četrti igri petega niza, ko se je lomil dvoboj, je, kot kaže, glavni sodnik storil veliko napako, potem ko je ta napačno ocenil odtis žogice. Pri izidu 2:1 na drugi servis Alcaraza je imel Zverev žogico za odvzem servisa in možnost izenačenja 2:2.

Na drugi servis Alcaraza je linijski sodnik klical "out", a je glavni sodnik Renaud Lichtenstein odločitev spremenil in odločil, da je bila žogica v polju. Sokolje oko je pozneje pokazalo, da je bila žogica za nekaj milimetrov zunaj. Ker na pesku (še) ne uporabljajo sokoljega očesa, na koncu obvelja odločitev sodnika. Alcaraz bi moral izgubiti servis, tako pa se je pozneje igra obrnila v njegovo korist in vodstvo s 3:1.

"Poglejte, razlika je, ali v petem nizu zaostajaš 3:1 ali pa se vrneš na 2:2. To je odločilna razlika," je na tiskovni konferenci razlagal Zverev. "Na koncu je to težko, a je, kar je. Sodniki delajo napake in tudi oni so samo ljudje. Seveda, ko si v takšnem položaju, si želiš, da ne bi bilo napak," je dodal Zverev, ki še vedno ostaja brez zmage na turnirjih za grand slam. Ob porazu je priznal, da je Alcaraz prava zver na igrišču.

Carlos Alcaraz si je že kot otrok želel zmagati na OP Francije. | Foto: Guliverimage Carlos Alcaraz si je že kot otrok želel zmagati na OP Francije. Foto: Guliverimage

Turnir, ki si ga je želel osvojiti že kot otrok

Na drugi strani je imel veliko več razlogov za veselje Carlos Alcaraz. Ta je postal najmlajši igralec, ki je zmagal na vseh treh podlagah (pesek, trava in trda podlaga) na turnirjih za grand slam. Enaindvajsetletni Španec je priznal, da je imel med finalnim dvobojem kar nekaj dvomov.

"Ta turnir je eden tistih, ki sem si ga želel osvojiti že kot otrok, ko sem turnir gledal kot pet- ali šestletni otrok. Sanje so se mi uresničile in ta uspeh bom užival s svojimi bližnjimi," je za Eurosport povedal Alcaraz in priznal, da je imel med dvobojem kar precej dvomov.

Imel je kar nekaj dvomov

"Po končanem tretjem nizu sem imel veliko dvomov. Ne bom lagal, ker sem čutil, da moji udarci Saši (Aleksander Zverev, op. p.) niso povzročali težav. Zelo dobro je dominiral v igri s servisom in z žogicami topspin. Težko je bilo, Saša je igral odličen tenis. V petem nizu je bilo veliko priložnosti za brejk. Bilo je 6:2, a lahko bi izgubil," je priznal 21-letni teniški zvezdnik.

Carlos Alcaraz je postal šele sedmi igralec in hkrati tudi najmlajši, ki je zmagal turnirje za grand slam na vseh treh podlagah. | Foto: Guliverimage Carlos Alcaraz je postal šele sedmi igralec in hkrati tudi najmlajši, ki je zmagal turnirje za grand slam na vseh treh podlagah. Foto: Guliverimage

Padel je rekord

Carlos Alcaraz je postal šele sedmi igralec in hkrati tudi najmlajši, ki je zmagal turnirje za grand slam na vseh treh podlagah. Pred njim je uspelo Rafaelu Nadalu, Matsu Wilandru, Jimmiyu Connorsu, Rogerju Federerju, Novaku Đokoviću in Andreu Agassiju. Samo trem od njih je to uspelo pred 26 letom. Nadalu je to uspelo pri 22 letih, ko je leta 2009 zmagal na OP Avstralije. Mats Wilander je imel 23 let, ko je v Melbournu zmagal leta 1988, Alcarazu pa je v nedeljo uspelo pri 21 letih.

Igralci, ki so zmagali turnirje za grand slam na vseh treh podlagah:

 Igalec  starost
 Carlos Alcaraz  21 let
 Rafael Nadal  22
 Mats Wilander  23
 Jimmy Connors  26
 Roger Federer  27
 Novak Đoković  29
 Andre Agassi  29

Preberite še:

Carlos Alcaraz
Sportal Alcaraz po veliki poslastici v finalu, kjer ga čaka Zverev
Aleksander Zverev
Sportal Alexandra Zvereva obtožbe ne ganejo, prišlo je do poravnave
Ne spreglejte