Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
12. 8. 2010,
10.38

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 12. 8. 2010, 10.38

8 let, 2 meseca

Zlatan Ljubijankič: Dobro je, da začenjamo v Mariboru

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Čeprav v izbrani vrsti dobiva veliko manj priložnosti za igro kot Milivoje Novakovič in Zlatko Dedič, Zlatan Ljubijankič pridno polni svojo reprezentančno strelsko statistiko.

Na svetovnem prvenstvu v Južnoafriški republiki si je na tekmah proti ZDA in Angliji izboril mesto v začetni postavi, se izkazal tudi z zadetkom, a v prvi preizkušnji po prihodu iz Afrike spet obsedel na klopi. V igro je prišel 15 minut pred koncem tekme proti Avstraliji, kar je bilo dovolj, da je zabil gol in postavil končni izid 2:0. Šestindvajsetletni Ljubljančan, ki je prvič igral v izbrani vrsti v svojem rodnem mestu, se kljub temu ne pritožuje. Ostaja skromen, malce sramežljiv in vedno nasmejan. Zanima ga le igrišče, na katerem vselej da vse od sebe.

V prvi tekmi po nastopu na svetovnem prvenstvu in zadnji pred začetkom novih kvalifikacij ste Avstralijo premagali z 2:0 in dosegli, kar ste si želeli. Res je. Moram reči, da je bila tekma res dobra. Bilo je težko, dolgo časa smo se trudili, da bi zabili gol, na koncu pa nam je uspelo in prišli smo do zmage. Mislim, da so navijači prišli na svoj račun. Lahko smo zelo zadovoljni. Toliko bolj sem vesel, ker se mi je uspelo vpisati med strelce. Ko zabiješ gol v reprezentančnem dresu, je to nekaj posebnega. Ko ti to uspe pred domačim občinstvom, je toliko bolje.

V zadnjem času vam v reprezentančnem dresu kar gre … Za Slovenijo igram res dobro in uživam v igranju v reprezentančni majici. Zelo smo uigrani, zato se res ni težko znajti v napadu. Dobro sodelujemo. Izkoristil sem priložnost, ki se mi je ponudila, in vesel sem, da sem lahko potrdil zmago na tako veličasten večer. Vpisati se med strelce v dresu svoje države je nekaj, o čemer sanjaš kot otrok. Meni je zdaj uspelo že kar nekajkrat in verjamem, da se bom v prihodnosti še večkrat. Še bolj pomembno pa je, da Slovenija zmaguje.

Ljubljana končno ima nov, moderen štadion, na katerega je dolgo čakala. Res je super. Bil sem še najstnik, ko sem slišal prve obljube o novem štadionu. Zdaj smo ga naposled dočakali. Dobili smo res moderen štadion, na katerega smo lahko ponosni vsi. Celotna Slovenija. Igralci smo komaj čakali na otvoritev, da ga krstimo. Prestolnica si je zaslužila objekt, ki smo ga dobili. Končno se je zgodilo tisto, na kar smo čakali še od časov štadiona za Bežigradom. Meni in mojim soigralcem je bilo v čast, da smo prvič igrali na tem objektu. Štadion v Stožicah je odličen. Zagotovo nam bo v veliko pomoč, saj je občinstvo na njem zelo bučno in je naš dvanajsti igralec. Zdaj imamo dva lepa štadiona, na katerih bomo težko premagljivi.

Kako bi primerjali štadiona v Stožicah in Ljudskem vrtu? Sta primerljiva. Tokrat je bilo vzdušje v Stožicah odlično, prepričan pa sem, da bo iz tekme v tekmo še boljše. Verjamem, da so gledalci, ko bo šlo za pomembnejše tekme, sposobni pripraviti še večji spektakel. Vzdušje v Ljudskem vrtu pa tako ali tako ni sporno. Tam smo z izdatno pomočjo zvestih navijačev prišli do največjih uspehov te generacije. Zdaj imamo dve ''trdnjavi'', kar je vsekakor dobro. Tako v Mariboru kot v Ljubljani se počutimo zelo dobro in skorajda vseeno je, kje igramo.

Bo selitev iz enega na drugi objekt v prihajajočih kvalifikacijah ovira? Ne. Ne bi smela biti. Na obeh se počutimo odlično. Na mariborski štadion smo navajeni, na ljubljanskega se še bomo. Morda je res dobro, da kvalifikacije začenjamo v Ljudskem vrtu, saj smo ga bolj vajeni. Mislim pa, da v prihodnosti ne bo problemov niti s Stožicami. Če bodo navijači takšni, kot so bili proti Avstraliji, ne bi smelo biti težav.

Kaj je tekma in zmaga proti Avstraliji prinesla? Veliko pozitivnega. Komaj smo čakali, da se spet vidimo. Smo prava ''klapa'', ki se rada druži. Bilo je super. Tekma proti Avstraliji je bila dober test. Za nas je bila to generalka pred začetkom kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2012 in zelo dobrodošlo je, da smo zmagali. Zmaga z 2:0 je odličen rezultat. Dobro je, da smo zmagali. Ta rezultat nam je dvignil samozavest pred naslednjimi preizkušnjami. Pred tekmama s Severno Irsko in Srbijo smo lahko optimisti.

Kaj je cilj Slovenije v naslednjih kvalifikacijah? Zdaj, ko smo bili na velikem tekmovanju in videli, kako je vse skupaj videti od blizu, si še toliko bolj želimo, da bi nam kaj podobnega spet uspelo v prihodnosti. Zakaj ne že kar takoj? Cilj je zagotovo, da se uvrstimo na evropsko prvenstvo in prepričan sem, da nam lahko uspe. Res je, da imamo dokaj zahtevno skupino, a se ne bomo kar tako predali. Glede na to, kaj smo pokazali v zadnjem času in kako igramo, smo lahko optimisti. Mislim, da sodimo med tiste reprezentance v naši skupini, ki se bodo borile za napredovanje. Imamo odlično ekipo, ki lahko v prihodnosti le še napreduje in naredi še več, kot je doslej.

Čeprav ste na zadnjih tekmah igrali v prvi postavi, vas je selektor tokrat posadil na klop. Ste razočarani? Ne, kje pa. V naši reprezentanci smo vsi eno. Že nekaj časa sem zraven in vem, kako stvari potekajo. Tekme, kot je bila ta proti Avstraliji, selektorju služijo tudi za to, da preizkusi nekatere stvari. Verjamem pa, da bom kmalu dokazal, da si vnovič zaslužim priložnost od prve minute. Na selektorju pa je, da se odloči, kaj in kako. Jaz bom vsako njegovo odločitev seveda spoštoval. Sicer pa se težko zmoti. Vsi napadalci v slovenski izbrani vrsti smo kakovostni. In vsi delamo za dobro ekipe.

Zanimivo, da ste v reprezentanci pogostokrat med strelci, medtem ko v belgijskem Gentu, katerega član ste, dosegate malo zadetkov … Nekaj je zagotovo na tem, da mi vloga, ki jo imam v reprezentanci, bolj ugaja. Tukaj sem klasični napadalec, medtem ko je v klubu pogostokrat drugače. Tam igram tudi v zvezni vrsti ali pa na krilni poziciji, kar mi ni najbolj po godu. Zato sem se pred kratkim tudi pogovoril s klubskim trenerjem, ki mi je zatrdil, da bo v prihodnosti name računal tudi v napadu. Upam, da bo res tako in mi bo tudi v Gentu steklo.

Kot Ljubljančanu vam tekma in gol v Stožicah verjetno toliko bolj pomeni … Prvič, odkar igram za reprezentanco, sem nastopil v mestu, v katerem sem se rodil in odraščal. In takoj zadel. To je res super in nekaj, kar si bom zapomnil za vselej. Sicer pa ni velike razlike. Prijatelji in družina me vselej spremljajo tudi v Mariboru. Glede tega ni bilo razlik. Je pa res, da je bilo vseeno nekaj posebnega.

Ne spreglejte