Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Nedelja,
3. 2. 2008,
21.17

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nedelja, 3. 2. 2008, 21.17

8 let, 3 mesece

Tina Maze: Če povem po resnici, sem bila v šoku

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Pet zmag v veleslalomu in ena v smuku. Takšna je postala bilanca prvih mest slovenske smučarke Tine Maze po smuku v St. Moritzu, kjer je presenetila vse, tudi sebe.

V soboto ste z zmago v smuku razveselili vso Slovenijo. Senzacionalno ste se s številko 47 zavihteli povsem na vrh… Vesela sem, da se je pripetila vesela sobota. Trening za treningom sem vozila bolje, zato sem se pred tekmo dobro počutila. Poleg tega sem imela dobre pogoje na progi. Je pa res, da so imele tudi tekmovalke, ki so imele tako visoko številko kot jaz, enake možnosti za preboj na vrh, vendar jim ni uspelo. Tudi to je pokazatelj, da sem smučala idealno.

V cilju ste bili videti očitno presenečeni. Katere misli so vam sploh rojile po glavi, ko ste videli izjemen rezultat? Nisem vedela, če je vse skupaj resnično. Če povem po resnici, sem bila v šoku. Me je pa že dan pred tekmo v dobro voljo spravila vremenska napoved. Iz nje je bilo namreč razvidno, da se bodo razmere po številki 45 spremenile na bolje. To se je na srečo tudi zgodilo. Presrečna sem.

Tiste najboljše so se že veselile novega uspeha, ko ste v cilj pridrveli vi in postavili stvari na glavo. So bile tekmovalke kaj "jezne" na vas? Pri takšnih tekmah se ne smeš veseliti prezgodaj, saj so na vrhu še vedno dobre smučarke, ki zmorejo dober rezultat, še posebej, če jim vremenski pogoji omogočajo to. Res pa je, da je običajno tekma odločena, ko pride do cilja prvih trideset tekmovalk in praktično že poteka slikanje zmagovalke. Presenetila sem jih, nisem pa v ciljni areni sploh spremljala obrazov tekmic, saj sem imela v glavi le eno – zmago.

Ste med vožnjo vedeli, da ste tako hitri? Vmes sem razmišljala, kako sem smučala. Štartala sem zelo dobro, nato pa naredila nekaj napak in sem mislila, da je šel dober rezultat po gobe. Očitno sem si v zgornjem delu proge privozila prednost, ki je zadostovala do konca.

Ste pa postali tudi prva Slovenka, ki je zmagala na smuku. Vam zaradi tega vse skupaj še kaj bolj godi? Vse skupaj je eno veliko presenečenje. Jasno, ta uspeh mi pomeni veliko. Trenutno se bolje počutim v hitrih disciplinah kot v veleslalomu. Se pa tudi v moji paradni disciplini počutim dan za dnem bolje, vendar še nisem sposobna vožnje za vrh. Imam še veliko prostora za izboljšanje.

Ni pa bilo prvič, da ste se s tako visoko štartno številko zavihteli na oder za zmagovalke. Prvič ste v hitrih disciplinah zablesteli v Altenmarktu, kjer ste s štartno številko 64 na superveleslalomu prismučali do tretjega mesta, sedaj v smuku s številko 47 povsem na vrh. Pomeni to nov začetek? Prepričana sem bila, da lahko s takšno številko pridem visoko. Enkrat mi je to v preteklosti že uspelo, zato grem zdaj vedno odločna na progo, kajti zavedam se, da lahko z dobro vožnjo narediš marsikaj. Pravijo, da sreča spremlja hrabre. Taka sem tokrat bila. Če vztrajaš in se trudiš, ti je tudi sreča naklonjena. Na vse skupaj gledam pozitivno. Dobila sem dodatno motivacijo in obenem potrditev, da dobro delam.

Zadnje zmage ste se veselili 22. oktobra 2005 v Söldnu. Je bil post brez zmage za vas dolg? Zelo dolg in mučen. Veliko potrpežljivosti je bilo potrebne. Težko je iti čez takšno obdobje. Stvari so šle strmo navzdol. Vendar sem tudi v kriznih trenutkih verjela, da lahko izboljšam stvari in to je najpomembnejše.

V tej sezoni vas je pestila poškodba hrbta in vam skazila velike načrte. Kako se počutite sedaj? Po rešenih težavah s hrbtom sem začela bolje voziti, predvsem pa lažje trenirati. Ponovno je več veselja pri smučanju. Brez bolečin sem postala ponovno hitrejša. Prav te težave so mi največ preglavic povzročale v veleslalomu, ki ga nisem mogla trenirati, zato moram zdaj ta zaostanek nadoknaditi. Tehnični disciplini bom najverjetneje več časa namenila po Sestrieru, ki je naša naslednja postojanka v belem cirkusu. Ni nobenega dvoma, da želim napredovati tudi v veleslalomu. Do naslednje tekme imam še dovolj časa, saj bo ta na sporedu šele v začetku marca.

Verjetno so se cilji tudi zaradi nadležne poškodbe med sezono spremenili, vendar se bodo sedaj verjetno ponovno postopoma zviševali. Katere uvrstitve bi v tem trenutku že zadovoljile Tino Maze? Uvrstitev med prvih deset je vselej želja - v vseh disciplinah. Kako dobro voziš in česa si sposoben, začutiš na treningih. Tam dobiš vpogled, kam bi te vožnje popeljale tudi na tekmah. Uspeh v St. Moritzu mi je dal dodatnega elana, s katerim bom skušala doseči cilje, ki si jih želim doseči.

Ne spreglejte