Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Ponedeljek,
5. 5. 2008,
19.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 5. 5. 2008, 19.53

8 let

Spet tisti "dobri, stari" Rossi

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Rossi je v Šanghaju vsem dvomljivcem pokazal, da še ni pozabil dirkati in da še ni za v staro šaro. S prvo letošnjo zmago je namignil, da bo treba nanj v boju za prvaka resno računati.

Yamahin tovarniški dirkač Rossi je bil videti močan že na petkovem prostem treningu, ko je s časom 1:59,906 postavil merilo za vse ostale. Na kvalifikacijah je bil od njega hitrejši le Yamahin zasebni dirkač in še lanski moštveni kolega Colin Edwards. Italijan je cel vikend molil, da ne bi bilo dežja in njegova molitev je bila uslišana. Po dveh dnevih visokih temperatur in sonca je bil sicer v nedeljo zjutraj šokiran, saj je doživel hudo deževje, a se je na koncu zanj dobro izšlo. Na srečo se je steza do dirke MotoGP s pomočjo toplega vetra popolnoma posušila, svoj doprinos k optimalnim pogojem za tekmovalce v kraljevskem razredu pa so dodali dirkači v kategorijah do 125 in 250 ccm, ki so pred tem odpeljali dve dirki in počistili progo. Rossi je dirko začel z druge pozicije, slabo štartal, padel na četrto, nato pa ob koncu tretjega kroga že prehitel Stonerja in Edwardsa. Naslednja tarča je bil Pedrosa. Španec je bil premagan v četrtem krogu, in to na koncu štartno-ciljne ravnine, kar pomeni, da je Yamaha našla končno hitrost, zaradi katere je bila v lanski sezoni hendikepirana v primerjavi s Hondo in Ducatijem. Čeprav je Valentino v preostalih 17 krogih zadržal primat, pa je bila dirka vse prej kot kakšen sprehod skozi park. S Pedroso je namreč bil hud boj za zmago. Dirkača sta bila edina na dirki, ki sta kroge konstantno vozila 1,59. Med njima pa je bila do treh krogov pred koncem razlika le pol sekunde, fanta sta torej bila praktično zlepljena. V čistem finišu je Dani spoznal, da je Yamahin dirkač pač hitrejši in da nima smisla dirkati na limitu in tvegati padec, zato je popustil in se zadovoljil z drugim mestom, pomembnimi novimi 20 točkami in utrditvijo primata v prvenstvu. Nikoli pa ne bomo vedeli, kako bi se dirka razpletla, če bi bil Lorenzo popolnoma zdrav in bi lahko dirkal 100-odstotno.

Rossi je bil po zmagoviti dirki presrečen, saj je slavil po sedmih dirkah suše. Ne le, da je bil občutek božanski, fant je lahko po dolgem času spet dirkal tako, kot je sam hotel od štarta do cilja in se pri tem početju zelo zabaval. Konkurenco lahko skrbi predvsem dejstvo, da je Italijan razmeroma hitro naštudiral Bridgestonovo pnevmatiko – za zmago je potreboval štiri dirke. Še lani je namreč vozil za Michelin. Zagotovo se je po prejšnji dirki v Estorilu, ko je z identičnim motorjem in Michelinovimi gumami suvereno slavil njegov moštveni kolega Jorge Lorenzo začel spraševati, ali je naredil prav, ko je zamenjal gumarja. A kot zmeraj je potrpežljivo čakal, trdo delal in bil za to nagrajen. Morebiti je že na Portugalskem, ko je nekaj krogov celo vodil, zaslutil, da bi se znal prav kmalu boriti za zmago. A je moral počakati na gumo, ki bo zdržala celotno dirko. In takšno je dobil prav v Šanghaju. Bridgestone je tja pripeljal novo zmes in očitno je to bil zadetek v polno. Potem ko je Valentino na prejšnji dirki v Estorilu neuspešno lovil tekmece, pa je bila slika tokrat obrnjena – sedaj so morali oni loviti njega! Vsekakor velik pospešek za njegovo samozavest in motivacijo. 29-letni dirkač in Bridgestone sta se tik pred dirko odločila za zamenjavo različice gume in odločitev se je izkazala za pravilno. Ob tem ne gre prezreti dejstva, da je Rossi za dirko z inženirji izbral optimalne nastavitve in paket Yamaha – Bridgestone je deloval perfektno. Žlahtna zmaga je pomenila tudi prelomnico v Rossijevi karieri – prvič je slavil s pnevmatikami Bridgestone. In prvič letos se je lahko realno boril za zmago, na prejšnjih treh dirkah je bil bolj kot ne statist. Japonski konstruktor je dobil še enega zmagovitega »konja«, na katerega bo lahko stavil v nadaljevanju prvenstva (na otvoritveni dirki sezone je zmagal branilec naslova Stoner). Rossi pa je z veliko vrnitvijo »med žive« potrdil, da kljub svojim 29 letom še ni za v staro šaro. Njegovi rivali so bistveno mlajši: Lorenzo je prav v nedeljo praznoval 21 let, Stoner in Pedrosa pa jih imata 22.

Rossi je z zmago moto velesilo Italijo znova postavil na svetovni zemljevid. Nazadnje je Italijan v elitni druščini slavil na VN Japonskem 2007, torej pred šestimi dirkami (Loris Capirossi z Ducatijem). Vmes sta kraljevali Avstralija in Španija. Koliko to pomeni tifosom, ni potrebno posebej razlagati. Vrnitev odpisanega dirkača, ki je lani po lastni napaki na finalu v Valencii zapravil naslov prvaka in je letošnjo sezono začel bolj klavrno, se je očitno zgodil ob pravem času: Rossi je po četrti dirki postal eden izmed ključnih igralcev v igri, ki se ji pravi boj za naslov svetovnega prvaka. Borba za lovoriko bo kot kaže zelo huda: na štirih letošnjih dirkah smo dobili štiri različne zmagovalce. Vodilnega Pedroso (71 točk) in tretjega Valentina ločuje le 9 točk. V sendviču je Lorenzo, ki ima 7 točk deficita in 2 točki naskoka pred Valentinom. Tudi Stoner ni daleč (56). Avstralec je v Šanghaju po dveh katastrofalnih dirkah spet stopil na stopničke, a v oči bode predvsem podatek, da je za zmagovalcem Rossijem zaostal več kot 15 sekund. To pomeni, da je bil v povprečju skoraj sekundo počasnejši, kar pa vsekakor ni obetavno. Nekaj je torej hudo narobe z Ducatijevim motorjem, saj Rossi dirka z identično gumo kot Stoner.

Za heroja VN Kitajske pa zlahka proglasimo četrtega Lorenza. Španec je prišel v Šanghaj še s svežo rano z operacije desne roke. Nato je na prvem petkovem prostem treningu tako hudo padel, da si je zlomil kost v levem gležnju, desnega pa je imel odrgnjenega. Kljub temu je odpeljal hud test vzdržljivosti (21 krogov) in presegel veliko fizično trpljenje. Injekcije proti bolečinam in adrenalin pač delajo čudeže. Motociklisti pa so prav gotovo nekaj posebnega: Jorge po petkovi nesreči sploh ni mogel hoditi, zato so ga morali mehaniki pred kvalifikacijami posaditi na motor, po treningu pa ga iz njega tudi vzeti. Enako so storili tudi na dirki. Za bežne opazovalce vsekakor težko razumljivo. A simpatični Jorge se je po dirki pridušal, da si v petek sploh ni mogel zamišljati, da bi dirkal in da mu to četrto mesto pomeni isto kot zmaga. Medtem ko sta ga skozi celotno dirko bolela oba gležnja, pa v desni roki ni čutil nikakršnih bolečin, kar pomeni, da je bila operacija uspešna. Imel je srečo, da je njegova ekipa izjemno hitro našla dobre nastavitve za motor, saj v petek zaradi nesreči praktično ni dirkal. Tudi izbira Michelinove gume je bila pravilna, zato je lahko VN odpeljal v dobrem ritmu. Takoj po dirki se je Lorenzo z letalom vrnil v Barcelono, kjer ga čaka rehabilitacija obeh gležnjev. Zato se ni bati, da v Le Mansu, ki bo na sporedu 18. maja, ne bi nastopil.

Ne spreglejte