Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 5. 2010,
16.04

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 24. 5. 2010, 16.04

8 let, 1 mesec

Slaviša Stojanovič: Realno je pričakovati najmanj eno zmago

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V Sloveniji je osvojil vse, nato pa se odpravil 5000 km stran - v Dubaj, kjer opravlja naloge pomočnika selektorja nogometne reprezentance ZAE. Z njim smo se pogovarjali pod vročim arabskim soncem.

Slaviša Stojanovič je trener z izjemnim ugledom v Sloveniji, kjer je z Domžalami osvojil prav vse. A zaželel si je nove izkušnje, nekaj manj stresnega dela in neprestanih napetosti, zato je z veseljem sprejel predlog nekdanjega jugoslovanskega reprezentanta in slovenskega selektorja Sreča Katanca, ter se odpravil njemu na pomoč na Bližnji vzhod. Za popularnega "Slaveta", ki v prostem času še vedno sila rad poprime za kitaro, je skoraj leto dni dela v Perzijskem zalivu. Pravi, da so pogoji dela izvrstni, medijsko pa je nogomet pokrit zelo dobro. Nekaj težav mu povzroča le arabščina. Obiskali smo ga v mestu presežkov, pod vročimi 40 stopinjami, kjer smo govorili o marsičem. Za koga bo stiskal pesti na bližnjem svetovnem nogometnem prvenstvu v Južnoafriški republiki?

Za vami bo kmalu leto dni dela v vlogi pomočnika selektorja nogometne reprezentance Združenih arabskih emiratov. Kako se znajdete v povsem drugi kulturi in svetu? Tukaj je res drug svet, pravkar sem dokončal članek za revijo Nogometne zveze Slovenije 'Trener', kjer sem zelo podrobno opisal, kaj pomeni delo v takšni državi. Bistvo je, da je potrebno biti pozoren na ogromno stvari in pasti, sam pa sem se v tem letu naučil ogromno novega. Definitivno pa je izkušnja pozitivna. (poziva k prebiranju omenjenega članka, op. p.).

Je nogomet v ZAE šport številka ena? Tukaj je nekaj športov številka ena. Morate vedeti, da je tu ogromno Indijcev in Pakistancev, za katere je prvi absolutno kriket, potem so tu kamelje in konjske dirke, ki so prava norost priviligirancev (beri: zelo premožnih, šejkov). Potem je nogomet, ki pridobiva na veljavi med domačini.

So vama s selektorjem Katancem ob prihodu postavljali posebne rezultatske zahteve? Posebnih rezultatskih kriterijev nam niso postavljali, njihova želja je bila, da se uvrstimo na azijski pokal (januarja 2011, op. p.), kar smo tudi naredili. Da je vse skupaj še bolj prijetno, smo v kvalifikacijah zanj končali prvi v svoji skupini, ob tem pa uveljavili tudi nekaj mladih igralcev. Pred nami je Azijski pokal in pokal Perzijskega zaliva, ki bi moral biti v Jemnu, a je pod velikim vprašajem zaradi notranjih trenj v državi gostiteljici.

Je nabor igralcev dovoljšen za nacionalno selekcijo? Težko je bilo izbrati – iz preprostega razloga - v večini emiratskih klubov vodilno vlogo nosijo tujci. Potem prihajamo do paradoksa, saj imajo vse ekipe napadalca tujca, mi pa moramo izbrati napadalca domačina. A ta ne igra. Večina kandidatov za reprezentanco 'sedi' … V sezoni sem si ogledal okoli 90 tekem in naredil analizo, na osnovi tega smo izbrali. Sedaj se odpravljamo v Avstrijo, kjer želimo preveriti kader in sestaviti ekipo, ki bo najbolj adekvatna za Azijski pokal.

Ob vseh ostalih športih in dogodkih – od golfa do formule 1, ki jih sila odmevno organizirajo v tem umetnem raju, se v medijih sploh še najde prostor za nacionalno ligo? Vselej, in to zelo veliko. V lokalnih časopisih v arabščini sploh, vselej tudi v tistih v angleščini, a tam je prostor tudi za druge športe. Veliko pove tudi podatek, da vse kroge tekem državnega nogometnega prvenstva in vse tekme (!) prenašajo na televiziji z obveznim studijskim delom, z obvezno analizo, interakcijo itd. Žal tega vsega ne razumemo …

Torej arabščina povzroča preglavice … Poteka komunikacija v angleščini? Arabski jezik je tako specifičen, da učenje res ne gre hitro. Nekaj osnovnih izrazov že, kaj več pa ne znam. V reprezentanci komunikacija poteka v angleščini in arabščini, bistvene zadeve, kot so sestanki, priprava na tekmo in trening, so vedno v arabščini. Trener prevajalec vsakič prevede, zato da se razume tako, kot je potrebno.

Kljub oddaljenosti od domovine zagotovo spremljate dogajanje na slovenski športni sceni. Komentar zaključka nogometnega prvenstva … Me ne preseneča končna razvrstitev. Za Koper sem bil že pred sezono mnenja, da lahko poseže po vrhu, Gorica je v drugem delu naredila skoraj neverjeten preskok, Olimpija je v zadnjem trenutku pripravila lep razplet. Vse ostale ekipe pa so bile blizu in daleč …

Pa "vaše" Domžale. Na koncu osme … Domžale so se kot prve odločile, da prevetrijo ekipo, čemur so sledile ostale ekipe. Prve so bile v tem, zato pričakujem, da bodo prve, ki se bodo dvignile iz povprečja.

Pred vrati je svetovno prvenstvo v Južnoafriški republiki, tudi s Slovenijo. Kaj gre pričakovati od naše reprezentance? Že sama uvrstitev je velik uspeh, normalno pa je, da če si že tam, si kot športnik želiš narediti čim več. Trdno sem prepričan, da bodo izkoristili, kar se jim bo ponudilo. Skupina je navidez lahka, a dokaj neugodna.

Torej pričakujemo zmago? Seveda, zakaj ne. Absolutno realno je to pričakovati! Imamo realno osnovo razmišljati o najmanj eni zmagi. V isti sapi pa moramo biti pozorni – o Angležih ne bom izgubljal besed, Alžirce smo tukaj v arabskem svetu dodobra spoznali in so sila neugodni, Američani so na zadnjem pokalu konfederacij pokazali, da so blazno stabilni in sposobni.

Kdo po vaše sodi v najožji krog favoritov? Nehvaležno vprašanje. Favoriti so vsi, hkrati pa nihče. Zagotovo lahko pričakujemo kakšno presenečenje. Zadnje čase sem prebiral angleške analize, ki govorijo predvsem o Brazilcih in Srbih, pravim, da morajo biti blizu Španci, Italijani so nepredvidljivi, Nemci vlagajo veliko, na Nizozemce ne smemo pozabiti. Tu so še afriške ekipe. Le kako naj zožam krog favoritov na štiri ali pet reprezentanc? Enostavno ne gre.

Za koga boste ob Sloveniji še stiskali pesti? Stiskam pesti za dober nogomet, za novitete, dobre akcije, veliko zadetkov.

Ne spreglejte