Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Torek,
16. 8. 2011,
21.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 16. 8. 2011, 21.32

8 let

Sašo Taljat: Ostajava na realnih tleh

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V nedeljo sta v Pragi z zmago razveselila kanuista Sašo Taljat in Luka Božič in tako dosegla prvo zlato na tekmah svetovnega pokala.

Naša kanuista v kajakaškem svetu že nekaj časa spadata v vrh tega športa. Prvič sta z večjim rezultatom nase opozorila na svetovnem prvenstvu leta 2009, ko sta nekoliko presenetljivo osvojila bronasto medaljo. Leto pozneje pa sta postala svetovna prvaka tako v klasičnem spustu kot tudi v sprintu. Očitno velja, da česar se mlada Primorca lotita, se spremeni v zlato. Glede na to, da imata "Đoni" in "Lubo" že vrsto medalj z velikih tekmovanj, pa nikakor nista mogla priti med najboljše na tekmah svetovnega pokala. Zdaj sta premagala tudi to oviro. Prve stopničke sta dosegla na letošnjem svetovnem pokalu v francoskem L'Argentiuru, kjer sta zaostala le za francosko dvojico. V Pragi pa jima je uspelo priti še stopničko višje. Priklicati nam je uspelo starejšega člana primorske naveze Saša Taljata, ki trenutno skupaj z Luko pilita formo v Bratislavi, kjer bo v začetku septembra potekalo svetovno prvenstvo.

Sašo, kar nekaj časa sta z Luko potrebovala, da sta se na tekmi svetovnega pokala povzpela na stopničke. Sta pričakovala takšne uspehe na letošnjih svetovnih pokalih, predvsem na zadnji tekmi v Pragi? Niti ne, ker proga v Pragi nama ne ustreza preveč. Ne trenirava veliko na umetnih progah, tako da se nama je na koncu kar dobro "poklopilo". Sploh po kvalifikacijskih vožnjah, ko sva se uvrstila okrog 10. mesta in niti ni kazalo, da bi lahko prišla tako visoko.

Je do tako vrhunskih rezultatov na svetovnih pokalih v preteklosti manjkalo nekaj izkušenj ali sreče? Morda tudi to, vendar prejšnja leta se nisva toliko posvečala tekmam svetovnega pokala. Po navadi sva štartala le eno tekmo v sezoni, preostale pa sva načrtno izpustila, saj sva se raje pripravila na tekme v mlajših kategorijah. Dejansko se nismo toliko ukvarjali s svetovnimi pokali.

Izpustila sta tretjo tekmo svetovnega pokala v nemškem Markleebergu. Zakaj takšna odločitev? Nekako sva računala, da za pripravo na EP do 23 let potrebujeva deset dni. Zato sva se odločila, da tekmo v Markleebergu izpustiva, saj sva menila, da naju nič ne stane. To se nama je tudi nekako obrestovalo – (Luka in Sašo sta na EP do 23 let v Banjaluki osvojila naslov evropskih prvakov, op. p.).

Toda po zmagi v Pragi se je izkazalo drugače. Če bi tekmovala na vseh tekmah svetovnega pokala, bi imela veliko možnosti priti na stopničke v skupnem seštevku, tako pa sta zdaj pristala na še vedno odličnem 5. mestu. Ostaja zaradi tega kaj grenkega priokusa? Ni grenkega priokusa, ker dejansko nismo ciljali na ta rezultat. Če bi na to ciljala že v začetku sezone in bi nama za malo zmanjkalo, potem bi bilo prisotnega nekaj razočaranja. Tako pa, ko o tem niti nisva razmišljala, je situacija čisto drugačna. Jaz osebno sem šele po zadnji tekmi zvedel, da sva bila tako blizu, tako da mi ni tako težko.

So po zmagi na tekmi svetovnega pokala vajini cilji na svetovnem prvenstvu kaj višji ali se držita začrtanega načrta? Imava isti načrt kot na začetku sezone. Še zmeraj je na prvem mestu osvojitev kvote za olimpijske igre v Londonu, tako da bova že s tem zelo zadovoljna. Ostajava na realnih tleh. Je pa svetovno prvenstvo posebna tekma, kjer so vsi zelo dobro pripravljeni, tako da bo še kar napeto.

Kako bodo potekali vajini treningi do svetovnega prvenstva v Bratislavi? Trenutno smo že dva dni v Bratislavi, kjer treniramo. Opravila bova še dva treninga potem pa se odpraviva domov. Po enem tednu doma se skupaj s trenerjem znova odpraviva na tridnevne priprave v Bratislavo, kjer bova opravila še šest treningov. Potem pa je že počasi tukaj prvenstvo …

Ne spreglejte