Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 4. 2020,
17.28

Osveženo pred

3 leta, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,43

Natisni članek

Koronavirus viralno

Ponedeljek, 27. 4. 2020, 17.28

3 leta, 12 mesecev

Domiselni videi, ki se širijo po spletu: od smučanja do deseteroboja v dnevni sobi #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,43

Kako opraviti deseteroboj v domači dnevni sobi? Se zapeljati po idealnem valu, povzpeti na vrh gore in smučati v dolino? Da, vse to je mogoče izpeljati na nekaj kvadratnih metrih in ob tem spoštovati celoten seznam zelo strogih ukrepov za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom. Potrebuješ le goro domišljije ter sposobnosti snemanja in montaže.

Vse prej našteto so v svojih sobah počeli trije iznajdljivi možakarji: eden najboljših italijanskih deseterobojcev Simone Cairoli, ljubitelj prostega smučanja, Španec Philipp Klein Herrero, in strastni deskar, Francoz Thomas Cervetti.

Vsak se je svoje inovativne zgodbe lotil na drugem koncu sveta, prvi v Italiji, drug v Španiji in tretji v Maleziji, vsi pa so poželi val navdušenja in pohval na družbenih omrežjih.

Prvi, ki je sprožil tovrstno športno tradicijo v zaprtih prostorih, je v Barceloni živeči inženir Philipp Klein Herrero. Za snemanje videa, ki prikazuje smučarsko dogodivščino, prepleteno z alpinizmom, je potreboval deset ur, precej več časa pa so mu vzele priprave, ki jih pojasnjuje v spodnjem videu.

Herrero pojasnjuje ozadje snemanja smučarskega videa:

Video, posnet s kamero GoPro, ki si ga je v samo desetih dneh na različnih platformah ogledalo že več kot 15 milijonov ljudi, javno pa jo je pohvalil tudi nekdanji smučar Marcel Hirscher, je na svojem kanalu na YouTubu objavil zato, da bi z njim razvedril družino in prijatelje, ki prav tako že dlje časa živijo v izolaciji in o smučarskih potovanjih lahko le sanjajo.

"Želel sem doseči samo to, da bi vse skupaj spominjalo na pravo zimsko pustolovščino. Ko sem video objavil, je dobesedno eksplodiral. Nikakor si nisem predstavljal takega odziva," je Herrero, ki bi se tik pred razglasitvijo karantene z družino moral odpravit na tradicionalne smučarske počitnice, povedal za CNN.

S svojo domiselno zgodbo je navdušil še enega inženirja, in sicer Thomasa Cervettija, v Maleziji živečega francoskega študenta, ki je z uporabo brisač, rjuh in blazin v svojem stanovanju v Kuala Lumpurju ustvaril neverjetno navidezno deskarsko dogodivščino.

Kot je povedal za Reuters, so mu postavljanje scene, "igranje" in montaža vzeli štiri dni, video pa je pripravil kot odziv na povabilo Svetovne deskarske lige, ki je povabila deskarje, naj pomagajo doma ustvariti iluzijo deskarskih užitkov.

"Do zdaj sem imel priložnost deskati v prečudovitih delih jugovzhodne Azije, kjer pa sem bil šokiran nad onesnaženostjo s plastiko. To je tudi razlog, da ob zaključku videa pobiram smeti," je pojasnil Cervetti, ki ni deskal že od januarja.

Vzoru navideznega ukvarjanja s športom je sledil tudi Simone Cairoli, eden najboljših italijanskih deseterobojcev, ki je kar v svojem stanovanju izpeljal celoten deseteroboj, vse discipline pa združil v nekaj več kot dve minuti trajajoč izjemno posrečen video.

Kateri video vam je najbolj všeč?

  • 1. Smučarska dogodivščina
    36,84 %
    28 glasov
  • 2. Deskarska zgodba
    5,26 %
    4 glasov
  • 3. Deseteroboj
    57,89 %
    44 glasov
Oddanih 76 glasov
Ne spreglejte