Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
9. 4. 2008,
10.49

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 9. 4. 2008, 10.49

8 let, 3 mesece

Rašo Nesterović: Vztrajam pri španski zasedbi

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
S kapetanom slovenske košarkarske reprezentance – Rašem Nesterovićem –, ki blesti v dresu Toronta, smo se pogovarjali o dogajanju v kanadskem klubu, Primožu Brezcu, kvalifikacijah za OI …

Nesterović bo maja dopolnil 32 let, vendar na parketu še vedno deluje sveže, kar dokazuje z dobrimi igrami za Toronto Raptors. Na zadnjih šestih tekmah je v povprečju dosegal dobrih 18 točk in zbral 8,3 skoke na tekmo. Z odličnimi igrami je kajpak prinesel nasmešek na usta tudi slovenskemu selektorju Alešu Pipanu in ljubiteljem košarke na sončni strani Alp, ki od njega veliko pričakujejo tudi v kvalifikacijah za olimpijske igre. Bralci in bralke Sportala pa ste ga celo izglasovali za športnika minulega tedna.

V zadnjem obdobju odlično nastopate v dresu Toronta. Čemu bi pripisali, da je prišlo do takšnega nenadnega vzpona? Težko bi govoril o vzponu. To je le stvar minutaže. Sedaj dobivam več priložnosti za igro in če prebiješ več časa na parketu, lahko več pokažeš. Povsem drugačna je zgodba, ko prideš na parket le za nekaj minut in se komaj ogreješ. V tako kratkem času težko izrabiš ves potencial. Začelo pa se je s poškodbo Bosha, vendar tudi ob njegovi vrnitvi še vedno veliko igram. Ko ujameš ritem, dobiš kontinuiteto in to opazi tudi trener.

Dejali ste, da se je prvi zvezdnik Toronta Chris Bosh vrnil v moštvo, kar naenkrat pa ste dobili prednost pred Italijanom Andreo Bargnanijem, ki je bil pred leti prvi izbor kanadskega moštva … To je le stvar trenutka, kajti Bargnani je le prihodnost kluba. Na njem veliko gradijo in tega se zavedam. Leta 2006 so ga izbrali kot prvega na naboru, zato je povsem normalno, da je veliko pozornosti na parketu usmerjene prav nanj.

Uvrstitev v končnico ste si že zagotovili, verjetno pa boste do konca rednega dela skušali priti do izhodišča, ki vam v prvem krogu ne bo namenil za nasprotnika Boston, ki je letos v odlični formi in ima v svojih vrstah izjemne posameznike, kot so Kevin Garnett, Ray Allen, Paul Pierce … Ni nobene skrivnosti, kateri ekipi sta v vzhodni konferenci vredni strahospoštovanja. To sta Boston in Detroit. Pred nami je še nekaj tekem, preden se zaključi redni del in naredili bomo vse, da se izognemo prvima ekipama. Veliko lažje bomo parirali drugim tekmecem, ki so lažje premagljivi.

Bi lahko rekli, da bo vaša prednost v končnici homogenost, ki se lahko v sistemu na izpadanje pokaže kot ključnega pomena? Kam Toronto sploh cilja? Pri nas je zelo pomembno, da si igralci na parketu pomagamo, najbolj pomembno pa je to, da smo sproščeni, saj le s sproščenostjo lahko daleč prideš. V zadnjem obdobju nismo v najboljši formi, saj smo izgubili nekaj tekem. Zavedamo se, da smo sposobni igranja vrhunske košarke in da lahko v končnici določen moment na eni sami tekmi spremeni celotno serijo. V prvem krogu ne bomo imeli prednosti domačega terena, zato bo pomembno, da zrežiramo kakšno presenečenje na gostovanju. Tako kar naenkrat prideš do prednosti domačega igrišča in to je za dvig morale izjemnega pomena.

Lani ste imeli za klubskega soigralca Uroša Slokarja, sredi te pa ste dobili Primoža Brezca, ki ne dobiva priložnosti. Verjetno ni zadovoljen s svojim statusom pri Torontu? Primož je v tem trenutku v nezavidljivem položaju. V klub je prišel v nepravem času, saj se je sezona začela nagibati globoko v drugo polovico. Praktično vse ekipe imajo v tem obdobju že približno 95 odstotkov sestavljenega kadra za končnico, zato trenerji redko vključijo novega člana v akcije moštva. Mi je pa super, da se z 'Brezo' družim zunaj parketa in upam, da bo njegov čas ponovno prišel, saj je že dokazal, da se zna spoprijeti z nalogami v najmočnejši ligi na svetu.

V ponedeljek je vodstvo Košarkarske zveze Slovenije razkrilo plan priprav za olimpijski kvalifikacijski turnir. Na seznamu prijateljskih tekem so tudi obračuni s Hrvaško ter Portorikom in prav z enim od teh dveh nasprotnikov se boste skoraj zagotovo pomerili v četrtfinalu turnirja v Atenah. Odobravate to potezo? Plan priprav nam je Košarkarska zveza Slovenije že posredovala in sem zadovoljen z njim. Tudi tekmeci bodo pravšnji, da se bomo lahko dobro pripravili na olimpijski kvalifikacijski turnir. Da bomo igrali v pripravah s Hrvaško in Portorikom, me prav nič ne moti. Celo nasprotno. Spomnimo se, da smo pred lanskim evropskim prvenstvom odigrali kar nekaj prijateljskih tekem s Francijo ter jih izgubljali. In prav ta formula je bila na koncu zmagovita, saj smo nato v dvoboju, ki je imel tekmovalen naboj, premagali galske peteline.

Letošnje leto je prelomno za slovensko košarko, saj lahko naredi reprezentanca s premierno uvrstitvijo na OI izjemen dosežek. Vodstvo KZS sploh ne razmišlja o ničemer drugem kot o OI. Ali je razmišljanje podobno tudi pri kapetanu slovenske reprezentance? Definitivno. Ta uspeh bi bil krona reprezentančen kariere. Tudi mlajši košarkarji se morajo zavedati, da takšnih priložnosti v življenju ne dobiš veliko in jo moraš zato zagrabiti z obema rokama. Naredili bomo vse, da naredimo Slovence ponosne.

Po končanem lanskem evropskem prvenstvu ste dejali, da bi radi videli v kvalifikacijah za olimpijske igre špansko zasedbo, ki je delovala na parketu zelo homogeno. Ste še vedno takšnega mnenja? Stojim za svojimi besedami. Ponavadi je tako, da se 'zmagovitega' konja ne menja. Če deluje ekipa dobro na parketu in izven njega, potem ne vidim razloga za spremembe.

Če se Sloveniji uspe uvrstiti na olimpijske igre, lahko zaradi neobremenjenosti poseže po dobrih rezultatih. Bi si upali trditi, da je Slovenija sposobna odnesti odličje iz Pekinga? Težko je že pred kvalifikacijami govoriti, kaj bi se lahko dogajalo na olimpijskih igrah. Dejstvo je, da so olimpijske igre specifično tekmovanje. Mi še nikoli nismo igrali na njih. Moramo iti korak za korakom in najprej narediti dober rezultat v Evropi. Se pa zavedamo, da imamo dobro reprezentanco, ki je sposobna veliko.

Ne spreglejte