Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 6. 2008,
18.32

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 9. 6. 2008, 18.32

8 let, 3 mesece

Poljsko-švicarsko-nemško rajanje v Kanadi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Čeprav nekoliko v senci evropskega nogometnega prvenstvae je bila letošnja dirka za VN Kanade izjemno zanimiva, v zgodovino pa se bo zapisala zaradi prve zmage Roberta Kubice.

Poljski nogometaši so se na prvenstvu, ki poteka v Švici in Avstriji, sicer v nedeljo spopadli z Nemci in izgubili, povsem drugačna nacionalna harmonija pa je vladala na dirkališču Gillesa Villeneuva na otočku Notre Damme v Montrealu v oddaljeni Kanadi. Poljak Robert Kubica je namreč švicarsko-nemški ekipi BMW Sauber pridirkal prvo zmago v formuli ena in tudi sam spisal novo poglavje doslej ne preveč veličastne zgodovine poljskega avto-moto športa. Triindvajsetletni Krakovčan je na prizorišču, na katerem je lani doživel spektakularno nesrečo, vendarle izpolnil potencial, ki ga je nakazoval od začetka sezone. Kubica se je namreč letos pred Kanado že trikrat uvrstil na oder za zmagovalce in njegova prva zmaga je bila le še vprašanje časa. BMW Sauber letos prepričljivo drži korak z najmočnejšima ekipama prvenstva, Ferrarijem in McLarnom-Mercedesom, bitka v prvenstvu dirkačev pa že dolgo ni bila tako izenačena.

V nedeljo so šle belo-modrim na roko tudi okoliščine. Do montrealske preizkušnje vodilni dirkač letošnjega prvenstva, Anglež Lewis Hamilton, je namreč tudi v mestu, v katerem je lani dosegel prvo zmago, veljal za velikega favorita in to v soboto z najboljšim časom kvalifikacij zgolj še potrdil. Tudi nedeljska dirka se je začela po predvidljivih notah temnopoltega zvezdnika srebrnih, a svoj pečat na sedmo dirko sezone je Hamilton vtisnil povsem drugače, kot bi pričakovali. Veliki angleški dirkaški up se je tokrat povsem osmešil in z manevrom, ki smo jih bolj vajeni na slovenskih cestah, iz dirke izločil še enega od največjih tekmecev v boju za naslov prvaka. Le težko je verjeti, da lahko as, ki še med smetano najboljših dirkačev sveta velja za izjemnega, spregleda nekaj tako banalnega, kot je rdeča luč na semaforju. A prav to se je zgodilo. V formuli ena so tudi postanki v boksih intenzivni in v nobenem primeru čas za padec zbranosti, še posebej, ko se v njih gnete skoraj polovica udeležencev dirke, zato je bilo Hamiltonu po trčenju v Räikkönena bržkone sila nerodno, vseeno pa je imel na nek način celo srečo, saj bi najbrž kakšen bolj vročekrven dirkač v takšnem primeru z Angležem obračunal tudi bolj konkretno.

Srečo pa je imel tudi Kubica, ki je v trenutkih Hamiltonove nezbranosti v boksih 19. kroga dirke za VN Kande prav tako ob Räikkönenovem Ferrariju stal pri rdeči luči. Prav lahko bi se namreč dirka tam končala tudi za Poljaka, a na silno veselje njegovih navijačev jo je Kubica odnesel srečno, za nameček pa je bila pot do stopničk odprta tudi njegovemu moštvenemu kolegu Nicku Heidfeldu. Moštvo BMW Sauber je na zmago v F1 sicer čakalo že od leta 2006 (takrat je BMW po neuspešni epizodi z Williamsom kupil ekipo Sauber), zato pa je bila njihova prva toliko slajša, saj je bila dvojna. Edini dirkač, ki bi v nedeljo še lahko ogrozil Heidfelda – tega so ga šef ekipe Mario Thiessen in sodelavci do cilja premeteno spravili z zgolj enim postankom – in s tem pokvaril zgodovinsko simetrijo, je bil Fernando Alonso, ki je do 44. kroga nevarno pretil, a na koncu bržkone v preveliki želji svojega Renaulta zapeljal v zaščitno ogrado. Kljub temu, da dirke ni končal niti en dirkalnik Renaulta, pa je treba poudariti, da sta bila tako Španec kot tudi mladi Brazilec Nelson Piquet ml. na trenutke zelo konkurenčna.

Ob težavah Felipeja Masse – njegovo dvojno prehitevanje Barrichella in Kovalainena v 51. krogu bi zlahka ocenili kot najboljši manever na dirki - in mnogih napakah ali zgolj smoli nekaterih ostalih dirkačev, se je pot na zmagovalni podij prvič po dirki za VN Monaka leta 2006 odprla tudi veteranu Davidu Coulthardu, ki je tako vknjižil prve letošnje točke. Z dvema dirkačema med dobitniki točk so lahko zadovoljni tudi pri Toyoti, pa tudi Barrichello s Hondo in Sebastian Vettel s Toro Rossom letos nista ravno navajena zbiranja točk.

Naslednja preizkušnja bo čez dva tedna v Magny Coursu v Franciji, Lewis Hamilton pa bo tam kaznovan z deset mest slabšim štartnim položajem kot ga bo dosegel v kvalifikacijah. To bo priložnost za Ferrari, a tudi za Roberta Kubico in BMW Sauberja, ki sta v Kanadi bržkone našla nekaj nove samozavesti in sta nedvomno sposobna tudi serijskega zmagovanja.

Ne spreglejte