Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 12. 2016,
15.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,73

1

Natisni članek

Andrej Jerman Jure Košir slovo Tina Maze

Četrtek, 15. 12. 2016, 15.00

6 let, 6 mesecev

Kako so se poslavljali športni velikani #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,73

1

Denise Karbon | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Po vroči debati o tem, kako se bo poslovila Tina Maze, smo preverili, za kakšno slovo od svojih navijačev so se odločili nekateri drugi vrhunski športniki. Večina jih je stavila na poslovilni spektakel in pri tem tekmovalno noto postavila na stranski tir.

Ob včerajšnji vroči novici, da naj bi Tina Maze nastop v reprezentančnem dresu na poslovilni tekmi v okviru Zlate lisice pogojevala z izplačilom 90 tisočakov, smo največkrat slišali ime Švicarja Didierja Cucha.

Švicar Dider Cuche se je poslovil na finalu svetovnega pokala alpskih smučarjev v Schladmingu. Po strmini se je zapeljal v opravi smučarskih pionirjev. | Foto: Getty Images Švicar Dider Cuche se je poslovil na finalu svetovnega pokala alpskih smučarjev v Schladmingu. Po strmini se je zapeljal v opravi smučarskih pionirjev. Foto: Getty Images

Legendarni Švicar v opravi pionirjev

Ta se je na svoji poslovilni tekmi marca 2012 na finalu svetovnega pokala alpskih smučarjev v Schladmingu po strmini zapeljal v opravi smučarskih pionirjev.

37-letni smučar, po poklicu izučen mesar, je veleslalomsko progo Planai presmučal z lesenimi "dilcami" in palicami, oblečen je bil v volnena oblačila, nosil pa je tudi nahrbtnik, kar naj bi bila osnovna smučarska moda ob zametkih alpskega smučanja.

Cuche je v cilj prismučal s časom 5:44,56 in z zaostankom več kot treh minut zasedel zadnje, 26. mesto, ki je bilo rezervirano za poslavljajočo se legendo smučarske karavane.

"Kratkohlačnica" z otrokom v naročju

Za spektakel ob (prvem) slovesu je poskrbela tudi Američanka Sarah Schlepher, ki je tekmovalno pot sklenila na tekmi svetovnega pokala decembra 2011 v Lienzu. Slalomsko progo je presmučala v kratkih hlačah, del proge pa celo z otrokom v naročju.

Schleperjeva se je tri leta po uradni upokojitvi znova vrnila v smučarsko karavano, a pri tem ni bila preveč uspešna. Po poroki z Mehičanom Federicom Gaxiolo de la Lamo, s katerim ima sina Lasseja in hči Resi, je nastopala za reprezentanco Mehike.

"Štrikana" Denise Karbon

Za posebno poslovilno opravo je poskrbela tudi italijanska smučarka Denise Karbon, ki je zadnjo tekmo odpeljala marca 2014. Namesto smučarskega dresa si je omislila obleko, pleteno jopo, v rokah pa je nosila košaro.

Avstrijski orel z brki v slovenski zibelki smučarskih skokov

Na poseben način se je od svojih sotekmovalcev in navijačev poslovil tudi smučarski skakalec Martin Koch. 32-letni Avstrijec se je poslovil marca 2014 na finalu svetovnega pokala v smučarskih skokih v Planici. V dolini pod Poncami je nastopil zunaj konkurence, odločil pa se je za smučarskoskakalni dres, potiskan z navzgor zavihanimi brki.

Sanjska štafeta Carla Lewisa

Za športno slovo v pravem tekmovalnem pomenu besede pa se je odločil ameriški atlet Carl Lewis.

Ta je na zadnji uradni tekmi tekel leta 1997 v Houstonu. V sanjski štafetni družbi je združil vrhunske atlete Donovana Baileyja, Leroya Burrella in Frankieja Fredricksoma.

Serijo poslovilnih tekem sklenil s 60 točkami

Verjetno najdlje se je poslavljal ameriški košarkarski zvezdnik Kobe Bryant, ki je v svoji zadnji, 20. sezoni v košarkarski ligi NBA poslovilno tekmo odigral v vsakem mestu, kjer je gostoval z ekipo LA Lakers.

Zadnjo, čisto zadnjo tekmo je odigral aprila letos proti ekipi Utah Jazz, na kateri je za Jezernike dosegel neverjetnih 60 točk. Da je šlo za zgodovinsko tekmo, potrjuje tudi informacija, da so večino predmetov, ki jih je Bryant na tej tekmi uporabljal, za vrtoglave zneske pozneje prodali na dražbi. Na eBayu je nekdo ponujal celo vrečko z zrakom iz dvorane Staples Center, ki ga je vdihoval Kobe Bryant, a so jo zaradi nenavadnosti pozneje umaknili iz prodaje.

Kako so se poslavljali slovenski zimski športniki?

Slovenski zimski športniki so se odločali za različne poslovilne tekme. Za eno bolj posebnih se je odločil Bojan Križaj, Tržičan, ki je smučarsko sceno zaznamoval v 80. in 90. letih prejšnjega stoletja. Na svoji zadnji uradni tekmi, in sicer na zadnji slalomski tekmi sezone v Saalbachu leta 1987, je najprej opravil s količki, si tik pred ciljno črto snel smuči in prikorakal v cilj. Kot predtekmovalca uradnega tekmovanja sta svojo kariero končala Mitja Kunc in Mitja Dragšič, Jure Košir in Andrej Jerman pa sta priredila posebni poslovilni spektakel.

Ne spreglejte