Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sobota,
21. 1. 2012,
10.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Tina Maze

Sobota, 21. 1. 2012, 10.19

8 let

Atle Skaardal: Tinin primer je zaključen

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Z direktorjem ženskih tekem svetovnega pokala v alpskem smučanju smo med Zlato lisico v Kranjski Gori kramljali o usodi mariborske tekme in spodnjem perilu Tine Maze.

Atle Skaardal je v svoji tekmovalni karieri, ki jo je sklenil leta 1997, veljal za izrazitega specialista za hitri disciplini. Slavil je sedem zmag na tekmah svetovnega pokala, enkrat osvojil mali kristalni globus, na svetovnih prvenstvih pa ob eni srebrni kolajni kar dvakrat postal tudi prvak. Zdaj je 46-letni Norvežan že dodobra uveljavljeni direktor ženskih tekem svetovnega pokala.

Mariborčanom drugo zaporedno sezono in tretjič v zadnjih šestih letih ni uspelo organizirati tekme. Ali ta trend ogroža umeščenost v koledar svetovnega pokala? Prav gotovo je eno od naših načel, ki se jih držimo, organizacija predvidenih tekem. Želimo se držati koledarja, tako po terminih kot tudi krajih. Prav zato podatki, ki ste jih navedli v vašem vprašanju, niso prav ohrabrujoči. To ni dobro. Tudi meni ni všeč, da Zlata lisica znova ne poteka na predvideni lokaciji. Vseeno pa vse to ne more omajati preteklosti. Maribor je v zgodovini poskrbel za niz izjemnih tekem. Pri Mednarodni smučarski zvezi ga zato obravnavamo kot klasično tekmo svetovnega pokala. Dejstvo pa je, da bo treba trdo delati in slediti napredku. Tega se v Mariboru dobro zavedajo. Ponavljam pa, da so naš cilj tekme na vnaprej določenih krajih in ob predvidenih terminih.

Omenili ste trdo delo. Slednje pa ne pomaga kaj prida, če organizator zaradi previsokih temperatur nima snega. Vas ta trend skrbi? No, imate prav. Včasih pridemo do točke, ko je narava pač premočna. Vselej je treba storiti vse, kar je v naši moči. Trenutno težko govorimo o trendih. Bomo videli, kaj prinaša prihodnost.

Kako pa so se priprave proge lotili v Kranjski Gori, kjer sicer praviloma potekajo moške tekme? Že po prvem ogledu sem bil zadovoljen. Postopki, ki so se jih lotili pripravljavci proge, so učinkovali. Podlaga je dobra. Znali so izkoristiti dobre vremenske razmere. Upam, da bo ostalo tako.

Vaše ime pa se je v slovenskih medijih v zadnjem obdobju pojavljalo tudi zaradi Tine Maze in njenega perila. Je vprašanje še vedno aktualno? Če sem povsem iskren, vam moram priznati, da je primer zame zaključen. Vsaj v tem trenutku. Verjetno vam je znano, da smo po tekmi v Bad Kleinkircheimu prejeli protest, na podlagi katerega smo opravili preizkus. Perilo smo poslali v laboratorij in zaprosili za dodatno mnenje. Končni rezultat je tudi znan. Uradno sporočilo Mednarodne smučarske zveze se glasi, da ni razloga za diskvalifikacijo tekmovalke.

A zgodba še ni povsem končana? Perilo je bilo znotraj okvirov pravila 30 litrov na kvadratni meter. To bomo preverjali tudi ob naslednjih testih. Res pa je, da bomo tudi na podlagi tega dresa razmišljali o spremembah oziroma dopolnitvah pravil. A o tem šele v pomladnih mesecih. Vsekakor pa si takšnih situacij v prihodnje ne želimo.

Mar ni malce nenavadno, da Mednarodna smučarska zveza del oblačila označi za nepriporočljivega, a vseeno prizna, da ni v nasprotju s pravili? Ne. Menim, da odločitev niti ni nenavadna. Gre za zdravje tekmovalcev in tekmovalk. Pretesna oblačila so lahko škodljiva. Telo mora dihati. Prav zato ste lahko zasledili obvestilo, ki govori o tem, da to perilo ni priporočljivo. To bomo storili vselej, ko bomo menili, da sta ogrožena zdravje in varnost smučarjev. V tem trenutku pa tega oblačila ne moremo prepovedati. Upam, da bodo to razumeli tudi trenerji in šefi reprezentanc. Nekaj je torej lahko v skladu s pravili, a ni dobro za tekmovalce.

Gospod Hüjara, ki bdi nad moškimi tekmami, je bil bolj oster. Lahko torej po sezoni pričakujemo spremembo pravil, ki bo onemogočala takšno perilo? Verjetno bo to rezultat celotnega dogajanja. Ne vem. V tem trenutku lahko zatrdim, da bomo še enkrat pregledali vsa poročila in opravili analize. Sledi odločanje o morebitnih spremembah.

Verjetno niste spregledali niti Tinine reakcije oziroma provokacije z napisom ''ni vaša stvar''. Ste se ob tem nasmehnili ali zaškripali z zobmi? Njenega sporočila nisem razumel kot provokacije. Vselej rad prisluhnem šali ali vidim kakšno zabavno stvar. Če se bo to dogajalo tudi v prihodnje, ne bom imel nič proti. Uokvirjen humor je vedno dobrodošel. Nisem užaljen. Bilo je zabavno.

Ne spreglejte