Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Torek,
15. 12. 2015,
12.09

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Uroš Zorman Veselin Vujović rokomet evropsko prvenstvo Poljska

Torek, 15. 12. 2015, 12.09

6 let, 7 mesecev

Uroš Zorman: Včasih smo malo podivjali, razmišljati moramo o čuvanju žoge

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Kapetan rokometne reprezentance Uroš Zorman pred začetkom priprav na evropsko prvenstvo na Poljskem.

Bil je dobre volje, nasmejan in eleganten kot po navadi. Dobrega razpoloženja kapetana rokometne reprezentance Uroša Zormana ni preveč skalila niti poškodba prepone, ki jo je staknil na enem od treningov Kielc in zaradi katere bo po posebnem programu vadil še kakšnih deset dni. "Nato pa bi moralo biti v redu," je potrkal na les.

Vsekakor si ob prehodu v leto 2016 želi predvsem zdravja zase in za ekipo. Tega pred približno letom, med pripravami na katarsko svetovno prvenstvo, nikakor ni bilo v izobilju. Zdaj srečanje najboljših 16 reprezentanc Evrope pripravlja njemu bistveno bližja – geografsko in metaforično – dežela, pravzaprav v zadnjih letih drugi dom – Poljska, kjer je že zaznati evforijo prihajajočega turnirja. Ta bo na sporedu v drugi polovici januarja. Slovenija igra v skupini s Švedsko, Španijo in z Nemčijo.

Hitrost nam je zelo težko vzeti

Priprava nanj so bile med drugim tudi tri prijateljske tekme, prek katerih je selektor Veselin Vujović dobil vpogled v ekipo. Slovenci so brez šestih standardnih igralcev v Kielu, Hamburgu in Flensburgu premagali Srbijo in Brazilijo, izgubili pa z Nemčijo.

Dejstvo je, da dela ne bo kar tako zmanjkalo. "Neke stvari so se pokazale, določene bomo spremenili. Gotovo bomo v prihodnjih tednih dodelali tako obrambo kot prehod v napad, hitro izvajanje sredine igrišča, igro na postavljen napad … Dejstvo je, da je pred nami še veliko dela," se zaveda Ljubljančan, ki bo januarja dopolnil 36 let.

Slovenska igra bo dobila nekoliko drugačne obrise, čeprav bo hitrost še vedno ostala odlika in težnja. A čuvanje žoge, ko je treba, je pomemben Vujovićev poudarek: "Včasih, ko smo imeli vse v svojih rokah, smo kar malo podivjali. Glede na to, da smo malo starejši, moramo razmišljati tudi o občasnem čuvanju žoge. A hitrost nam je zelo težko vzeti, poleg tega nimamo veliko dvometrašev (ki lahko uspešno streljajo od daleč, op. a.), tako da veliko spreminjali ne bomo. V napadu pa bomo malo hitrejši oziroma bolj dinamični."

Vez se je okrepila

Po turnirju v Nemčiji je bil selektor poln hvale na Zormanov račun. Tako glede vloge na igrišču kot zunaj njega – kot kapetana in vodje. Tako je še vedno. Če je Vujović ob nastopu mandata razlagal, da se lahko ob nesporni kakovosti Ljubljančan iz reprezentance izbriše le sam s svojim odnosom, je zdaj popolnoma drugače. Selektor ne skriva navdušenja nad Zormanovim prispevkom in zdi se, da se je vez med selektorjem in kapetanom le še okrepila.

"Mislim, da je bil bolj problem v okolju kot v njem samem, v tem, s čimer so mu ljudje napolnili glavo. Nikoli v življenju nisem imel z nikomer težav. Dobro, nikoli … Tako v družinah kot v ekipah prihaja do določenih trenj, tudi pri nas. A z nekdanjimi ali zdajšnjimi trenerji in selektorji nikoli nisem imel resnih sporov. Gre za ulične govorice, ki jim kdo doda nekaj popra ter soli in potem je Zorman bavbav celotnega slovenskega rokometa. Če komu kot igralec nisem ustrezal, preprosto nisem bil v ekipi. S tem nisem imel nikdar težav. V svoji karieri sem dokazal, da nikomur nisem bil trn v peti," je potrdil reprezentančni kapetan.

Ne spreglejte