Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Sreda,
13. 4. 2016,
13.45

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Natisni članek

Rio 2016 kvalifikacije za olimpijske igre rokomet Intervju Uroš Zorman

Sreda, 13. 4. 2016, 13.45

6 let, 6 mesecev

Slovenci v boju za Rio enotni kot že dolgo ne

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Povezanost in enotnost sta ključni besedi ob tretji uvrstitvi slovenske rokometne reprezentance na olimpijske igre.

"Klubska sezona je na vrhuncu, mi smo v dobri formi," je kapetan rokometne reprezentance Uroš Zorman navedel enega od razlogov, zakaj so Slovenci na kvalifikacijskem turnirju za olimpijske igre končali pred favoriziranima Španijo in Švedsko. Ne glede na to, da so bili januarja na evropskem prvenstvu le 14. Jasno je tudi, da so slovenski rokometaši našli večjo povezanost.

Olimpijske igre v Riu bodo pika na i Zormanovi reprezentančni karieri, ki se je začela že leta 1999. Še prej pa si morajo slovenski rokometaši zagotoviti nastop na svetovnem prvenstvu. "Olimpijsko" formo bo torej treba potrditi že čez dva meseca.


So bile stvari v primerjavi z evropskim prvenstvom na Poljskem drugačne na področju odnosov med igralci in selektorjem? Ste našli večjo povezanost?
Gotovo. Vsak je stopil korak nazaj v nekih stvareh. Ne da bi bilo prej karkoli narobe. Zdaj se pač bolje poznamo, na prvenstvu smo selektorja spoznali v drugačni luči. Tudi on je spremenil neke stvari. Z igralci smo imeli pred turnirjem sestanek in se med sabo pogovorili. Očitno je bil učinkovit. Povezanost je bila na precej višji ravni kot pred Poljsko. Zakaj? Ne bomo iskali dlake v jajcu za nazaj.

Vas je selektor spustil z vajeti, kar zadeva hitre centre? Slovenski napad je bil spet hitrejši, kar vam je vsekakor bolj pisano na kožo kot pozicijska igra.
Še vedno nismo igrali dovolj hitrih akcij. Takšen slog gojijo tako Španci kot Švedi. Oboji so nam dali  24 golov (Španija celo le 21, op. a.). To tudi nekaj pove. Vsi smo bili malo pod ročno zavoro. Res pa je tudi, da smo vsi vložili veliko energije v obrambo, za kar gre igralcem vsa pohvala. Iz tega je včasih težko razviti našo hitro igro.

 

Strelski prispevek od daleč spet ni bil velik, a ste vendarle dosegli zastavljeni cilj.
Ne da bi bil negativen, ampak strelski učinek ni bil velik, od daleč ni bilo skoraj nobenega gola. Vse velike reprezentance imajo strelce, ki dosežejo nekaj lahkih golov. Rad bi, da bi se to zgodilo, da bi imeli tovrstno pomoč. Ne vem pa, kaj sploh še narediti v tej smeri.

Kako moteče ali nenavadno vam je bilo osebno vstopiti v igro v zadnjih 15, 20 minutah?
Če se dotakneva tega turnirja, mi je to ustrezalo. Tukaj so leta. Ne glede na ves vložek v trening je neki 25-letnik fizično bolje pripravljen od mene. Selektorju sem rekel le, da se moramo neke stvari pogovoriti in dati karte na mizo. Nimam moči za 60 minut. Takšna vloga se je izkazala za dobro, ni pa nujno, da bo to recept za vse tekme.

Pred vami so junijske kvalifikacije za svetovno prvenstvo. Tekmec je Norveška. Zelo pomemben test, ki lahko odloči o prihodnosti slovenskega rokometa.
Z uvrstitvijo na olimpijske igre je v nekem smislu pol misije opravljene. Najhuje bi bilo, če se ne bi uvrstili niti na olimpijske igre niti na svetovno prvenstvo v Francijo. Potem nas kar nekaj časa ne bi bilo na rokometnem zemljevidu. Zdaj se je vrnila samozavest, v kvalifikacije bomo prišli s pravim poletom.

Verjamem, da bodo tudi klubske sezone uspešne. Hrvati so proti Norveški dokazali, da ta ni noben bav bav, ne glede na to, kako je igrala na evropskem prvenstvu. Prvo tekmo doma in povratno v gosteh bomo odigrali z odliko in se uvrstili na svetovno prvenstvo.

 | Foto:

 

Po evropskem prvenstvu sta reprezentančni karieri sklenila dva igralca iz standardne reprezentančne garniture, Dragan Gajić in Luka Žvižej. Zdaj osipa ne gre pričakovati?
Dobro, po letih sva bila pod vprašajem samo jaz in Gorazd Škof. Za druge ne morem govoriti. Ta rezultat nam je dal nov zagon. Neumno je, da bi zdaj nekdo razmišljal o pokoju. Naša enotnost je velik plus in motiv za naprej. Tudi za tiste, ki so razmišljali, da bi končali zgodbo. Mislim, da do Ria ne bo nobene odpovedi.

Ne spreglejte