Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Sreda,
1. 7. 2015,
14.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 1. 7. 2015, 14.07

8 let

Norveške osvajalke in ruske novinke prihajajo v Stožice

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nova sezona lige prvakinj se bo za krimovke začela v sredini oktobra. Prve favoritinje skupine so nedvomno rokometašice norveškega Larvika, tako kot lani pa jih čaka tudi pot v Rusijo.

V skupini A je krimovkam žreb namenil še obračuna z norveškimi prvakinjami Larvikom in ruskim Rostov – Don, zadnji tekmec pa bo znan po kvalifikacijah.

Bližnja preteklost v vlogo favoritinj skupine postavlja norveški Larvik, ki je v svoji kratki zgodovini (ustanovljen je bil šele leta 1990) hitro zavzel vrh na Norveškem in ima že 17 državnih naslovov, od tega kar 11 zaporednih.

V zadnji sezoni so rokometašice redni del domačega prvenstva končale brez poraza, v končnici pa jih je presenetil le Kristiansand, ki jih je na prvi tekmi polfinala ugnal za šest zadetkov, vendar so igralke Larvika povratno srečanje dobile s 13 zadetki prednosti.

Ne le domače scena, rokometašice Larvika blestijo oziroma krojijo vrh tudi v evropskem rokometnem prostoru. Največji uspeh so dosegle leta 2011, ko so osvojile ligo prvakinj, še dvakrat so igrale velikem finalu, lansko sezono pa sklenila na tretjem mestu, potem ko so morale v polfinalu priznati premoč suvereni Budućnosti.

Larvik svoje domače tekme igra v Areni Larvik, ki je bila zgrajena leta 2009, sprejme pa nekaj več kot štiri tisoč navijačev.

Stožice so se v preteklosti že ubranile

Rokometašice Krima in Larvika so se nazadnje srečale v sezoni 2013/14. Na Norveškem je slavil Larvik, v Stožicah pa so se krimovke oddolžile norveškim prvakinjam in zmagale za šest zadetkov. Takratno četo krimovk je vodil Tone Tiselj, najbolj razpoložena v domači vrsti je bila Andrea Penezić s sedmimi zadetki, pri gostjah pa jih je Mørkova dosegla šest.

Moštvo Larvika je večinoma sestavljeno iz domačih igralk, ob njih pa imajo še dve tujki. Prva je 26-letna črnogorska vratarka Alma Hasanić, drugo tujo orožje pa je Poljakinja Alina Wojtas.

Prvo napadalno ime serijskih norveških prvakinj je desna krilna igralka Nora Mørk, ki je bila v lanski sezoni z 98 zadetki tretja strelka lige prvakinj. Čeprav šteje šele 24 let, ima v žepu že dva naslova evropskih prvakinj z norveško reprezentanco, za katero je debitirala pri 19 letih.

Druga napadalna violina zadnje sezone sliši na ime Linn-Kristin Riegelhuth Koren. Izkušena 30-letnica v prihajajoči sezoni zaradi naraščaja ne bo igrala, v svoji bogati karieri pa ima kar osem zlatih medalj z evropskih, svetovnih in olimpijskih iger.

Rusinje na domačem vrhu po 21 letih

Že v lanski sezoni so si krimovke skupino delile z rusko predstavnico in nad Dinamom iz Volgograda dosegle tudi eno gostujočo zmago. V letošnji sezoni pa bo v ligi prvakinj zaigral Rostov – Don, ki je po 21 letih znova osvojil rusko prvenstvo, drugič v svoji zgodovini.

Rokometašice kluba so bile na prvem mestu že po rednem delu, v končnici so brez poraza osvojile drugo klubsko zvezdic, uspešno sezono pa začinile še s finalom pokala EHF.

Ob uvrstitvi v ligo prvakinj so seveda odgovorni poskrbeli za nekaj močnih okrepitev. Vrata Rusinj bo branila izkušena Norvežanka Katrine Lunde Haraldsen, ki je osvojila že vse tako na klubski kot reprezentančni ravni.

Druga pridobitev je Španka Macarena Aguilar, ki je v zadnji sezoni branila barve madžarskega Györa, tudi ona pa ima že številne medalje s špansko reprezentanco.

Ob dveh novih obrazih sta edini tujki še Ukrajinki Julija Managarova in Viktorija Borščenko, igralski mozaik pa bo skušal povezati Danec Jan Leslie.

Ne spreglejte