Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 2. 2009,
19.22

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nedelja, 1. 2. 2009, 19.22

6 let, 6 mesecev

Dvojček Francozov - olimpijski in svetovni prvaki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Najboljši na svetu so tretjič v zgodovini postali Francozi, ki so v finalu premagali Hrvate. Slednji so od 45. do 60. minute le enkrat zatresli mrežo nasprotnika.

Ko je uradni napovedovalec napovedal prihod finalistov v do zadnjega kotička napolnjeno Areno, je zavreščalo. Ob predstavitvi francoskih reprezentantov so "peli žvižgi", hrvaško ekipo pa je pomagala predstaviti publika.

Dvoboj obramb

Hrvaška ekipa v postavi Šprem, Tonči Valčič, Duvnjak, Metličič, Vori, Čupić, Alilović ter francoska v postavi Abalo, Fernandez, Gille, Karabatić, Sorhaindo, Guigou in Omeyer sta začeli boj za nov naslov svetovnega prvaka. S tipičnim agresivnima obrambama (pri Francozih je seveda zaigral tudi Dinart) se je kar kresalo na igrišču.

Več težav v napadu pa so imeli "trikolori". Na levem zunanjem je zaigral Karabatić, ki je dvakrat do 20. minute streljal, a neuspešno. Zelo trdo so ga namreč "prijeli" nasprotniki – nanj je pazil stari maček Metličić, ki si je prav zaradi tega že v 21. minuti prislužil svojo drugo dvominutno kazen. Ko je Karabatića zamenjal Daniel Narcisse, je igra mnogo bolj stekla.

Nemočna Balič in Krabatić

Sicer pa nobenemu od obeh največjih zvezdnikov zadnjih let – Baliću in Karabatiću - v prvih 30 minutah ni šlo od rok. Gostitelji, ki jih je spodbujala vsa dvorana, so trikrat imeli priložnost za prednost dveh zadetkov. Prvič v 18. minuti, ko je pri 6:5 strel Metličića obranil Thierry Omeyer, drugič v 20. minuti, ko je slabo streljal Goran Šprem, tretjič pa v 29. minuti, ko je strel istega igralca obranil Omeyer. Oba stratega sta veliko menjala, a ni bilo pravega recepta. Pri dveh tako kakovostnih moštvih bi bilo težko pričakovati prednost ene ali druge že po prvem polčasu. Skoraj ves čas je bila v prednosti Hrvaška, a le za zadetek, s katerim je odšla tudi na odmor.

Ustavljen Vori, bolj sproščeni Francozi

Po dveh zapravljenih napadih na uvodu v drugi del finala je Blaženko Lacković zadel za prvih +2 na tekmi (13:11). Olimpijski prvaki so očitno videli, da jim je veliko preglavic v prvem delu povzročal pivot Vori, ki so ga odslej trdo prijeli. V teh trenutkih je svoj delež prispeval Omeyer, zadetke Michael Guigou za delni izid 3:0 in prvo francosko vodstvo po 10. minuti (14:13).

Le en gol od 45. do 60. minute

Nervoza finalistov je bila vse večja. V 46. minuti sta si "v lase skočil" Balić in Karabatić, nato je na tleh pred francoskimi vrati ob še enem zgrešenem strelu, obležal Šprem. Ponorela je hrvaška klop. Červar je iskal predvsem zamenjavo za Metličića na desni stani- tam sta zaigrala tako Balić kot Zlatko Horvat.

V 53. minuti so olimpijski prvaki z golom Karabatića prvič na tekmi vodili za dva zadetka (20:18), potem ko njihovi nasprotniki vse od uspešne sedemmetrovke Čupića v 45. minuti niso premagali francoske obrambe. Narcisse pa je svojo ekipo v naslednji minuti popeljal do +3. Desetminutni hrvaški strelski post je prekinil Lacković za moštveni 19 zadetek – ta je bil tudi zadnji hrvaški na tekmi.

V 56. minuti so Hrvati izgubili žogo v napadu, kar je kaznoval Luc Abalo s svojim drugim zadetkom na tekmi. Trije goli prednosti dve minuti in pol pred koncem v rokometu pomenita veliko ali pa nič. Hrvaško usodo je zapečatil Jerome Fernandez v 59. minuti, ko je zadel 23 gol, nato pa je Narcisse postavl končni izid 24:19. Konec je bilo hrvaških sanj. Francozi so lanskemu olimpijskemu naslovu dodali svetovni naslov.

Ne spreglejte