Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 7. 2016,
19.10

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,65

1

Natisni članek

hokej na travi Rio 2016 Olimpijske igre 2020 almanah olimpijskih športov

Petek, 15. 7. 2016, 19.10

6 let, 7 mesecev

Almanah olimpijskih športov – hokej na travi (4)

Enega najstarejših ekipnih olimpijskih športov v Riu čakajo spremembe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,65

1

hokej na travi oi 1936 | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Enajst igralcev na vsaki strani, umetna podlaga, lov za žogico in zadetki v mreži nasprotnika. Vse to in še več je del tega ekipnega športa OI, ki je del tekmovanja petih krogov že vse od leta 1908.

Šport, ki ga tokrat predstavljamo v rubriki Almanah olimpijskih športov, naj bi imel vsaj štiritisočletno zgodovino. Na to nakazuje perzijski relief, na katerem sta ovekovečena igralca s palico, podobno tisti za hokej na travi, pri izvajanju bulija. To disciplino so Perzijci na veliko opevali v svojih pesmih, iz Iranskega višavja se je najprej širila v Azijo – Tibet, Kitajska, Japonska, Indija –, v Evropi so jo najprej za svojo v junaških epih vzeli Irci, v sodobni različici naj bi jo na britanskem otoku igrali vse od sredine 16. stoletja, pravila pa so vpeljali leta 1883.

Dandanes ga igrajo na vseh celinah, največja nevarnost pa preti iz Avstralije in Evrope, kjer prevladujejo Nizozemska, Nemčija in Španija, ter iz Azije in Argentine (ženski del).

Najprej Britanci, nato prevlada Indije

Premierno so hokej na travi na olimpijskih igrah pozdravili že daljnega leta 1908, ko je v Londonu nastopilo zgolj šest reprezentanc, od tega je imela Velika Britanija kar štiri predstavnike, Anglijo, Irsko, Škotsko in Wales, ki jim Nemčija in Francija nista bili konkurenčni. Prevlada Otoka je bil tudi eden od razlogov, da so moški hokej na poletnih OI drugič igrali leta 1920, ko je bila na vrhu spet Velika Britanija, nato pa se je počasi, a vztrajno začela azijska prevlada v tem športu, ki je od Amsterdama 1928 stalnica OI.

 

Vsa zlata olimpijska odličja od leta 1928 do 1964, z izjemo Rima 1960, ko je slavil Pakistan, si je nadela moška reprezentanca Indije. V 70. letih preteklega stoletja je naravno površino zamenjala umetna trava z gosto posejanimi sintetičnimi vlakni – prvič so na umetni travi igrali na OI v Montrealu leta 1976 –, v ospredje pa so začele stopati tudi druge reprezentance: Nizozemska, Avstralija, Nemčija …

Zelena luč za ženske leta 1980

Nežnejši spol je moral na olimpijski debi počakati vse do Moskve 1980, ko so s finalno zmago nad Čehoslovaško šokirale članice Zimbabveja, sicer pa so na  olimpijski vrh posegle še Avstralke, Španke, Nemke in Nizozemke. Prav zadnje bodo v Riu de Janeiru lovile tretje zaporedno olimpijsko zlato, v moški konkurenci pa bodo enak uspeh poskušali doseči Nemci.

Dekleta so premiero na OI dočakala v Moskvi leta 1980. Nizozemke bodo v Riu lovile tretje zaporedno olimpijsko zlato, v Londonu so v finalu ugnale Argentino. | Foto: Guliverimage/Getty Images Dekleta so premiero na OI dočakala v Moskvi leta 1980. Nizozemke bodo v Riu lovile tretje zaporedno olimpijsko zlato, v Londonu so v finalu ugnale Argentino. Foto: Guliverimage/Getty Images

S hokejem na travi, v katerem Slovenija na OI ni imela svoje reprezentance, se pri nas pretežno ukvarjajo le še v Prekmurju.

V Riu se obetajo spremembe

Edini ekipni olimpijski šport, v katerem so olimpijska odličja romala že na vse celine, bo v Riu z namenom večje intenzivnosti dočakal pomembno spremembo. Igralni čas ne bo več razdeljen na dva polčasa po 35 minut, kot je bil v Londonu, pač pa na četrtine, v vsaki bodo igrali po 15 minut. Po prvi in tretji četrtini je dvominutni odmor, ob polčasu, po katerem zamenjajo strani, pa je 15-minutni odmor. Dodali so še posebne 40-sekunde odmore.

Ekipi se merita na dobrih 91 metrov dolgem in 55 metrov širokem igrišču. Vsaka šteje 11 igralcev, z vratarjem vred, ki poskušajo čim večkrat zadeti nasprotnikov gol. Ta je visok dobra dva metra in širok 3,6 metra. Med osnovno opremo hokejistov oz. hokejistk na travi spada palica. Nekoč so bile lesene, z napredovanjem tehnologije pa so se spremenili tudi materiali, tako da so danes večinoma iz karbona in kevlarja. Igralci lahko trdo žogico (premer dobrih 22 centimetrov, teža okoli 160 gramov) zaradi varnosti udarjajo z ravno stranjo palice.

Nemci so olimpijsko zlato osvojili tako leta 2008 kot leta 2012. Jim bo v Braziliji uspel hokejski hat-trick? | Foto: Guliverimage/Getty Images Nemci so olimpijsko zlato osvojili tako leta 2008 kot leta 2012. Jim bo v Braziliji uspel hokejski hat-trick? Foto: Guliverimage/Getty Images

Pri hokeju na travi gre za mešanico med nogometom in hokejem na ledu. Igralci s tekom, podajami in preigravanji poskušajo žogico pripeljati v strelni prostor in doseči zadetek. Pomembna razlika je, da hokej na travi ne pozna prepovedanega položaja, ki so ga ukinili po olimpijskih igrah leta 1996 v Atlanti.

Najprej skupinski del, nato na izpadanje

V Riu de Janeiru bo nastopalo 12 moških in 12 ženskih reprezentanc. Tako moške kot ženske reprezentance bodo razdeljene v dve skupini. V skupinskem delu bo vsak odigral eno tekmo z vsakim, najboljši štirje v skupini bodo napredovali v četrtfinale.

Nabor športov v Riu:

atletika, badminton, boks, dviganje uteži, gimnastika, golf, hokej na travi, jadranje, judo, kajak-kanu (slalom, šprint), kolesarstvo (bmx, gorsko, velodrom, cestno), konjeništvo, košarka, lokostrelstvo, moderni peteroboj, namizni tenis, nogomet, odbojka/odbojka na mivki, plavanje, ritmična gimnastika, rokoborba, rokomet, ragbi, sabljanje, sinhrono plavanje, skoki v vodo, streljanje, taekwondo, tenis, triatlon, vaterpolo, veslanje

Ne spreglejte