Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Nedelja,
28. 10. 2012,
15.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nedelja, 28. 10. 2012, 15.32

8 let

Zmagi v Etiopijo, vreme preprečilo rekord

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Etiopijca Berhanu Shiferay in Worknesh Tola sta zmagovalca 17. Ljubljanskega maratona, ki ga je zaznamovalo izjemno slabo vreme z nizkimi temperaturami.

Jutranji pogled skozi okno je zmrazil marsikaterega tekača, ki ga je le nekaj ur pozneje čakal nastop na 17. Ljubljanskem maratonu. Sneg, ki je med drugim pobelil tudi Ljubljano, za tekače ne pomeni nič dobrega, a do 10.30 ure, ko je pok štartne pištole naznanil štart maratona in polmaratona, je sneženje ponehalo, temperatura pa je znašala le kakšno stopinjo nad ničlo.

Povabljeni afriški tekači so se kljub temu v tekmovalnih dresih pognali v lov na rekord proge, ki ga je lani s časom 2;08:25 postavil Kenijec Daniel Too. Kmalu je bilo jasno, da je vreme preslabo za rekordne dosežke, kar so nakazovali že prvi vmesni časi. Malo pred polovico proge je vodilni skupini ubežal komaj 19-letni Etiopijec Berhanu Shiferay, ki je prednost zadržal do cilja in zmagal v še vedno odličnem času 2;09:40. "Prvih 15 km smo tekli prepočasi, da bi lahko ogrozili rekord. Od 15. kilometra sem tekel sam, tekmoval le sam s seboj, posledično pa imel slabši tempo. Zmage sem zelo vesel, a s časom nisem zadovoljen, saj je bilo zelo, zelo mrzlo. Za nagrado si bom kupil avto," je dejal zmagovalec, ki letos že slavil na maratonu v kitajskem Taiyuanu, kjer je s časom 2;08:51 postavil osebni rekord. Drugo mesto si je v beli Ljubljani pritekel njegov rojak Birhanu Gebru (2;11:20), tretji pa je bil Ugandec Daniel Chepyegon (2;11:49). Najboljši Slovenec na najdaljši razdalji je bil s časom 2;23:10 Anton Kosmač. ''Cilj je bil norma za svetovno prvenstvo, ki znaša 2;17, a danes se ni dalo. V prvem krogu sem si pomagal s tekači na 21 km, potem pa sem ostal sam," je dejal Kosmač.

Tudi med dekleti je zmaga odšla v Etiopijo, osvojila pa jo je favoritinja Worknesh Tola, ki je v cilj pritekla v času 2;30:45. Kako se je počutila po prihodu v cilj, nismo uspeli izvedeti, saj žal ne zna nobenega izmed tujih jezikov. Za njen tempo je skrbel odličen slovenski maratonec Mitja Kosovelj: "Lažje je biti narekovalec tempa kot tekmovalec, a je to hkrati velika odgovornost. Mišljeno je bilo, da tečem le prvih 30 kilometrov, a je vodilna tekmovalka kazala interes, nagajal pa ji je veter, tako da sem ji pomagal kar do cilja." Druga je bila Kenijka Ruth Wanjiru (2;34:37), tretja pa Etiopijka Aberash Nesga (2;35:50).

Šesta je v cilj pritekla najhitrejša Slovenka Neža Mravlje (2;44:40). ''Čas ni najboljši, a v teh pogojih niti nisem tekla na čas. Mišice se v teh pogojih niso najbolj odzivale, tudi zrak je bil hladen, česar še nismo navajeni, a je šlo. Teči po snegu na začetku, je bila prava romantika," je v slabem vremenu našla nekaj pozitivnega Mravljetova, ki se naslednje leto želi udeležiti ultramaratona na 100 km.

Na polmaratonu slavila Krevs in Madžarka Merenyi

Polmaraton je štel tudi za državno prvenstvo, naslova pa sta osvojila Mitja Krevs in Lidija Cerkovnik. Krevs je slavil s časom 1;09:20, v dobrem tednu pa je dosegel dva državna naslova, saj je pretekli vikend zmagal že v cestnem teku na 10 km. ''Pogoji nam niso bili najbolj naklonjeni, zato rezultat ni bil v ospredju, vseeno pa sem glede na vse okoliščine s časom zadovoljen. Glavnino proge sem pretekel sam, tako da tudi nisem imel ob sebi nekoga, ki bi me še malo 'potegnil' do boljšega rezultata," je dejal Krevs, za katerim je odlična sezona na stezi, kateri je ob koncu leta dodal še zmagi na cesti: "Mislim, da so te daljši teki dobra baza za naslednjo dvoransko sezono, v kateri se želim uvrstiti na evropsko prvenstvo." Tako kot lani je drugo mesto osvojil Urban Jereb (1;11:53), tretji pa je bil Vid Tršan (1;12:34).

Med dekleti Cerkovnikova ni bila prva v cilju, saj je absolutna zmaga odšla na Madžarsko, s časom 1;19:40 pa jo je osvojila Timea Merenyi. ''Zmage nisem pričakovala, saj sem še malo prehlajena. Vzdušje je bilo odlično, počutje med tekmo pa tudi. Še vedno tečem le zase, tako da se z rezultatom in konkurenco ne obremenjujem. Državni naslov? Ja, za rekreativko je to super," je bila navdušena Cerkovnikova. Neja Kršinar (1;22:30) je osvojila srebrno medaljo za državno prvenstvo, Katja Juhart pa bronasto (1;24:57).

Na 10 km zmagala atlet in gorska kolesarka

Manj sreče z vremenom so imeli tekači na 10 kilometrov, ki so se na progo podali ob 8.30, ko je še močno snežilo. A to jih ni prestrašilo, še najmanj pa atleta Blaža Grada (32:26) in gorsko kolesarko Tanjo Žakelj (38:51), ki sta zmagala na rekreativnem teku. "Pripravljal sem se za polmaraton, ki sem ga pred 14 dnevi tekel v Zagrebu (1;09:52, op.p.), zato sem se odločil, da v Ljubljani nastopim le na 10 kilometrov. Trenutno sem kar dobro pripravljen. Vreme je za tek čisto v redu, le sneg je bil na cesti, zato je na ovinkih drselo, predvsem na črtah za prehode za pešce," je povedal zmagovalec, ki je zmagal že na septembrskem teku na ljubljanski grad.

Grad je sicer član atletskega kluba Mass, njegova najljubša atletska disciplina pa je 3000 metrov z zaprekami. "Moj nastop na ljubljanskem maratonu ni v sklopu treninga, temveč v sklopu sprostitve, zabave in druženja. Veliko ljudi iz mojega okoliša se je odločilo za to preizkušnjo. Je pa hkrati to tudi dober trening, saj je vprašanje, kaj bi v tem vremenu naredila doma. Najbrž bi si vzela dan počitka, glede na to, da je konec sezone," pa je dejala Žakljeva, ki je na letošnjih olimpijskih igrah v Londonu v disciplini olimpijski kros osvojila odlično 10. mesto, večkrat pa se udeleži tudi kakšne tekaške prireditve: "Pričakovala sem nekoliko močnejšo konkurenco, a nad zmago nisem presenečena. Dostikrat sem tekla že gorske teke, bila lani četrta na teku na Šmarno goro, tudi na polmaratonu pa sem že dosegla dobre čase. Letos sem se pač odločila za tek na 10 kilometrov. Razmere me niso motile, saj kolesarsko sezono običajno začenjam marca, ko je dostikrat še sneg."

Ne spreglejte