Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 5. 2017,
18.18

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

URI - Soča oviratlon

Petek, 12. 5. 2017, 18.18

6 let, 6 mesecev

Že skoraj deset tisoč evrov za pomoč URI – Soča

Športno-vzdržljivostna zabava, ki pomaga otrokom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
oviratlon | Foto Polona Avanzo

Foto: Polona Avanzo

Športno društvo Oviratlon, ki že od leta 2012 organizira športno-zabavno preizkušno Oviratlon, en evro od vsake prijave nameni donaciji URI – Soča. Do zdaj so zbrali že več kot devet tisoč evrov, sredstva pa so namenili nakupu prilagojenih športnih pripomočkov. Preverili smo, kaj takšna pomoč pomeni v praksi.

"Donacije nam omogočajo, da pridobimo pripomočke, ki jih z rednimi sredstvi ustanove ne bi mogli kupiti," je povedala primarijka Hermina Damjan, zdravnica na otroškem oddelku URI – Soča. "S tem za otroke na rehabilitaciji dodajamo nove aktivnosti na gibalnem in učnem področju, to pa jim prinaša nove izkušnje in znanja, ki jih sicer ne bi bili deležni."

"Donacije nam omogočajo, da pridobimo pripomočke, ki jih z rednimi sredstvi ustanove ne bi mogli kupiti," je povedala primarijka Hermina Damjan, zdravnica na otroškem oddelku URI – Soča. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida "Donacije nam omogočajo, da pridobimo pripomočke, ki jih z rednimi sredstvi ustanove ne bi mogli kupiti," je povedala primarijka Hermina Damjan, zdravnica na otroškem oddelku URI – Soča. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Sodelovanje med športnim društvom in največjo ustanovo na področju rehabilitacije v Sloveniji se je začelo na pobudo organizatorjev Oviratlona, je povedala. "Poiskali so nas in ponudili donacijo iz sredstev štartnin. Dodali smo še Mini Oviratlon, ki pomeni izziv v posebnem gibalnem okolju in druženje z znanimi ljudmi, česar naši otroci v vsakodnevnem življenju niso prav pogosto deležni," je povedala.

Mini oviratlon predstavlja enega od vrhuncev sodelovanja med URI – Soča in Športnim društvom Oviratlon. "Ta pomeni izziv v posebnem gibalnem okolju in druženje z znanimi ljudmi, česar naši otroci v vsakodnevnem življenju niso prav pogosto deležni," je povedala Damjanova.

 | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Mini oviratlon predstavlja enega od vrhuncev sodelovanja med URI – Soča in Športnim društvom Oviratlon. "Ta pomeni izziv v posebnem gibalnem okolju in druženje z znanimi ljudmi, česar naši otroci v vsakodnevnem življenju niso prav pogosto deležni," je povedala Damjanova. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Kot je poudarila, njihovi varovanci zelo radi sodelujejo na prireditvi, ponosni so na svoje dosežke in pomočnike in se radi vračajo na prireditev tudi takrat, ko niso več na rehabilitaciji.

"Vsako leto naredimo načrt za nakup novih pripomočkov, ki širijo kakovost rehabilitacije za otroke. Ker je vedno več želja in možnosti kot sredstev v zdravstvenih ustanovah, nam donacije pomagajo posodabljati naše delo in otrokom zagotavljajo širšo paleto podpore za izboljšanje njihovih sposobnosti po bolezni ali poškodbi."

Otrokom sta čez ovire pomagala tudi Bogo in Vesna Gajser. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Otrokom sta čez ovire pomagala tudi Bogo in Vesna Gajser. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Donacija ima precej globlji pomen kot zgolj denarni, je opozorila. "Prispevki oviratloncev nam ne pomagajo samo pri nakupu naprav in pripomočkov, temveč nam, otrokom in njihovim družinam sporočajo, da so z nami, da jim ni vseeno, zato smo še bolj vztrajni pri našem delu. Pomembno sporočilo Oviratlona je tudi, da si pomagamo med seboj in da ni toliko pomembno, kdo je boljši, kot je vredno spoznanje, da ob pomoči močnega šibkejšemu vsi zmoremo premagati vse težave, ki nas v življenju preizkušajo," je povedala Damjanova in se zahvalila udeležencem oviratlona, ki bo po petih letih zamenjal prizorišče. 17. junija ga bodo namesto na Pokljuki izpeljali v Planici.

Šesta izvedba Oviratlona bo letos prvič v Planici. | Foto: Šesta izvedba Oviratlona bo letos prvič v Planici.

mini oviratlon | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Udeleženci oviratlona so s štartninami zbrali že 9.500 evrov.

S tem so pomagali pri nakupu plezalne stene v telovadnici URI – Soča, projektorja za interaktivno tablo v bolnišnični šoli in športnih rekvizitov Wesco, s pomočjo katerih otroci skozi igro, podobno kot njihovi zdravi vrstniki, razvijajo in krepijo fizične ter umske spretnosti in sposobnosti.

Zaradi njih je URI – Soča bogatejša za pripomočke za delovno terapijo in senzomotorično integracijo, njihovim varovancem pa je lažje dostopen tudi program zdravljenja kronične nerakave bolečine.
Mini oviratlon za otroke v URI - Soča 2017

Oviratlonci smo ob pomoči številnih znanih obrazov znova, že šesto leto zapored, razveselili otroke, ki so na rehabilitaciji v URI - Soča. Hvala vsem, še zlasti pa najmlajšim oviratloncem - vi ste naš navdih!

Posted by OVIRATLON Obstacle Challenge on Thursday, 11 May 2017

 

Ne spreglejte