Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 3. 2012,
15.34

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

rekreacija nosečnica

Četrtek, 8. 3. 2012, 15.34

5 let, 5 mesecev

Športi za nosečnice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nosečnost je čas, ko se ženska sooča z mnogimi pričakovanji, pa tudi z vprašanjem, koliko in kako se ukvarjati s telesno dejavnostjo.

Telesno aktivne nosečnice se lažje soočajo s spremljajočimi težavami in stresom, seveda pa je treba pri tem upoštevati obdobje nosečnosti, zdravstveno stanje in morebitna tveganja, priporočljiva pa je zmerno intenzivna vadba. Nosečnica se ob tem tudi ne sme preveč zadihati in mora biti med vadbo zmožna običajnega klepeta. Kako se bo nosečnica lotila vadbe, je odvisno tudi od tega, ali je bila aktiva že pred zanositvijo, v vsakem primeru pa se je treba posvetovati z ginekologom oziroma strokovnjakom, ki bo priporočil ustrezno dejavnost, trajanje in pogostost vadbe ter morebitne omejitve.

Priporočljiva predvsem aerobne dejavnosti Za nosečnice so priporočljive predvsem aerobne dejavnosti – plavanje in vadba v vodi, hoja, prilagojene oblike joge, pilatesa in aerobike. Zmeren tek se priporoča tudi nosečnicam, ki so tekle že pred zanositvijo, a naj ne bi nikoli tekle same, v visoki nosečnosti pa naj tek nadomesti hoja. Prav hoja je tista zvrst rekreacije, s katero se lahko ukvarjajo vse nosečnice, ne glede na predhodno aktivnost. Je najprimernejša aktivnost kadarkoli v nosečnosti in v kateremkoli vremenu, pozitivno in sproščujoče pa deluje na celotno telo. Pred začetkom hoje je priporočljivo raztezanje, po zaključku pa ohlajanje in sproščanje.

Vadba v vodi Priljubljena med nosečnicami je tudi vadba v vodi, a mora biti ta čista, temperatura vode pa se mora gibati med 28 in 32 stopinj Celzija. Med priporočljive dejavnosti spada tudi kolesarjenje, še posebej na sobnem kolesu, medtem ko cestno in kolesarjenje v naravi zaradi možnosti padcev nekateri odsvetujejo. V pozni nosečnosti se je kolesarjenju treba izogibati zaradi obremenjevanje spodnjega dela hrbta. Zabavna oblika vadbe med 'blagoslovljenim stanjem' je ples, seveda ob določenih omejitvah pri napredovanju nosečnosti. Tempo in intenzivnost je treba prilagoditi počutju, izogibati pa se je treba skokom, sunkovitim obratom in vrtenju, saj lahko takšni gibi povzročijo natrgane vezi, poškodbe in padce. Pilates velja za varno obliko vadbe, joga pa zmanjšuje stres in lajša porod, seveda pa se je treba izogibati nekaterih položajev. Če ste ljubiteljica starodavnih kitajskih znanj, se lahko ukvarjate tudi s qi gongom za nosečnice.

V naših krajih priljubljeno smučanje je v prvem tromesečju še dovoljeno, pozneje pa se odsvetuje zaradi možnosti padcev. Tudi fitnes ni preveč zaželen, če že, pa se mora nosečnica izogibati težjih obremenitev.

Ne spreglejte