Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 2. 2015,
16.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

rekord

Četrtek, 26. 2. 2015, 16.16

8 let

Rekorden obisk na slovenskih smučiščih, a rezerve je še precej (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovenski žičničarji so z letošnjo sezono lahko relativno zadovoljni, a opozarjajo na težave, ki zavirajo razcvet slovenskih smučišč.

Želijo si sistemskega zakona, boljše promocije ter pomoči turističnega gospodarstva, lokalne skupnosti in države.

Rekorden obisk med šolskimi počitnicami

Kot so predstavniki slovenskih smučišč povedali na današnji novinarski konferenci v Kranjski Gori, je letošnja smučarska sezona na vrhuncu. V prvem tednu šolskih počitnic so imeli skoraj na vseh smučiščih rekorden obisk v tem letu. Ta je primerljiv s povprečnimi sezonami in je za okoli 20 odstotkov boljši od lanske sezone.

Kljub poslabšanju vremena so z obiskom tudi v teh dneh kar zadovoljni, obetajo si še dober konec počitniškega obdobja. Celotna sezona sicer do zdaj ni v popolnosti izpolnila pričakovanj žičničarjev, ki so imeli precejšen izpad zaradi slabih vremenskih razmer predvsem decembra. Kljub temu so podatki bistveno boljši od lanskih, ne dosegajo pa povprečja prejšnjih sezon.

Poslovno okolje mora biti prijazno do upravljavcev

Boljše rezultate je mogoče dosegati le z vzpostavitvijo poslovnega okolja, ki bo bolj prijazno do upravljavcev, predvsem malih smučišč, katerih število se je v zadnjih letih precej zmanjšalo. Le delovanje velikega števila manjših lokalnih smučišč pa omogoči smučanje množici otrok, ki bo rekreacijo na snegu nadaljevala tudi v zrelejšem obdobju življenja.

Žičničarji so prepričani, da je skrajni čas za začetek reševanja vprašanja gradnje, vzdrževanja in obratovanja žičniške infrastrukture, ki nikjer drugje na svetu ni prepuščena upravljavcem samim. Zahteva namreč velika vlaganja, ima velike multiplikativne učinke, sama investicija pa se povrne šele na daljši rok, je opozoril predsednik Združenja slovenskih žičničarjev Ernest Kovač.

Dovoljenje za šestsedežnico na Krvavcu, a ni dovolj denarja

Tako so na primer v sredo na Krvavcu dobili gradbeno dovoljenje za šestsedežnico Jezerca, vendar ne vedo, kdaj bodo lahko zbrali dovolj sredstev za začetek gradnje. Računajo, da bodo vendarle prišli boljši časi za investicije v žičniško infrastrukturo, da ne bo tako kot s preteklimi investicijami, ki so številna smučišča privedle na rob finančnega zloma.

Žičničarji opozarjajo, da bo treba najti rešitve za sofinanciranje, pri čemer so modeli v svetu zelo različni, povsod pa sodeluje širša skupnost.

Žičničarji čakajo na sestanek z ministrom za infrastrukturo, da bi se pogovorili o že letu dni pripravljeni spremembi zakona o žičniških napravah za prevoz oseb, po kateri bodo prepoznali dostavne žičnice, kot so gondole in krožnokabinske žičnice, kot javni promet. Vso preostalo žičniško infrastrukturo naj bi prepoznali kot javno športno-turistično infrastrukturo, ki bi bila prav tako deležna sofinanciranja.

Želijo si spremeniti zakon o varnosti na smučiščih

Žičničarji predlagajo tudi spremembo zakona o varnosti na smučiščih ter pravilnika o nujni medicinski pomoči in zagotavljanju zdravniških pregledov za zaposlene na žičnicah. "Želimo si tudi, da ministrstvo za šolstvo ne bi toliko eksperimentiralo," je poudaril Kovač, ki je spomnil na hude posledice odločitve o krajšanju zimskih počitnic, in opozoril na nevarnost morebitne ukinitve šole v naravi.

Slovenska smučišča imajo še veliko rezerve

Predsednik Zbornice gorskih centrov Damjan Pintar opaža, da v številnih drugih državah nekdanje Jugoslavije smučišča ob podpori lokalnih skupnosti in vlad doživljajo pravi razcvet. Prepričan je, da imajo slovenska smučišča še vedno veliko komparativno prednost pred konkurenco zaradi vrhunske šole smučanja, varnih in lepo urejenih smučišč.

"Verjamem, da bodo, ko se bomo lotili resnega trženja turizma, rezultati hitro vidni," je poudaril Pintar.

Konkretne korake v tej smeri žičničarji pričakujejo v sodelovanju s Slovensko turistično organizacijo prek celovite promocije Slovenije kot enotne turistične destinacije. Še naprej se bodo trudili slovenski gorski turizem promovirati tudi v nekaterih potencialno zelo zanimivih državah, kot so Poljska, Rusija in Češka.

Ne spreglejte