Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 5. 2017,
14.09

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

maraton Franja

Torek, 16. 5. 2017, 14.09

6 let, 6 mesecev

Pred 36. kolesarsko prireditvijo Maraton Franja

Na Maratonu Franja letos štart brez zaprte vožnje, Tof ga bo prevozil s ponyjem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68
Maraton Franja

36. izvedba Maratona Franja, ki bo na ljubljanskih ulicah in širše potekala od 9. do 11. junija 2017, bo poleg standardnega programa premierno doživela štafetno preizkušnjo s kolesi pony, kolesarji, ki se bodo udeležili male (97 km) in velike Franje (156 km), pa bodo tokrat štartali že pred Kristalno palačo v BTC Cityju in ne bodo vozili v zaprti vožnji do Brezovice, kot so bili vajeni prejšnja leta.

Maraton Franja 2017 | Foto: Siol.net/ A. P. K. Foto: Siol.net/ A. P. K. Tridnevni kolesarski praznik Maraton Franja bo letos na sporedu med 9. in 11. junijem.

Petek bo kot običajno rezerviran za kronometer (Ljubljana-Domžale-Ljubljana), ki bo štel tudi za državno prvenstvo. Sobota bo minila v znamenju družin, na sporedu bosta družinsko-šolski maraton na 22 kilometrov in preizkušnja za najmlajše na 1,5 kilometra – udeležba na obeh trasah je brezplačna.

Nedelja bo predstavljala vrhunec za amaterske kolesarje, ki se bodo odločali med malo Franjo (97 km) in veliko Franjo (156 km).

Štart male in velike Franje bo letos že pred Kristalno palačo v BTC Cityju in ne na Brezovici. | Foto: Vid Ponikvar Štart male in velike Franje bo letos že pred Kristalno palačo v BTC Cityju in ne na Brezovici. Foto: Vid Ponikvar
Lani se je tridnevnega dogajanja udeležilo skoraj osem tisoč kolesarjev, Jože Mermal iz BTC City si želi, da bi bila letos še večja.

Ena večjih novosti je odprt štart nedeljskega sporeda, torej štart brez uvodne zaprte vožnje in hkrati štart za vse kategorije naenkrat. Razlika bo le med štartom male (ob 9.00) in velike Franje (ob 10.40).

Direktor Maratona Franja Gorazd Penko je bil tudi tokrat zelo čustven.  | Foto: Iztok Dimc Direktor Maratona Franja Gorazd Penko je bil tudi tokrat zelo čustven. Foto: Iztok Dimc Zares bo šlo že od štartne črte

Kot je povedal športni direktor Maratona Franja Gorazd Penko, je prireditev in kolesarji z njo v 35 letih dozorela do te mere, da si takšno izvedbo upajo izpeljati.

"S tem se bomo izognili prerivanju na začetnih kilometrih po ulicah Ljubljane," je prepričan Penko. "Maraton bo po 35 letih končno postal tak, kot so vsi drugi."

Pri tej odločitvi so jih podprli tudi pri policiji, ki bodo poleg številnih prostovoljcev (na prireditvi jih bo kar 1800) skrbeli za nemoten in čim varnejši potek dirke. "Upam, da nam bo to v prvi taki izvedbi res uspelo," se nadeja Penko.
Lani se je Franje kot poseben gost udeležil tudi Primož Roglič. | Foto: Vid Ponikvar Lani se je Franje kot poseben gost udeležil tudi Primož Roglič. Foto: Vid Ponikvar

Premiera za pony trojke, Tof s ponyjem kar čez celo Franjo

Prvič bodo na Maratonu Franja izvedli tudi štafetno spretnostno preizkušnjo s ponyji (2,4 km po Ameriški aveniji).

Udeležbo na štafetni trojki, v kateri mora biti najmanj ena predstavnica ženskega spola, je že napovedal Tone Fornezzi - Tof, eden od očetov Franje, ki je razkril, da namerava kot prvi v zgodovini s ponyjem prevoziti celotno traso velike Franje.

"Štartal bom takoj po trojkah in računam, da bom naslednji dan še pred štartom nazaj na prireditvenem prostoru."

Najbolj zaslužnim za izvedbo Maratona Franja so podelili majice zmagovalcev. Pikčasto za najboljšega hribolazca oziroma najhitrejšega na vzponu na Kladje so podelili nekdanjemu kolesarju Primožu Čerinu, majico Hofer (podelili jo bodo zmagovalcu letečega cilja pri poslovalnici Hofer na Kranjčevi) si je prislužil Damjan Srdinšek iz Hofra. Modra za leteči cilj na Brezovici (tudi to je ena od novosti 36. Franje) je pripadla Štefanu Pristavcu, rumeno majico zmagovalca pa je dobil Aleš Čerin, ljubljanski podžupan in eden od podpredsednikov organizacijskega odbora Maratona Franja. | Foto: Iztok Dimc Najbolj zaslužnim za izvedbo Maratona Franja so podelili majice zmagovalcev. Pikčasto za najboljšega hribolazca oziroma najhitrejšega na vzponu na Kladje so podelili nekdanjemu kolesarju Primožu Čerinu, majico Hofer (podelili jo bodo zmagovalcu letečega cilja pri poslovalnici Hofer na Kranjčevi) si je prislužil Damjan Srdinšek iz Hofra. Modra za leteči cilj na Brezovici (tudi to je ena od novosti 36. Franje) je pripadla Štefanu Pristavcu, rumeno majico zmagovalca pa je dobil Aleš Čerin, ljubljanski podžupan in eden od podpredsednikov organizacijskega odbora Maratona Franja. Foto: Iztok Dimc

Maraton Franja Kolesarsko društvo Rog organizira ob podpori družbe BTC, Mestne občine Ljubljana in drugih pokroviteljev.

Prvič so jo izvedli 22. julija 1982 pod taktirko pokojnega Zvoneta Zanoškarja na pobudo Toneta Fornezzija-Tofa, na njej pa je sodelovalo okoli 700 udeležencev.

Ne spreglejte