Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 8. 2011,
11.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

maraton Rogaška

Ponedeljek, 1. 8. 2011, 11.36

8 let

Maraton Rogaška minil v odličnem razpoloženju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V nedeljo je potekal rekreativni 23. kolesarski maraton Rogaška, ki je zaradi tradicije in prijetnega vzdušja privabil veliko število udeležencev.

Prireditev je bila razdeljena na veliki maraton (76 km) in mali maraton (33 km) ter otroško dirko za najmlajše (400 m), dogodka pa se je udeležilo okoli 180 odraslih kolesarjev in 25 otrok. ''Sonce je pripomoglo k dobrem razpoloženju, ljudje pa so se odlični počutili,'' je povedal eden od organizatorjev, Rudolf Krebs iz Kolesarskega kluba Rogaška.

''Velikega maratona se je udeležilo več kot sto prijavljenih, sicer pa na prirediti srečujemo stare znance in nove obraze. Pridejo tisti, ki vedo, da to ni dirka na čas, ampak želijo spoznavati novo okolje, nove ljudi in se rekreirati,'' je dodal Krebs.

Maraton je letos potekal brez prekinitev že 23., v sklopu akcije Slovenija kolesari pa enajstič, torej od začetka projekta. Vsekakor gre za zahteven organizacijski izziv: ''Finančni zalogaj je velik, stroški so predvsem zaradi spremljevalne zdravstvene ekipe, kar ni poceni. Tukaj so še topli obroki za udeležence, nagrade … Pri zbiranju sredstev si poleg prijavnin pomagamo s sponzorji in donatorji, letos nam je celo nekaj malega ostalo, tako da bomo lahko vložili v nadaljnje projekte. Zadostiti je treba tudi uradnim predpisom in poskrbeti za brezhiben potek maratona, za kar potrebuješ od 30 do 60 ljudi.''

Dogodek je popestrilo društvo ''Večno mladih'' iz Šentjurja, ki so se pred začetkom na štart maratona pripeljali s starodobnimi kolesi: ''Najstarejše kolo je bilo iz leta 1917, nekateri pa so bili oblečeni tudi v oblačila iz tistih časov. Za udeležence maratona in obiskovalce je bilo to očitno zelo privlačno, saj so se z njimi želeli fotografirali na ''štangi'', tako kot veleva tradicija,'' je prešerno vzdušje opisal Krebs.

Po maratonu je potekalo žrebanje nagrad (prva je bila gorsko kolo), posebej pa so bili nagrajeni tudi udeleženci v različnih kategorijah – najstarejši kolesar je štel 81 let in se je udeležil malega maratona, najmlajšemu je bilo komaj sedem let. Najštevilčnejša družina je premogla pet članov, nagradili so še tistega, ki je prišel iz najbolj oddaljenega kraja, ''mravljico'' oziroma najbolj pridnega na progi, podelili priznanje za fair play …

Na maratonu so sicer v preteklih dveh letih zabeležili padec prijav, kar pripisujejo različnim dejavnikom – dopustom, vremenu in večim prireditvam na isti dan, vendar tradicija še vedno pritegne veliko športnih navdušencev. Kot zanimivost velja omeniti še ''metlo'', to je spremljevalno vozilo organizatorjev, ki skrbi za ''odvoz'' rekreativcev in njihovih koles, če pride do zdravstvenih ali tehničnih nevšečnosti, a po besedah organizatorjev nima veliko dela.

Ne spreglejte