Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
26. 10. 2014,
18.44

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nedelja, 26. 10. 2014, 18.44

6 let, 6 mesecev

Legendarna Helena Žigon še zadnjič v tekmovalnem ritmu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Sivolasa eminenca tekaških prireditev, 86-letna Helena Žigon, je danes spisala zadnje uradno poglavje svoje tekaške knjige. A to še zdaleč ne pomeni, da je s tekom opravila.

"Z Radojko sva že jutri dogovorjeni za skupni tek," je povedala za Sportal.

"Tekla bom, dokler bo šlo"

Neutrudljiva Helena Žigon je na vprašanje, do kdaj namerava teči, zadnja leta vedno odgovarjala z istim stavkom: "Dokler ne bom stara." Septembra lani se je v intervjuju za Sportal že izrazila nekoliko drugače: "Tekla bom, dokler bo šlo. Ko ne bo šlo zares, bom tekla le še zase."

In ko je bilo videti, da te starosti ne bo od nikoder – navsezadnje je ravno aprila letos, na svoj 86. rojstni dan, na Istrskem maratonu pretekla 21 kilometrov –, je pred natanko desetimi dnevi kot strela iz jasnega, na predstavitvi knjige Bela dama, ki jo je na podlagi njene neverjetne življenjske zgodbe spisala tekačica, kulturologinja in antropologinja Jasmina Kozina Praprotnik, napovedala uradno tekaško slovo.

18 maratonskih polovičk in ena desetka

Da se očitno ne počuti tako suvereno in pripravljeno kot še lani, ko je na Ljubljanskem maratonu že 18. pretekla maratonsko polovičko, je namignila že z napovedjo, da se bo v Ljubljani letos lotila le najkrajše, desetkilometrske razdalje.

Zdravniška pomoč

Danes je bila 86-letna dama brez dvoma deležna najbolj glasnega spodbujanja navijačev ob progi. Deset kilometrov je pretekla v slabi uri in pol, a videti je bilo, da njen korak ni več tako odločen, noge pa ne več tako stabilne kot prejšnja leta. Poleg tega se je po prihodu skozi cilj v družbi reševalcev – po besedah vodje medicinske oskrbe Anje Jazbec je šlo za izčrpanost – nemudoma odpravila v medicinski šotor.

Angel varuh

A ko smo se z Žigonovo dobro uro pozneje pogovarjali po telefonu, o izčrpanosti ni bilo več sledu. Zdela se je kot prerojena. Umirjena, dobrovoljna in zgovorna se je v družbi zeta ravnokar odpravljala na nedeljsko kosilo in zagotovila, da uradno slovo od tekaških tekmovanj še zdaleč ne pomeni, da je konec tudi njenega tekanja. "S prijateljico Radojko sva že jutri dogovorjeni za tek. Tudi danes je tekla z mano. Ona je moj angel varuh," je povedala Žigonova, ki ima pri 86 letih, kot kaže, pred seboj še marsikateri kilometer sive ceste. Temu zgledu bi rad sledil marsikateri tekač, ki je danes v Ljubljani sledil svojim tekaškim sanjam.

Ne spreglejte