Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 5. 2013,
10.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 10. 5. 2013, 10.32

8 let

Kolo, s katerim malčki urijo lovljenje ravnotežja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Pomlad je čas, ko se z družino radi odpravimo v naravo po prve sončne žarke in svež zrak. Starši pogosto iščemo načine, kako manjše otroke vključiti v aktivnosti in gibanje v naravi ali na dvoriščih.

Kolesa, skiroji, rolerji so zelo dobrodošli športni in prevozni rekviziti, vendar primerni za večje otroke. Manjši zaradi omejenih koordinacijskih zmožnosti tem prevoznim sredstvom še niso kos.

Pred leti pa je trge v Sloveniji in drugod po svetu preplavil poganjalec, kolo brez pedal, s katerim se lahko varno premikajo že 18-mesečni malčki. Starši in otroci so se nad novo pridobitvijo v trenutku navdušili.

Poleg tega, da so preprosti za upravljanje in krmiljenje, so zabavni, malčki pa s poganjalci razvijajo smisel za ravnotežje. Na to pomembno lastnost tega inovativnega kolesa kaže tudi angleško poimenovanje balance bicycle, ki nakazuje ravno to, da na tem kolesu lovimo ravnotežje.

Kako voziti poganjalec

Tehnika vožnje pri poganjalcu je na prvi pogled podobna vožnji z navadnim kolesom, vendar se malček pri poganjalcu v nasprotju s kolesom najprej nauči ohranjati ravnotežje, kar je za malčke kar velik zalogaj, šele na koncu pa poganjanja. Pri vožnji s kolesom treba je medtem loviti ravnotežje, znati krmiliti in poganjati – in to vse hkrati.

Tudi leto in pol stari otroci že obvladujejo poganjalčke, ko se z njimi premikajo, se hkrati urijo tudi v lovljenju ravnotežja.

Kateri poganjalec je primeren za mojega otroka

Ksenija Klepec Šimenc s portala poganjalec.si priporoča, da nas pri nakupovanju poganjalca spremlja otrok. Otrok mora imeti, ko sedi na poganjalcu, podplate popolnoma na tleh, zato so priporočljivi dovolj nizki poganjalci z nastavljivo višino sedeža.

Dobro je, da so poganjalci lahki (3–4 kilogrami) in da imajo čim daljšo garancijo, ki nam po eni strani zagotovi kakovost nakupa, po drugi strani pa predstavlja garancijo, če se zgodi okvara. Tako kot garancijska doba sta tudi cena in blagovna znamka nekakšna orientacija glede kakovosti. Vedeti moramo, da cenovno zelo ugodni poganjalci nimajo zagotovljene ustrezne kakovosti.

"Napihljiva kolesa so priporočljiva za tiste, ki se bodo vozili po makadamskih površinah, medtem ko so za gladke površine primerna tudi kolesa iz penaste gume (iz EVA-pene), ki ne potrebujejo vzdrževanja," dodaja Klepčeva.

Ko otrok uporablja poganjalca, ne pozabimo na zaščitno opremo (obvezna je čelada, lahko pa tudi ščitniki za komolce in kolena) in tako zmanjšamo tveganje za poškodbe.

Slaba stran poganjalcev je po mnenju nekaterih staršev kratek rok uporabnosti, saj naj bi bili primerni le za čas, ko otrok še ne osvoji vožnje s kolesom. A to ne drži!

Poganjalec je zelo praktično vozilo. Mogoče ga je uporabljati od otrokovega 18. meseca, pa tudi pozneje, ko otrok že obvlada kolo. Pri sprehodih v naravo in vzponih na položnejše hribe bo otrok z veseljem uporabljal poganjalca, s katerim bo hodil, se poganjal in spuščal.

Ne spreglejte