Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
31. 8. 2011,
14.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 31. 8. 2011, 14.47

8 let

Floorball: šport 21. stoletja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Floorball je dokaj mlad šport, ki ima zametke v poznih 50. letih oziroma v takšni obliki kot sedaj v zgodnjih 70. letih prejšnjega stoletja. Svojega brata ima v hokeju, le da tu ni kontakta.

Ob ''in-line'' hokeju ima hokej na ledu še enega brata, če se lahko tako izrazimo, v dvoranah se namreč v športnih copatah s palicami za plastičnimi žogicami podijo floorball igralci in igralke, ki si želijo doseči zadetek. ''Gre za nov šport in mu pravimo 'šport 21. stoletja'. Je podoben hokeju na ledu oziroma hokeju na travi. Kar nekaj pravil izhaja iz hokeja na ledu, vendar pa je za razliko od prvega, veliko bolj miren šport. Tu nekatere stvari niso dovoljene, ki na ledu so. Glavna razlika pa je seveda, da tu tečemo in ne drsamo,'' nam je za začetek nekaj o športu dejal Janez Jugovic, sicer igralec FBK Olimpije.

Iz Skandinavije drugod po svetu

Zgodovina te igre seže v pozna 50. leta prejšnjega stoletja, ko so v Združenih državah Amerike igrali hokej v dvoranah, vendar pa so namesto žogic uporabljali lahke ploščke. Tudi ime igre je bilo drugo, imenovali so jo namreč floorhockey. S prihodom igre v Evropo pa je plošček nadomestila žogica, najprej pa se je šport pojavil na Švedskem v zgodnjih 70. letih prejšnjega stoletja. Če so bila sprva vrata majhna, so te s časom zamenjala večja, prav tako pa je med vratnice stopil vratar. Šport se je hitro razširil tudi v preostale skandinavske države, hitro pa je postal priljubljen tudi na Češkem, Estoniji, Latviji in Švici, s časom pa tudi v številnih drugih državah.

Leta 1986 je prišlo do ustanovitve Mednarodne Floorball zveze (IFF), prvo svetovno prvenstvo pa je bilo odigrano leta 1996 na Švedskem, kjer so domačini prišli do zlatega odličja, ko so v finalu ugnali s 5:0 Fince. Do leta 1990 je v IFF vstopilo sedem držav, vse iz Evrope, prve, ki niso prihajale iz področja Evrope, pa so bile Združene države Amerike. Sedaj Mednarodno Floorball zvezo tvori 54 članic, z več kot 4.200 klubi in več kot 280.000 registriranimi igralci.

V Sloveniji se igra dobrih deset let

V Sloveniji je bil prvi klub ustanovljen leta 1999 (FBC InSport iz Žirov), sedem let pred tem pa se je v Škofji Loki igral v njegovi začetki obliki, se pravi, trije igralci proti trem brez vratarjev. Dobro leto zatem je prvi slovenski klub s še tremi na novoustanovljenimi (Floorball Club Loka Spiders, ŠD Zelenci in TVD Partizan Borovnica) ustanovil Floorball zvezo Slovenije (FZS). Slednja je leta 2004 vstopila v družino Olimpijskega komiteja Slovenije, slovenska izbrana vrsta pa je prvič sodelovala na svetovnem prvenstvu leta 2002.

Iz leta v leto je ustanovljen kak nov klub, prav tako se v floorballu merijo tudi predstavnice nežnejšega spola, razvija pa se tudi podmladek, kjer obstajajo kategorije do devet, 11, 13 in 15 let. In če v Sloveniji poteka zaenkrat še vse na amaterskem nivoju, pa je v nekaterih državah floorball prišel do organizacije na zelo visokem nivoju. ''V določenih državah, tiste iz Skandinavije, Češka in Švica, kjer je hokej na ledu prav tako popularen, je ta šport na zelo visokem nivoju, tudi na profesionalnem. To se je videlo tudi na zadnjem svetovnem prvenstvu na Finskem, ko je bila dvorana s 17.000 sedeži razprodana. Obisk na tekmah švedskega prvenstva presega 3.000 obiskovalcev na tekmo. Šport se hitro širi tudi v Sloveniji, tako da imamo že več kot 15 ekip,'' je o popularnosti športa v tujini dejal član FBK Olimpija.

Ne spreglejte