SiolNET. Sportal Rekreacija
4,98

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Metka&Betka od vzhoda do vzhoda

Boste 21. junija z Betko in Metko na Šmarni gori čakali dan?

4,98

termometer

Betka Šuhel Mikolič Metka Albreht

Znani Slovenki, mentorica javnega nastopanja, organizatorka dogodkov in dama z ultra šarmantnim glasom Betka Šuhel Mikolič in najbolj nasmejana stilistka na svetu ter prekaljena maratonka Metka Albreht, na najdaljši dan v letu organizirata prav poseben rekreativno-družabni dogodek: 24 ur Šmarne gore s sloganom "Od vzhoda do vzhoda – za srečne ljudi".

V torek, 21. junija 2016, se bosta kar 24 ur vzpenjali na Šmarno goro in sestopali z nje. Da bo čas hitreje minil in bo dogodek imel poseben čar ter bo dalj časa ostal zapisan med ljudmi, si ta dan želita čim več družbe. Za zdaj ju ni zavrnil še nihče od povabljenih.

Kaj se bo 21. junija 2016 dogajalo na Šmarni gori?

Program se bo začel že ob 5.10, torej ob sončnem vzhodu, ko se bo z vrha najbolj oblegane slovenske gore razlegla melodija skladbe Nad mestom se dani, ki jo bo v akustični verziji zaigral orkester Slovenske vojske.

Ideja za 24 ur Šmarne gore se je porodila na eni od skupnih kavic. "Ugotovili sva, da se sploh nimava več časa v miru naklepetati," je povedala Metka. Betka pa: "Ja, morali bi si umisliti 24 ur Šmarne, da se vse zmeniva." In sta se. Ideja za 24 ur Šmarne gore se je porodila na eni od skupnih kavic. "Ugotovili sva, da se sploh nimava več časa v miru naklepetati," je povedala Metka. Betka pa: "Ja, morali bi si umisliti 24 ur Šmarne, da se vse zmeniva." In sta se.

V nadaljevanju bo besedo prevzela slavnostna govornica, komičarka Lucija Čirović, štafeto bo nato predala članom Ansambla Saše Avsenika, ki bodo zaigrali skladbo Na Šmarno goro v jutro mlado, za piko na i pa bo nad Ljubljano zadonela še Golica. Program bo trajal točno deset minut. Celo jutro bo tistim, ki bodo upravičeno izostali, delal skomine Radio Antena.

Udeleženci dogodka se bodo med rekreacijo lahko naužili tudi novih znanj. Vse v izredno sproščenem ozračju, zagotavljata glavni junakinji projekta. Metka Albreht, mis Slovenije za leto 1993, bo pohodnike in tekače že navsezgodaj zjutraj naučila mahanja v slogu mis Slovenije za mis sveta (da bo na skupinski fotografiji viden identičen pozdrav), medtem ko vas bo dr. Sanela Banović, gastroenterologinja, ki je tik pred doktoratom iz psihologije, ob 18.10 navduševala za vključitev objemov in dotikov v vsakdanje življenje.

Gastroenterologinja Sanela Banović bo udeležence dogodka 24 ur Šmarne gore spodbujala k vključitvi dotikov in objemov v vsakdanje življenje. Gastroenterologinja Sanela Banović bo udeležence dogodka 24 ur Šmarne gore spodbujala k vključitvi dotikov in objemov v vsakdanje življenje.

Kaj je recept za dolgo življenje?

Mimogrede, doktorica menda pozna tudi recept za srečno življenje, za spodbujanje sproščanja endorfinov, zagotavlja Betka.

In to je? "Preventiva!" odgovarja.

Sem pa sodijo naslednja priporočila:

  • Vsak dan se sedemkrat objemi z ljudmi, ki jih imaš rad,
  • srečaj se s prijateljico na kavi, moški na pivu in do onemoglosti razpravljaj o ritkah, ki se sprehajajo po plaži, ali čemu podobno lahkotnemu,
  • občuj dvakrat tedensko in
  • vsaj eno uro na dan si privošči nordijsko hojo ali hojo v hrib.

"21. junija bomo počeli tri od štirih stvari," namigne Betka.

Dogodek ni namenjen samo zagrizenim športnikom, ampak je primeren za vse. "Ne gre za tekmovanje, vabljeni so prav vsi," pravi Betka. Dogodek ni namenjen samo zagrizenim športnikom, ampak je primeren za vse. "Ne gre za tekmovanje, vabljeni so prav vsi," pravi Betka.

Druženje, ne tekmovanje

Dogodek 24 ur Šmarne gore je brezplačen in nima nikakršne druge note kot to, da spodbuja izločanje endorfinov, druženje in rekreiranje ljudi. Ne gre za tekmovanje, dogodek je primeren za vse, poudarjata glavni snovalki akcije. "Moj sin se že veseli, da bo svoje najboljše prijatelje pred šolo peljal na Šmarno," se smeji Betka.

Svoje zanimanje za udeležbo boste lahko izkazali s prijavo na dogodek, ki ga lahko poiščite na Facebooku – Metka&Betka od vzhoda do vzhoda.

Dogodku lahko sledite tudi na Facebooku. Dogodku lahko sledite tudi na Facebooku.

Podporniki, ki so rekli DA!

Projekt 24 ur Šmarne gore podpirajo številni akterji.

Od Mestne občine Ljubljana, ki ga je dodala v sklop dejavnosti ob nazivu Ljubljana, zelena prestolnica Evrope 2016, Turizma Ljubljana, ki bo obiskovalce pogostil s šmarnogorskim čajem in jedmi iz nabora Okusov Ljubljane do Energetike Ljubljana, ki že 12 let skrbi za urejene poti na Šmarno goro in s  tem ozavešča pomembnost hoje po utrjenih in za to pripravljenih poteh. Prav na najdaljši dan v letu bodo odprli prenovljeno Pot svobode, ki v letošnjem letu nosi ime Pot srca.

Zakaj ravno Pot srca? Izveste v intervjuju z Betko Šuhel Mikolič in Metko Albreht. Opravili smo ga na poti v dolino …

Betka Šuhel Mikolič Metka Albreht

Preberite si intervju z glavnima junakinjama projekta 24 ur Šmarne gore:

Kako dolga je že vajina zgodovina s Šmarno goro?
Betka
: Na Šmarno goro sva začeli zahajati pred približno 20 leti. Takrat sva hodili za kosilo na kislo mleko in žgance, večinoma po poti, ki ji rečemo čez Peske, danes to počneva večinoma zgodaj zjutraj.  Sicer pa se poznava že 25 let. Mislim, da sva se srečali na terasi fitnes studia Sunny …

Metka: In takoj sva si bili všeč.

Betka: Nič čudnega. Najini imeni se razlikujeta samo v črki B in M in to mora biti obsojeno na uspešno prijateljstvo. Skratka, minila so leta, rojevali so se nama otroci, zgodilo se je vse sorte reči, tudi na Šmarno sva malce pozabili, potem pa sva spet resneje zagrabili nekje pred dvema letoma.

Metka: Letos skoraj 80 odstotkov vzponov opraviva skupaj, velikokrat še v prijetni družbi koga drugega. Danes si to ti, na primer.

Kaj je spodbudilo rojstvo ideje 24 ur Šmarne Gore?
Metka: Na eni od najinih kavic sva ugotovili, da se sploh nimava več časa v miru naklepetati.

Betka: Ja, morali bi si umisliti 24 ur Šmarne, da se vse zmeniva. Trenutek, ko so Metkine velike rjave oči močno zažarele, mene je pa spreletela kurja polt. Tisto, ko zamrzneš sliko na ekranu. To je bil znak, da morava nekaj narediti. Dva znaka. Takoj sva šli vprašat Ledinekove, oskrbnike Šmarne gore, kaj menijo o tej ideji.

Idejo o 24 urah Šmarne gore sta najprej predstavili oskrbniku Šmarne gore Mihi Ledineku. Idejo o 24 urah Šmarne gore sta najprej predstavili oskrbniku Šmarne gore Mihi Ledineku.

Metka: Ja, pa je Miha vprašal, če nimava kaj bolj pametnega početi v svojem življenju.

Betka: Imel je tudi nekaj drugih predlogov. Recimo pomivanje posode. No, na Šmarni gori sicer že obstajata dve prireditvi: Rekord Šmarne gore, ki bo letos na sporedu 15. junija, in tek na Šmarno goro. Oba dogodka sta uveljavljena in tradicionalna, najin pa bo malo poseben. Prvič, zadnjič in nikoli več. To bo najin življenjski projekt. Preverili bova, koliko zmoreva.

Metka: Nikoli ne veš. Mogoče pa tudi ta postane uveljavljen in tradicionalen. Vrata bova pustili odprta.

Betka, zakaj mislite, da bi bil zgolj enkraten?
Betka: Ker dvomim, da bi tudi prihodnje leto lahko zbudili takšno navdušenje, kot sva ga poželi letos. Že ko sva dogodek omenili na Facebooku, je bil odziv neverjeten, vsi bi želeli biti del zgodbe. Pa čeprav samo pred službo. Vendarle se bo zgodil s torka na sredo.

24 ur hoje navkreber in navzdol ni mačji kašelj, pa čeprav gre samo za Šmarno goro, ki je dosegljiva skoraj vsakomur. Sta razmišljali o tem?
Betka: Sva, seveda, zagotovo ne bo lahko. Eden od najinih tekaških prijateljev, ki je vajen daljših tekov, tudi nočnih, je poudaril, da je vse v glavi in notranji motivaciji, ampak 24 ur je pa le 24 ur!

Metka: Ne dvomim v najin uspeh. Res je vse v glavi.

Betka: Za primerjavo, kaj naju čaka. Nekdo nama je pred kratkim razlagal, da se nama bo v 24 urah nabralo toliko kilometrov, kot bi jih Metka naredila na maratonu (Metka Albreht je pretekla vseh šest maratonov svetovne serije), jaz pa naj bi se približala vzponu na Everest. In potem je rekel: "Si predstavljaš, da bi bila v enem dnevu na Everestu?" No, seveda ne. Kot rečeno, vse je v glavi!

Pri kombiniranju različnih poti jima bo svetoval Tomo Šarf, alfa in omega slovenskega gorskega teka. Pri kombiniranju različnih poti jima bo svetoval Tomo Šarf, alfa in omega slovenskega gorskega teka.

Kakšen je cilj tega projekta?
Betka: Zastavili sva si tri. Da zjutraj ob 5.10 na Šmarno goro spraviva vsaj 500 ljudi. To, da se navsezgodaj zjutraj odpraviš na sprehod ali v hribe in prideš domov ali v službo dobre volje, je največ, kar lahko narediš zase, za družino, sodelavce, prijatelje. Lahko si srečen!

Drugi cilj je, opozoriti ljudi na pomen hoje na Šmarno goro po utrjenih poteh. Če hodimo po bližnjicah, naravi škodimo, sprožamo plazove, pospešujemo erozijo tal in tega se ne zavedamo dovolj. Prehodili bova vseh 16 utrjenih poti, na Šmarno goro pa bi se radi povzpeli vsaj 20-krat. Torej bova kakšne tudi skombinirali, pri čemer nama bo pomagal izkušeni Tomo Šarf.

Najin tretji cilj je odpreti prenovljeno Pot svobode, ki se bo po novem imenovala Pot srca. In naključje: najin slogan se glasi: Za srečne ljudi. Pot svobode oziroma zdaj Pot srca je ena redkih poti, ki ne vodijo na Šmarno goro, ampak okrog nje in če jo pogledaš s ptičje perspektive, vidiš, da je v obliki srca. Nanjo se priključiš kar s sedmih poti.

Pot srca, ki je v tem letu nastajala v okviru projekta Ljubljana, Zelena prestolnica Evrope 2016, pod pokroviteljstvom Energetike Ljubljana in Mestne občine Ljubljana, s tesnim sodelovanjem Tekaškega kluba Šmarnogorska naveza, bova z Metko odprli ob 7.20.

Večkrat se zgodi, da se zaženemo v projekt, potem pa se z vsakim korakom postavljajo nove administrativne ovire, ki zavirajo napredek, marsikdo pa ob tem celo obupa. Vama je to znano?
Betka: Pri projektu 24 ur Šmarne gore se nama kocke sestavljajo tako do popolnosti, da bom počasi prenehala verjeti, da se ljudje zaljubljamo v napake in da svet ni popoln. Tukaj vse poteka, kot sva si zamislili.

Metka: Nekateri naju sprašujejo, kaj pa če bo slabo vreme? No, ker za ta del skrbim jaz, bom poskrbela, da bo lepo.


Betka si je za letos zadala poseben cilj: 300 vzponov na Šmarno goro. Včasih ji uspeta tudi dva vzpona na dan. Le tako si bo lahko nabrala zalogo in si v miru privoščila počitnice. Betka si je za letos zadala poseben cilj: 300 vzponov na Šmarno goro. Včasih ji uspeta tudi dva vzpona na dan. Le tako si bo lahko nabrala zalogo in si v miru privoščila počitnice.

300-krat na Šmarno

Betka Šuhel Mikolič se je lani na Šmarno goro povzpela 200-krat, letos pa je njen cilj doseči osebni rekord 300 vzponov.

Pri tem ji je pomembno, da je na vrhu ljubljanske vzpetine tik pred sončnim vzhodom, zato vsak dan na podlagi predvidenega sončnega vzhoda (poleti je v praksi nekaj minut pozneje, pozimi pa je točen) izračuna, kdaj se mora spraviti iz postelje. "Od odeje do vrha  potrebujem točno eno uro, pravi. "Vse skupaj pa uro in pol. To je stalnica, ki se ji ne želim odreči."

Metka Albreht, neverjetno iskrivo in prijazno dekle, ki je zadnjega od šestih svetovnih maratonov, bil je na Japonskem, pretekla noseča, na prvo mesto postavlja zadovoljno življenje. "Če na ljudi in dogodke gledaš vedno s svetle plati in če slabonamernosti takoj oprostiš, ti v življenju uspe vse, kar si zaželiš."

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 182
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin